Text: Mälaren Hästklinik AB – Bild: Getty Images

Hej veterinären!

Jag har en häst som är lite nervös o busig. Eller rättare sagt hon blir busig när hon är nervös. Och hon trasslar in sig i saker och slår emot ibland och får sår när hon gör det. Hon heter Bonita och är köpt i Spanien. Hon försöker aldrig att nafsa mig, men när vi var hos veterinären sist (hon hade trasslat in sig i en bit stängsel som hade kommit in i hagen, o gjort illa sig i benet) så var hon jobbig mot veterinären.

1. Är det vanligt att busiga hästar gör sig illa oftare än andra?

2. Vilka skador är vanliga hos busiga hästar?

3. Går det att få en busig häst att bli lugnare (en sån som är rädd för en massa saker)?

4. Nästa sommar ska hon gå i hagen med en massa andra hästar. Kan det vara riskabelt för en lite rädd häst att gå med andra? Och vad kan man göra åt det i förväg?

 

//En som älskar Bonita och hoppas!

 

1. Det verkar som att en del hästar gör sig illa oftare än andra. Ibland beror det på att de är extra busiga och gärna vill leka och undersöka allt de ser vilket gör att de har större risk att fastna i saker. Vissa hästar verkar också vara lite mer klantiga än andra hästar och har lätt för att göra sig illa så fort något händer.

Busigheten kan också vara att hästen är lite osäker i sig själv och lättare blir rädd för olika saker. Om hästen lätt hoppar till för saker finns det större risk att den skadar sig själv (och även dig som hanterar eller rider den).

2. Jag skulle säga att det vanligaste är olika typer av sårskador som kommit av att hästen fastnat i saker som ett täcke eller en krok i box en. Om hästen är väldigt busig med sina hagkompisar och leker hårdhänt nns det risk att den får bit- eller sparkskador.

En häst som är lite känslig och rädd kan lättare hoppa in i saker som står i stallgången, till exempel skottkärror, och göra sig illa på dem. Det är viktigt att ha extra koll på säkerheten omkring hästen om den är lite extra busig och livlig.

3. Det går absolut att träna en häst så den blir mindre rädd för saker! Det nns träningar som liknar de som polishästar gör där hästen får vänja sig vid olika läskiga saker, tex höga ljud och saker som addrar. Du kan också öva hemma genom att visa hästen olika föremål som till exempel fladdrande plast.

Genom att vänja hästen långsamt och kombinera med beröm eller godis så kan hästen lära sig att föremålet inte är läskigt. Ju oftare du tränar desto mer säker bli hästen. Träna också på att åka bort och vara på olika platser, då blir det lättare nästa gång ni ska åka till veterinären!

Ta gärna hjälp i träningen av en erfaren person som är duktig på hästhantering och kan lära hästen på ett positivt sätt.

4. Det är naturligt för hästar att gå tillsammans med andra hästar. Många osäkra hästar uppskattar mycket att gå med andra hästar som kan ge dem ett tryggt stöd i läskiga situationer.

Innan man släpper ihop hästar i samma hage kan det vara bra att de får stå i boxar bredvid varandra någon dag så de får en chans att hälsa ordentligt. Det är också bra att rida tillsammans så hästarna blir bekanta med varandra. När de väl ska släppas ihop så är det viktigt att hagen är ordentligt stor så att de kan komma undan från varandra om de inte är helt sams från början. Mat, som bete eller många högar med hösilage utspridda över en stor yta, gör att hästarna koncentrerar sig på att äta och är lite mindre intresserade av varandra från början. Hästar behöver träna sin sociala förmåga och det är viktigt att Bonita får gå med sällskap i hagen redan nu så hon är van att umgås med andra hästar.

Lycka till!