Text: Josefin Strang - Foto: Getty Images

Vill du få älsklingshästen att må bättre? Här är fem saker som hjälper hästarna att vara glada och friska!

1. Se till hästens behov

Redan nu kommer det allra viktigaste av de fem tipsen i listan! Det bästa du kan göra för hästen är att låta den leva naturligt.

Hästen behöver hästkompisar den trivs med, mycket utevistelse i en stor hage och vill största delen av dagen få småäta grovfoder (havrehalm eller vetehalm är perfekt). Detta är ett måste för att få en glad häst! Hästen som får sina behov uppfyllda blir friskare, lugnare, gladare, lättare att samarbeta med och säkrare att hantera.

2. Börja med positiva inlärningsmetoder

Har du tänkt på att vi oftast lär och styr hästen genom att skapa ett litet obehag? Till exempel att vi trycker med en skänkel eller hand, och släpper trycket för att visa att hästen gjort rätt. Men det finns ett annat populärt sätt att lära hästen saker: positiv förstärkning!

Det betyder att du lägger till något för att belöna när hästen gör rätt. Du kan till exempel använda en klicker, godis eller berömmande ord. Hästar tycker om positiva inlärningsmetoder, din och hästens vänskap blir starkare och tryggare.

3. Fixa en rolig lek

Hästar älskar att gå på godisjakt!

Se bara till att godisjakten inte är för svår, hästen ska inte bli frustrerad eller uppgiven.

Det går att köpa olika godisbollar och höbollar i hästaffärer, men du kan uppfinna egna utmaningar. Till exempel: skär ett äpple eller en morot i småbitar.

Vik in dem i några små handdukar och lägg ”godishanddukarna” i en hög på stallgolvet. Låt hästen rota i handdukarna för att få fram godisbitarna!

4. Ge hästen massage

Dags att kavla upp ärmarna för en rejäl hästmassage! En pall är bra att ha så du når hästen ordentligt. Börja gärna vid manken. Knåda och stryk medhårs längs hästens muskler, variera trycket och undvik att vara hårdhänt på beniga ställen.

Om hästen sänker huvudet, sluter ögonen, suckar, låter underläppen dingla, och öronen slokar, så har du lyckats! Det här är tecken på att hästen slappnar av och njuter. Lägg märke till hur hästen reagerar och undvik massagerörelser som verkar irritera hästen.

5. Fixa ett härligt hästspa

Är älsklingshästen kittlig och sur vid ryktning? Då är det bäst att du hoppar över det här tipset – hästspa passar hästen som gillar att bli ompysslad. Fram med ryktlådan och pälsglansen!

Börja med en ordentlig, djuprengörande rykt. Fortsätt med hästmassage (se punkt 4) och passa gärna på att frisera hästen som avslutning på dagens spa. Kanske är det dags att jämna till svansen, till exempel?