Text: Sara Holmgren • Foto: Sara Holmgren & Getty Images

En hunter är egentligen inte en ras utan en hästtyp som används till jaktridning. Den måste vara uthållig, smidig, snabb och dessutom klok och modig. I jakt kan den behöva hoppa över höga hinder utan att kunna se vad som finns bakom. Huntern är också en duktig tävlingshäst i hoppning och fälttävlan.

Viktiga egenskaper

En hunter ska vara ganska tung, stark och stadig, samtidigt som den ska kunna galoppera fort och länge. Dess andning och ben måste hålla för en tuff jakt som varar en hel dag, kanske ett par gånger i veckan. Ibland tar ryttarna med sig två hästar till jakten och byter häst efter halva dagen

De bästa jakthästarna föds upp på Irland, i Storbritannien och till viss del i USA. De flesta är irish draft som man korsat med fullblod eller cleveland bay. En del har ponnyer i härstamningen, till exempel connemara, new forest, fell, highland och welsh cob. Hunterns utseende varierar beroende på vilket land eller område den föds upp i. I flacka landskap med gräs behöver hästen ha mycket av det snabba fullblodet i sig eftersom man kan rida fort i ett sådant landskap. Där landskapet är backigt eller har tung lerjord passar halvblodshästar bättre.

Jaktridning är jakt till häst. Ursprungligen reds jakten efter hundar som letar upp viltet, till exempel rävar. Det var mycket vanligt i England, men nu är det inte längre tillåtet att jaga med hundar där. Man kan rida jakt även utan räv och hundar – i Sverige arrangeras Hubertusjakter om höstarna för de som vill ge sig ut på en rejäl uteritt tillsammans med många andra ekipage.

Utseende

Hunterhästen ska ha ett vackert huvud med en klok blick. Halsen ska vara lång och bröstet brett och djupt. Kroppen ska vara kompakt och en välbyggd bog gör att huntern kan ta långa steg. Bakdelen och bakbenen måste vara muskulösa, vilket gör huntern stark och snabb.

Utställningar

Det finns många olika klasser för hunterhästar på utställningar; för lätta, medeltunga och tunga hunterhästar och för arbetande hunters. En del av tävlingen går ut på att hoppa en hinderbana. Det finns också utställningsklasser för arbetande hunterponnyer som brukar indelas efter ponnyernas mankhöjd.

Rasfakta

Namn: Hunter

Ursprung: Irland, Storbritannien, USA.

Mankhöjd: 150-180 cm, men det finns också många ponnyer som är duktiga jakthästar.

Färg: Alla färger.

Typ: Kompakt kropp med ett djupt bröst och en kraftfull bakdel.

Visste du att…

… huntern måste uppföra sig väl, till exempel när ryttaren måste öppna och stänga grindar eller stanna snabbt?

… huntern måste vara bra på att hoppa?

… ju mer fullblod det finns i en häst, desto snabbare och modigare brukar den vara?

… de finaste engelska och irländska jakthästarna kan ofta passa bra även för fälttävlan?

Vill du veta mer?

Läs mer: Stora boken om hästar & ponnyer av Tamsin Pickeral

 

Se på filmen nedan för att via en hjälmkamera få hänga med över fälttävlanshinder på en ponny som är mycket modig, snabb och uthållig!