Text: Johanna Svenningsson Foto: Fotolia
Lockas du av kombinationen hästar, kompisar, sol och bad? Vill du åka iväg på äventyr på egen hand, utan jobbiga föräldrar? Då är ett ridläger perfekt för dig i sommar! Att åka på ridläger innebär nöje, hårt arbete, bus och allvar. Du får umgås med hästar och kompisar hela dagarna, samtidigt som du får ta mycket eget ansvar. Oavsett om du är hästägare eller ridskoleryttare, nybörjare eller van, nns det ett ridläger som passar dig.
Många valmöjligheter
Att välja rätt sorts ridläger är viktigt för att du ska få ut så mycket som möjligt av din vistelse. Det finns alltifrån träningsläger för dem som satsar på en särskild gren, till läger med enbart en viss hästras, till exempel islandshästar eller fjordingar. Läger utan särskild inriktning kallas ofta för allroundläger. Dessa läger brukar bjuda på alltifrån hoppning till uteritter och bad med hästarna. Vilken sorts ridläger du ska välja, beror på vilka önskemål du har. Fundera därför på vad du vill få ut av lägret. Vill du utvecklas inom dressyr, hoppning eller fälttävlan? Njuta av långa uteritter? Kanske tölta fram på islands- hästar? Valmöjligheterna är oändliga!
>Var och hur länge?
Det finns ridläger i hela landet. Om du tidigare varit på semester utan föräldrar, eller andra vuxna som du känner, kan ett ridläger i en annan del av landet vara ett roligt sätt att upptäcka nya miljöer. Tänk bara på att du måste kunna ta dig både dit och hem.Om du inte är van vid att sova borta på egen hand, eller om du lätt får hemlängtan, känns det kanske tryggt att välja ett läger i närheten. Du kan också välja ett dagridläger. Då sover du hemma och kommer till lägret på morgonen. Längden på ridlägren varierar, men det vanligaste är att de varar mellan fyra och tio dagar. Om det är första gången du åker på ridläger kan det vara klokt att välja ett lite kortare läger där du får känna dig för.
Hitta ditt ridläger
När du vet hur ditt drömridläger ser ut, gäller det bara att hitta det! Om du vill åka på ridläger i Sverige kan du besöka Sveriges Ridlägers Riksförbund på webben eller i sociala medier. Där hittar du alla ridlägerarrangörer som är auktoriserade av dem. Att en arrangör är auktoriserad innebär att de uppfyller vissa krav på exempelvis djurhållning, säkerhet och kvalitet. När du hittat ett ridläger som verkar intressant, ta noga reda på om det som erbjuds stämmer överens med dina önskemål. Om det är viktigt för dig att få ge dig ut på långritt, vill du såklart vara säker på att det ingår i lägret.
Egen häst
Till många ridläger går det bra att ta med sin egen häst. Detta är en perfekt chans för dig och din häst att få utvecklas tillsammans! Du som inte tar med egen häst kommer säkert att spricka av nyfikenhet innan du får veta vilken häst som blir din fyrbente lägerkompis. Oftast rider man samma häst under hela lägret och har ansvar för allt runt denna, så som mockning och putsning av utrustning. Självklart kommer det alltid att finnas hästkunniga vuxna till hands. De hjälper dig när du känner dig osäker och du kan fråga dem om allt du undrar.
Ankomsten
När du kommer till ridlägret blir du välkomnad av ledarna. Du får också veta var du ska sova, så att du kan lämna din packning. Om du har med dig egen häst, får du veta var den ska bo. Därefter är det dags att krama dina föräldrar hejdå, och bekanta dig med dina nya kompisar. Dessutom brukar det bli utdelning av hästar, för dem som inte har med egen häst. Spännande värre!
Boende och mat
På ridläger bor man i erbäddsrum, ibland i små mysiga stugor. Att bo tillsammans med sina nyfunna kompisar gör ofta att det blir lättare att lära känna varandra. På ridläger med övernattning serveras alla mål mat. På dagridläger serveras ofta lunch och fika, medan du äter frukost och middag hemma. Om du är vegetarian eller har några allergier, behöver du tala om detta i förväg.
Aktiviteter
Ridningen är förstås en viktig del av ett ridläger, och säkert den absoluta höjdpunkten för många. På de flesta läger ingår två ridpass om dagen. Även teori ingår, och en hel massa hästskötsel, eftersom varje deltagare har ”sin” häst att ta hand om. Dessutom hjälps man åt att hålla rent och snyggt i stallet.
Ett ridläger går fort, och innan du vet ordet av kommer det vara dags att åka hem. Att behöva lämna gården, hästarna, kompisarna och ledarna kan kännas väldigt sorgligt, i synnerhet om du varit på ett längre läger. Då kanske du känner att ni har blivit som en liten familj. Se därför till att ta massor av bilder på både gården och hästarna, så att du har härliga minnen att se tillbaka på. Tänk också på att de människor som du träffatnns kvar, även om ni inte längre ses varje dag. Håll kontakten via telefon, SMS eller sociala medier. Säkert har ni en massana bilder och andra minnen att dela med varandra!
Packlista:
Ryttarutrustning
Hästutrustning och foder (om du tar med egen häst)
Regnkläder
Fritidskläder + skor
Underkläder och strumpor
Pyjamas
Badkläder och handduk
Lakan eller sovsäck
Toalettartiklar
Eventuella mediciner
Solskyddskräm och myggmedel
Mobil + laddare
Fickpengar
Bok, spel eller annat du vill ha med