Text: Sara Holmgren – Bild: Getty Images/Peter Frodin

GRETA BLOGGAR

Fälttävlansryttaren Greta Frodin, 12 år, gästar Min Häst och berättar om livet med hästarna och bjuder även på tips! Hon tävlar ponnyn Mauruds Lord.

HEJ!

Nu går tiden fort. Man vill hinna få bra styrka och kondition innan säsongen och just nu är ju vädret lite jobbigt. Vi rider helst ute, men nu när jag skriver är det isigt, knöligt och väldigt halt och jättehårt i backen så då får vi köra till ridhus. Vi har äntligen tränat hoppning och Lord var superpigg.

Fälttävlanslandslaget var i Flyinge nyligen så jag passade på att kika på deras dressyrträning. En väldigt bra inspiration! Dressyren är mycket viktig i fälttävlan och oftast är vi fälttävlansryttare mer glada för hoppning och terräng, hehe… Så då passade det ju bra att starta en dressyrtävling och kolla upp hur formen är. Jag och Lord startade en LA:1 som var ett nytt program för oss, men som innehåller ungefär samma moment som dressyren i fälttävlansprogrammet som vi ridit.

Jag tycker det är lite för mycket pill med att se fin ut när man rider dressyr. Jag stoppar in mitt hår i hjälmen, det går mycket snabbare än att hålla på och fläta och sådant tråkigt! Lord har jättetjock man och lång pannlugg men knoppar i manen får han i alla fall, någon måtta får det ju ändå vara, eller hur? Det fungerade bra för vi kom tvåa med bra procent.

Jag har också följt med Lisa, vår stallägare, på hopptävling. Man lär sig massor av att vara groom (hästskötare). Bara att se hur andra fixar sina hästar, går banan och rider fram. Båda hästarna som var med hoppade jättebra och felfritt. Nu är man såklart sugen att ge sig ut och hopptävla också!

//Tack och hej! Greta

GRETAS INNAN TÄVLING-TIPS!

Ha alltid rutiner att följa, jag brukar till exempel alltid fixa hästen och packa själv så får mina föräldrar köra bilen!
Fokusera på dig och din häst, inte på de andra på framridningen. När jag var mindre red jag bara runt på långa tyglar och stirrade på de andra ryttarna, medan min häst sprang fort som vinden. Jag lärde mig att resultaten blev rätt dåliga när jag gjorde det så då skärpte jag mig!
Ha alltid rena grejor med dig på tävling. Det behöver defnitivt inte vara den dyraste utrustningen, men jag försöker alltid se till att allt är rent två dagar innan.
Jag brukar alltid lyssna på musik på väg till tävlingen för att bli taggad och kunna fokusera. Kanske passar det dig också?
Till sist, tänk på att ha kul när du tävlar, det är det viktigaste!

VI VANN ETT RIDLÄGER!

@sagolandets.fang vann Min Hästs fototävling i nr 2/3 med sin fina hälfie på sig själv och ponnyn Fang. Hon får ta med sig en kompis på ett valfritt ridläger till Grällsta Ridcenter i som till ett värde av 5 995:- styck!
 
STORT GRATTIS!

POPULÄRA HÄSTNAMN

Försäkringsbolaget Agria, som har många hästar försäkrade hos sig, brukar plocka fram de mest populära hästnamnen i sin statistik. Genom åren har man kunnat se olika trender. Under 1980-talet hette många hästar och ponnyer Lukas, Pontus, Nadja, Mimmi och Charlie oavsett vilken ras d tillhörde.

Under 2000-talet ck många ponnyer heta Tindra och det namnet har legat i topp sedan dess. Det mest populära hästnamnet oavsett ras och tidsperiod är Lukas, och det näst mest populära är Ronja. Artistnamn som Avicii eller designernamn som Chanel och Dior är vanliga namn bland hästar som är födda under 2010-talet.

TOPP 15 PONNY

Tindra
Doris
Tingeling
Stina
Zelda
Zorro
Messi
Polly
Piggelin
Lilleman
Melissa
Mimmi
Fiona
Estelle
Elliot

TOPP 15 HALVBLOD

Alice
Tequlia
Fiona
Nova
Dior
Avicii
Odd Molly
Luna
Euphoria
Elliot
Coco Chanel
Cinnamon
Chanel
Converse
Winston

FINASTE HJÄLMÖVERDRAGET

Vill du har något annorlunda på hjälmen kanske det skulle passa bra med en unicorn? Kolla på happyheadbangersclub.com, där finns massor av kul även för cykelhjälmen. Är du händig kan du kanske bli inspirerad och sy ett fräckt hjälmöverdrag själv?