Bild: Getty Images – Text: Mälardalens hästklinik

Hej veterinären!

Min sköthäst, Ackord – som är jättesnäll mot mig och andra människor, bråkar med andra hästar. Det låter kanske inte farligt, men det har hänt era gånger att han har fått stora sår, två gånger så att ägaren varit tvungen att ta hem veterinär. Jag har fått tips från olika ställen att bråkiga hästar kan bli snällare av att byta foderstat. Att till exempel havre kan göra vissa hästar tokiga. Att de får för mycket energi. Stämmer det? Kan det bero på att han växt upp med bara en annan häst i hagen, att han inte vet hur man beter sig i en flock? Och hur gör man då?

//MVH Ackords skötare

Hej!

Hästar är ockdjur och vill helst hålla sams med varandra i flocken. De är dock olika individer och kan trivas bättre eller sämre ihop. Vissa hästar är väldigt bestämda och andra är lite mjukare till temperamentet. Hästar behöver träna upp sin sociala förmåga genom att gå tillsammans med andra hästar. De måste lära sig att läsa de andra hästarnas signaler för att förstå vilken humör de är på. Det är viktigt att försöka hitta snälla hagkompisar som trivs bra ihop med din häst. En bråkig häst kan passa bättre med en snäll och försiktig kompis, bara Ackord inte är för tuff mot den snällare hästen.

 

Det är viktigt att ha hästar i flock i en tillräckligt stor hage så att hästarna kan gå undan och inte tvingas vara väldigt tätt ihop om de inte trivs med varandra. Det är också bra om det finns saker i hagen som hästarna kan sysselsätta sig med så de inte bara har varandra att leka med. En häst i det vilda ägnar en stor del av sin dag åt att leta föda och vi måste se till att deras liv blir så nära det naturliga som möjligt.

 

Det bästa är om hästarna kan gå och beta samt leta efter mat på dagarna. Man kan också lägga in träd och grenar i hagen som hästarna kan gnaga på under dagen. Det nns också olika hästanpassade leksaker som kan användas. En stor hage som innehåller både gräs, skog och kuperad mark ger hästen många chanser att hitta egen sysselsättning. Havre eller annat kraftfoder med mycket energi kan inte göra hästen tokig i sig. Men en häst som har mycket energi och inte får utlopp för den kan bli frustrerad och därför verka mer bråkig mot andra hästar och människor. Därför är det viktigt att fodrets mängd och innehåll anpassas till det arbete som Ackord gör. Det är också viktigt att Ackord får röra sig ordentligt varje dag, både i hagen och vid ridning/körning. Lycka till!

Ställ dina frågor om hästens hälsa och sjukdomar till veterinären Katarina! Mejla till: minhast@egmont.se Skriv Veterinärkollen i ämnesraden!