Text: Josefin Strang • Foto: Getty Images

Quarterhästens spännande bakgrund speglar den amerikanska historien. Dessutom är detta smidiga kraftpaket hästvärldens svar på Usain Bolt: oslagbart explosiv på korta distanser. Möt den älskade quarter- hästen!

Quartern är hästvärldens imponerande muskelknutte som har rena raketmotorn till bakben! Quartern kan gå från halt till full fart, den kan till och med göra tvärtom – att mitt i galoppen plötsligt tvärnita så sanden sprutar. Rasens namn kommer från 400-metersloppen (quarter of a mile på engelska) där quartern är oslagbar. Quar- terhästen är faktiskt så explosiv att den kan spurta 88,5 kilometer i timmen!

Viktig pusselbit: vildhäst

Men något saknades fortfarande. Den snabba, starka amerikanska korsningshästen behövde bli lite mer tålig och smart. Lösningen hittades på prärien – den förvildade mustangen korsas in och resultatet blir den amerikanska quarterhästen: stark, snabb och smart.

I slutet av 1800-talet pågår eran som kallas vilda västern. På landsbygden blir boskapsskötsel både livsstil och levebröd, för en cowboy var en bra ”cowhorse” ovärderlig. Vanliga arbetsuppgifter på ranchen består av att vakta boskapen, valla dem till nya betesmarker, samt fånga dem för veterinärvård, märkning, försäljning och slakt. Det här jobbet skulle cowboyen inte klara av utan quarterhästen.

Har särskild ”kokänsla”

Bland quarterhästens arbetsuppgifter ingick att sprinta från noll till hundra i terrängen, för att kunna valla tillbaka den ko som smitit. Om ryttaren behövde fånga en kalv med lasso var quartern stark nog att tvärnita och hålla emot kalven som försökte kränga sig loss. Samtidigt skulle quartern vara tålig nog att valla boskapen långa, sega sträckor i naturen. Och när ekipaget väl kommit fram, så skulle quartern vara stark nog att delta i kapplöpningarna som arrangerades på de dammiga gatorna. Städernas huvudgator var sällan längre än 400 meter, därför är quartern expert på de korta loppen. Men inuti quarterhästens pannben verkar det finnas något alldeles unikt för rasen. Nämligen ”cow sense”, eller känsla för kor. När man vallar boskap sker plötsliga händelser som ryttaren inte hinner reagera på eller ge hjälper för, men quartern vet själv hur den ska lösa uppgiften. Det är som om quarterhästen har en instinktiv ”kokänsla”.

Spanskt och engelskt blod

Hur blev quartern så atletisk och smart? Börja med att föreställa dig Amerika för 500 år sedan. Här regerar de mäktiga aztekerna, men snart ska riket gå under. Spanjorerna hade nämligen börjat segla västerut över Atlanten i hopp om att hitta guld strösslat på den amerikanska marken. Ombord på båtarna finns spanska hästar, som är kända för att vara kraftfulla, atletiska stridshästar. Aztekernas rike faller. Snart stiger nästa guldgiriga gäng i land, nämligen britterna. Och du känner säkert till deras ädla kapplöpningshäst, det engelska fullblodet. När spanjorernas kraftfulla krigshästar korsas med det engelska fullblodets snabbhet föds quarterhästens förfäder. En kraftfull, snabb häst som är ruskigt snabb i svängarna, som i framtiden blir en av världens mest älskade hästraser.

Älskad westernhäst

Dagens quarterhäst kan delas in i tre kategorier. Den första är en välmusklad arbetshäst som är duktig på ranchen och i westerngrenarna. Den andra är en lättare kapplöpningshäst som påminner om engelska fullblod. Den tredje är en slags utställningshäst som är väldigt muskulös och förvånansvärt tung för sin mankhöjd. Än idag används quartern vid boskapsskötsel och kapplöpningar på kortare distanser. Men vanligast är att de tävlar i westerngrenar, där rasen fullkomligt dominerar sporten. Denna atletiska, smarta och vänliga hästras är också älskad som hobbyhäst. Vem vet, i framtiden kanske du och din quarterhäst galopperar tillsammans i skog och mark mot solnedgången, precis som i en amerikansk westernfilm. Jiihaaa!

Största stamboken i världen

American Quarter Horse Association (AQHA) är världens största rasförening, sedan uppstarten år 1940 har över sex miljoner quarterhästar registrerats. Det är fler quarterhästar än antalet invånare i Danmark! Quartern är den mest populära rasen i USA, över 420.000 quarterhästar finns i hästtäta delstaten Texas! Efter USA och Kanada hittar du flest quarterhästar i Tyskland. Rasen är också populär i Australien, där boskapsskötsel är vanligt.

RASFAKTA

Namn: Qarterhäst
Ursprung: USA, härstammar från spanska krigshästar, engelska kapplöpningshästar och mustanger.
Mankhöjd: oftast 142-163 cm.
Färg: Alla hela färger och skimmel.
Exteriör: Välmusklad kropp med kort huvud och rak nosrygg. Ögonen brett isär. Se bilden!
Temperament: En snäll och trevlig häst som är intelligent, lugn, arbetsvillig, samarbetsvillig, lättlärd, anpassningsbar och har jämnt humör.

Visste du att...

… rasen är drabbad av flera allvarliga genetiska sjukdomar. Quarterhästarnas gener testas och kartläggs hela tiden för att minska risken för sjuka föl. Gentest är ett måste för att få registrera hästen i rasföreningen AQHA.

3 X QUARTERHÄSTAR PÅ YOUTUBE

Spana in dessa tre filmer för att se vad quarterhästen går för!

2012 AQHA Reining World Champion – Lil Joe Cash

I populära westerngrenen reining rids ett mönster med exempelvis sliding stops (bilden), spins och andra häftiga rörelser som är användbara vid boskapsskötsel. Kolla hur avslappnad hästen Joe är!

Houston Rodeo Professional Cutting Horse Competition

Boskapsgrenen cutting går ut på att hålla
en kalv åtskild från hjorden. Ryttaren får
minuspoäng om det märks att hästen får tydliga hjälper. Här ser du quarterhästens häftiga ”kokänsla”!

MATCH RACE Quarter Horse vs Thoroughbred

Galoppduell mot ett fullblod, där quartern Griswold visar exakt hur bra quartern är i början av ett lopp. Om du vill se quarterhästar som rejsar mot varandra, spana in sökfrasen ”quarter race”.