Text: Anna Sellberg • Foto: Getty images

Vill du äga en av världens populäraste tävlingshästar? I så fall ska du köpa en holsteiner. För under väldigt många år, har de här tyska hästarna dominerat på tävlingsbanan i både hoppning och dressyr.

Historia

Holstein ligger i norra Tyskland, och var en gång i tiden ett eget kejsardöme. I dag är området en del av ett område som kallas för Schleswig-Holstein.

Här har man fött upp hästar under många hundra år. Från början var det främst arbetshästar, som användes både i jordbruket och till transporter.

Holsteinern var känd för att vara en bra körhäst. Den var rejält byggd, med kraftiga ben. På den här tiden var vägarna sällan särskilt bra – ibland var det inte mycket mer än en upptrampad stig, med lera, stenar och backar. Men det var inget problem om man bara spände en eller ett par holsteinare framför vagnen. De var inte särskilt snabba, men starka och arbetsvilliga.

Bättre galopp

Under 1800-talet började man korsa de lite grövre vagnshästarna med engelskt fullblod. Avkommorna fick bättre rörelser, framförallt i galopp, och det gjorde dem mer populära som ridhästar. För att göra hästarna snabbare framför vagnen, använ- des också lättare körhästar i aveln.

Det första riktigt stora stuteriet låg i Schleswig-Holstein, och hette Traventhalstuteriet. Det grundades redan år 1867. Så småningom flyttades dock aveln till trakterna kring Elmshorn, där den legat sedan dess.

”Holsteinern är en av världens mest populära tävlingshästar!”

Bilarna tog över

Under första och andra världskriget, så drabbades hästaveln i Tyskland svårt. Hästarna användes i armén, och många hamnade mitt i frontlinjen. Fina avelshästar dödades eller försvann, medan människor flydde för sina liv genom Europa.

Efter andra världskriget minskade också behovet av vagnshästar. Bilar och bussar tog över transporterna, och inom jordbruket började man använda traktor istället för häst. De hästar som fanns kvar användes främst som ridhästar, för det lilla fåtal som hade möjlighet att ha ridning som hobby.

Förändrade rasen

Allteftersom ridning blev mer och mer populärt, beslöt man att återigen förändra holsteinern, för att passa hästarna efterfrå- gan. Nu ville uppfödarna få fram en lättare varmblodig ridhäst, och därför korsade man på nytt in engelskt fullblod i rasen.

Och avelsarbetet lyckades – i dag är holsteinern en av världens bästa tävlings- hästar inom både hoppning och dressyr. Den finns över hela världen, och ligger år efter år i topp på de esta internationella tävlingar.

Casall Ask

Också i Sverige är holsteinern populär bland tävlingsryttarna. Säkert har du hört talas om Casall Ask (även kallad Casall La Silla) som reds av Rolf-Göran Bengtsson. Tillsammans tävlade de hoppning, och under elva års tid tog de mängder med placeringar, både i Sverige och internationellt. Bland annat deltog Rolf-Göran Bengtsson och Casall i OS i London 2012, men tyvärr gjorde en skada att de just den gången inte kunde fullfölja tävlingen.

Numera är Casall avelshingst på stuteriet i Elmshorn, och ägs av Holsteinerförbundet i Tyskland, men Rolf-Göran Bengtsson tävlar vidare med sin nya stjärna Crunch.

Hingstar i Sverige

Holsteinern är välkommen i stamboken för Svenskt Varmblod (Swedish Warmblood SWB) och de flesta svenska hästar har minst en och ofta era förfäder med den härstamningen. Några exempel på lite äldre hingstar är exempelvis Cardento, Roderik, Quite Easy och Robin Z. Om du tittar på namntavlorna i vilket stall som helst i Sverige hittar du säkert minst en och kanske flera av dem som pappa eller morfar.

Och en sak är säker: holsteinern har verkligen gjort en fantastisk resa – från tung vagnshäst på medeltiden, till dagens moderna tävlingshäst!

RASFAKTA

Namn: Holsteiner
Ursprung: Norra Tyskland, området som kallas för Schleswig-Holstein
Utseende: Vackert huvud med bred panna, långa ben, kraftig men elegant byggd kropp
Mankhöjd: 160-180 cm
Färg: Oftast skimmel, brun eller mörkbrun, mer sällan svart eller fux.
Temperament: arbetsvillig, lättlärd och lugn
Används till: främst ridning, men också sportkörning