Den westfaliska hästen är ett varmblod som är bra på all slags ridsport och används inom både dressyr, fälttävlan, hoppning och körning. I vissa grenar tillhör den världseliten. Den är känd för sitt fina temperament och för att vara lättriden.

Text: Sara Holmgren

RASFAKTA

Namn: Westfalisk häst

Ursprung: Tyskland

Mankhöjd: Minst 158 cm

Färg: Alla tillåtna, men vanligast är brun, fux, svart och skimmel

Temperament: Lätthanterlig

Ursprung

Rasen har sitt ursprung från området Westfalen i Tyskland. Den har utvecklats på stuteriet Warendorf, som startades 1826 för att ta hand om hästaveln i Westfalen och området runt floden Rhen. Stuteriet började avla med hingstar från östra Preussen. De var trakehnare och ridhästar med stort inslag av engelskt fullblod. 1888 började man föra stambok över alla varmbloden och skrev också upp deras framgångar och resultat. Så småningom började man även använda anglonormandiska hästar i aveln. När jordbruken ökade och man behövde arbetshästar där korsade man ridhästarna med tyngre hästar som oldenburgaren, men i början av 1900-talet satsade man istället på de tyngre rhenländska kallbloden som var ännu starkare.

Efter andra världskriget behövdes inte längre de starka kallbloden och för att hålla igång Warendorf köpte man in varmblodshästar igen, framför allt hannoveranare som var populära sporthästar. De låg redan i grunden för den westfaliska hästen. Ibland blev den westfaliska hästen förväxlad med hannoveranaren, men idag hålls raserna mer isär eftersom det krävs att båda föräldrarna är registrerade som westfaliska hästar för att en häst ska tas med i stamboken för den westfaliska hästen.

Utseende och rörelser

Den westfaliska hästen är en elegant och kraftfull ridhäst som har stora ögon och en lång, muskulös hals. Bröstet är djupt och benen välformade och starka. Den westfaliska hästen rör sig spänstigt och smidigt med elastiska rörelse.

Sök på ”Warendorf pferde” för att hänga med på en rundvandring på stuteriet, på tyska!

Kolla taggen #westfalianhorse på Instagram