Text: Josefin Strang - Foto: Getty Images

Försöker du göra alla skolarbeten till något som handlar om hästar? Sparar du alla äpplen och morötter till den fyrbenta favoriten i stallet? Känner du igen dig i besvikelsen när din tidigare rena pälsklig kommer in från hagen med lera upp till öronen? Då är du med största sannolikhet en äkta hästnörd och kommande 10 scenarier är mer eller mindre ditt liv i ett nötskal.

1. Hästprylar är den bästa shoppingen

Solsemestrar, festklänningar och frisörbesök är totalt onödigt om man frågar dig. Hela din önskelista är fulltecknad med hästiga prylar, överst på listan är såklart din drömhäst. Om du fick 1000 kr att spendera i en butik väljer du naturligtivs Hööks istället för H&M.

2. Hela världen är din ridanläggning

Utanför fönstret finns fält, skogar och en massa elstolpar. Men vad dina hästnördiga ögon ser är ”drömmiga” ridbanor, härliga skogsritter och perfekt terräng- hindermaterial om du baaara fick såga ner stolparna! Varje gång du passerar en ladugård vill du bygga om stället till en hästgård med vita staket. Och när du kliver in i en idrottshall eller stor matbutik tänker du ”gud vad onödigt, det här är ju tillräckligt stort för att vara ett perfekt ridhus istället”.

3. Ridsport är en sport, punkt slut

Varje gång du får höra ”ridsport är ingen sport, du åker ju bara häst” så kan du inte sluta skratta. Detta eftersom du föreställer dig att sätta personen på stallets mest svårridna häst, ställa upp dem vid startlinjen på en fyrstjärning terrängritt i fälttävlan och säga ”varsågod och rid”. Muahahahaha.

4. Du är sjuk i hästköparfeber

Du skulle kunna börja jobba som hästförmedlare idag — du har nämligen järnkoll på alla hästar som är till salu. Varje dag hänger du på sajterna med hästannonser för att drömma om alla hästar som skulle kunna bli dina (om du vore miljardär).

5. Människor ska inte äta hästgodis

När det serveras morötter, äpplen eller knäckebröd känner du att det är slöseri att äta dem. Din älsklingshäst skulle uppskatta godbitarna så mycket mer, därför smugglar du dina mellisäpplen till stallet istället.

6. Skådespelare är dåliga ryttare

Så fort en häst dyker upp på film ser du ut som emojin med hjärtögon. Men sen när du ser hur huvudrollsinnehavaren skumpar i traven, drar hästen i munnen och inte trampar ner hälarna så är filmen förstörd för dig. Så du klagar. Högt.

7. Hästspråket är väl inte konstigt

Dina okunniga vänner undrar vad i all världen ni gör i stallet egentligen! Gör en volt med hästen? Går på tygeln? Ställer hästen i hörnen? För att inte nämna balltram eller snopp på mulen! Men för dig är det inte konstigt eftesom du behärskar det hästiga språket.

8. Skolan ska handla om hästar

Inte nog med att du klottrar hästar så fort du får ett tomt papper framför dig. Är det engelskalektion? Du gör ett arbete om engelska ponnyraser. Svenskalektion? Du skriver en dikt om din älsklingshäst. Idrottslektion? Du galopperar dit du ska. Du lyckas alltid skiva lärarens uppgifter till att handla om hästar!

9. Pinsamheter går att överleva

Livet som hästnörd är ofta pinigt. Hästen har vägrat låta sig fångas i hagen medan du snubblar efter. Du har vält en skottkärra med gödsel över dig själv. Du har snubblat på en frusen bajshög. Du har flugit av och kraschlandat framför publiken på läktaren. Men du ger ändå aldrig upp.

10. Inget varar för evigt

Du mockar en box och det första hästen gör är att bajsa. Du tillbringar två timmar med att rykta hästen till perfektion, men när du släpper hästen i hagen hittar hästen den lerigaste eller dammigaste fläcken att rulla på. Därför är du bra på att hantera besvikelser!