Text: Mälardalens hästklinik

Kan hästar bli döva?

1. Jag undrar om hästar kan bli döva, och i så fall varför de kan bli det?

2. Vad är hovröta?

Mvh Mollie

Hej Mollie!

1. Hästar kan bli döva men det är ganska ovanligt. Det  nns medfödda sjukdomar som kan göra att hästar föds döva. Dessa sjukdomar är ofta kopplade till ovanliga färger i vissa hästraser, bland annat amerikanska painthästar. Andra anledningar kan vara en kraftig infektion i örat eller att hästen varit med om en olycka. Vissa hästar får också sämre hörsel med åren precis som människor.

2. Hovröta är en infektion i ytterkanten på hoven längs bärranden. Infektionen kan också uppstå i hästens stråle och kallas då strålröta. Ofta börjar sjukdomen med att hoven är fuktig under en längre tid och blir mjukare än normalt. Då kan bakterier från marken komma in och göra så att det blir infektion i hoven. Rötan märks genom att bärranden eller strålen blir geggig och luktar illa. De vanligaste bakterierna vid hovröta trivs bäst där det inte  nns luft och gillar därför att gömma sig djupt inne i hoven.

För att hästen ska bli frisk krävs att en hovslagare eller veterinär skär rent i hov och stråle för att få bort bakterier och få in luft. Ibland behövs omslag runt hoven med medicin, vissa hästar kan också behöva smärtstillande medicin.

Kan hästar bli nästan lika gamla som människor? Hälsning från Hampus

Hej Hampus!

Vilken cool fråga! Även om vi skulle vilja ha våra hästar för evigt är det tyvärr så att hästar har en kortare livslängd än människor. Det som oftast avgör hur gammal den blir om den är frisk i övrigt är tändernas kvalité.

Om hästens tänder inte fungerar är det svårt att få i sig tillräckligt med mat som är tuggad på rätt vis för en hästmage och det är därför viktigt att man tar hand om hästarnas tänder hela livet igenom.

Man brukar säga att medelivslängden är 25-33 år och att mindre hästar och ponnyer ofta lever längre än stora hästar. Den äldsta som någonsin levt blev 62 år och letar man lite i rekordlistor  nns det ett antal som blivit över 50 år.

Hoppas vi blir gamla och gråa med våra hästar! Hälsningar Katarina, veterinär

 

Ställ dina frågor om hästens hälsa och sjukdomar till veterinären Katarina! Mejla till: minhast@egmont.se

Skriv Veterinärkollen i ämnesraden