Text: Josefin Strang - Foto: Getty Images

Tänker du så mycket på hästar att du själv börjat tänka som en häst? Om du känner igen dig i listan så är det ingen tvekan om att du är en hästgalning för livet!

1. Du blir rädd för löjliga saker

Du närmar dig en vattenpöl. Åh nej, det här kommer bli jobbigt att komma förbi. Ännu längre bort ser du en otäck soptunna intill vägen. Du märker också att det blåser idag, kommer en skräckinjagande plastpåse fladdra förbi? Usch, hoppas bilarna kör förbi sakta idag… Men då inser du plötsligt hur knäpp du är. Du är ju ute och promenerar helt själv på dina egna två ben, en fl ygande plastpåse är ju ingen fara.

2. Du har upptäckt hur mumsigt foder är!

Morötter och äpplen är rena godiset, tycker du. Självklart har du smakat betfor och gnagat fram kärnorna ur havre. Gott ju! Du har också smakat gräs men blev besviken över att du inte kommer kunna älska färskt gräs på samma sätt som hästar – det ser ju så mumsigt ut! Sedan tänker du tvärtom också: när du häller upp frukostflingorna funderar du om hästen skulle vilja ha lite. när du häller upp frukostflingorna funderar du om hästen skulle vilja ha lite.

3. Du blir gladare av att se hästar än människor

Du bryr dig lagom om släkten kommer på besök, eller om du råkar träffa din lärare i affären. Men när du ser hästar? Då larmar du alla i närheten.

”KOLLA HÄSTAAAAAR! DÄR BORTA! MAMMA KÖR SAKTA!!!”.

Ibland händer det att bilen saktar ner för att du vrålar, och du inser då att de fyrbenta fi gurerna är betande kossor. Ooops.

4. Du har börjat tro på spöken

Du vet, när stallets alla hästar plötsligt drar iväg på ett skentåg i hagen. Eller när du rider i ridhuset och hästen kan inte sluta stirra och steppa runt någon osynlig fara i ridhushörnet. Det har fått dig att tänka: ”hästarna kan ju inte ha helt fel”. Det måste finnas något bara hästarna kan se? Därför har du börjat misstänka att det spökar i stallet.

5. Bara hästgrejer på din önskelista

Vem bryr sig om kläder, skor och andra tråkiga människosaker? Du är inte intresserad. Istället dagdrömmer du om snygga grimmor som matchar utetäcket. Du funderar på vilken sorts hästutrustning som är skönast för hästen och sätter upp det på önskelistan. Du putsar träns och sadlar till perfektion men struntar i dina egna leriga skor.

6. Det känns fel i ett människohem

Varför är inte hemmet mer som stallet, undrar du. Om du fick välja skulle du ha gosiga fleecetäcken istället för tråkiga filtar i soffan. Du har också märkt att pälsglans är sjukt mycket bättre än balsam. När du ska bära in massa grejer hemma (typ väskor eller matkassar) så önskar du att ni hade en skottkärra i närheten. Bäst trivs du ute på gården med dina kompisar, och på sommaren kan du inte låta bli att rycka upp strån från gräsmattan, som om du betade

7. Du upplever vädret från hästens håll

När vädret ändras mitt på dagen tänker du direkt om alla hästar har rätt täcke på sig (dina egna kläder struntar du i). När du ser de första grässtråna på våren så firar du som om du själv fått en skål med godis. När marken är lerig tänker du ”åh, det ser härligt ut att rulla runt i gyttjan”. När första halkan kommer oroar du dig för att hästarna inte fått broddar ännu. Och så vidare …

8. Du vet hur hästar skulle kunna ta över världen

Du kan inte låta bli att tänka ut alla sätt hästar skulle kunna överlista människor. Bästa sättet att få av en irriterande ryttare måste väl vara att rulla? Hmm, och ärligt talat, om jag verkligen inte ville ha träns på mig skulle jag bara köra upp skallen i luften. Sedan dagdrömmer du om hur kul det vore att visa alla hästkompisar att man enkelt kan hoppa ut ur hagen och leda dem på ett spännande äventyr i stan

9. Dina framtidsdrömmar är hästiga

Du tycker det är tramsigt när vuxna frågar dig vad du vill göra när du blir stor, om du vill ha egna barn, eller om du vill flytta till värsta storstan. Du struntar i sådant. Allt du drömmer om är att ha en perfekt hästgård med stora underbara hagar som du fyller med fina hästar. Vem bryr sig om att skaffa familj när man kan skaffa massa underbara föl?!

10. Varför jogga när man kan galoppera

Springa dit du ska? Du vägrar. Du gör galoppombyten och piruetter, ibland travar du en stund och gör piaff, passage, travökningar och skänkelvikningar. Självklart har du en inre dressyrdomare som utdelar massa tiopoängare. Så fort du får chansen hoppar du över grejer och bygger gärna upp egna hoppbanor. Din cykel är naturligtvis ingen cykel, det är en stålhäst.