Text: Paulina Tufvesson - Foto: Privat

Paulina Tufvessons lilla shetlandsponny Alvin, som även medverkar i årets Talang, har satt ett världsrekord! Här är hennes berättelse om hur det gick till.

Hur allt började

Låt mig berätta hur allt började! Alvin har genom åren kommit att bli en ganska populär figur på sociala medier och tack vare det har vi fått många roliga möjligheter att göra sådant som vi nog aldrig annars hade fått göra.

Vi har varit på event, åkt runt på uppvisningar, hållit clinics på hemmaplan och mycket mer. I januari 2022 öppnades dörren för ännu en fantastisk möjlighet och den historien tänkte jag dela med mig av i dag.

Alvin är en talangfull minishettis som kan många trick och som älskar att visa upp sig framför kameran. Han kan måla, sitta, stegra, apportera och även utföra avancerade dressyrrörelser helt utan ryttare eller utrustning på sig!

Guinness World Records hörde av sig

Allt började med ett DM på Instagram. I min mapp med meddelandeförfrågningar hittade jag ett DM från en man som påstod sig jobba för Guinness World Records (alltså Guinness världsrekord). Först trodde jag att det var ett fejkkonto som drev med mig, men jag beslöt mig ändå för att svara.

Vi började skicka meddelanden fram och tillbaka, och fastän jag fortfarande var misstänksam började jag nu tro att detta faktiskt var på riktigt. Den här mannen från GWR presenterade sig och berättade att hans jobb är att hitta talanger till nästa års världsrekordbok. Guinness släpper varje år en bok med alla världsrekord som satts eller slagits runt om i världen, och vi fick alltså frågan om vi ville göra ett försök att komma med i nästa års bok.

”Do you think that Alvin has what it takes to set a new world record?”, frågade han mig. Trodde jag att Alvin hade det som krävdes för att sätta ett nytt världsrekord? Min första instinkt var att säga nej direkt. Jag och Alvin tränar med positiv förstärkning och all träning sker alltid frivilligt och på Alvins villkor. Jag var orolig för att detta skulle sätta press på Alvin eller att han skulle tycka att det var för svårt. Jag var öppen och ärlig med mina tankar till GWR och de försäkrade mig om att vi skulle kunna göra detta på vårt eget sätt, utan press.

Efter några meddelanden fram och tillbaka kom vi fram till att Alvin skulle försöka att sätta ett världsrekord i att gå fem meter på bakbenen på under 20 sekunder. Fem meter kändes lite i längsta laget så vi bestämde att Alvin skulle få lov att gå 2,5 meter två gånger i stället (fram och sedan tillbaka igen). Det skulle såklart ta mer tid men jag trodde ändå att han skulle fixa det.

Fakta om Alvin

Mankhöjd: 76 cm
Ras: Minishettis
Ålder: 16 år.
Färg: Avblekbar skimmel

Ett enda försök

Jag bestämde mig redan från början för att bara ge detta ett enda försök, för Alvins skull. Jag ville absolut inte råka be om för mycket eller låta honom ta ut sig. Jag skrev fortfarande varje dag med mannen från GWR och fick även skriva på lite papper inför världsrekordförsöket. Det fanns många olika regler och riktlinjer att följa, bland annat behövde Alvin ett färskt veterinärintyg som visade att han var frisk. Jag ordnade intyget och skaffade även ett extra intyg så att Alvin skulle få lov att genomföra världsrekordet med sina joggingskor på framhovarna (för extra stötdämpning).

Och vips så var dagen kommen och det var dags att genomföra försöket! Eftersom hela vårt försök skulle skickas in digitalt var det väldigt viktigt att vi gjorde allt på rätt sätt. Annars skulle vårt försök inte bli godkänt. Vi mätte upp en bana med hjälp av måttband och orange snöpinnar och allt mätande filmades noga för bevis. De som skulle bedöma vårt rekord sedan skulle kunna vara helt säkra på att distansen Alvin gick faktiskt var så lång som vi sa att den var. Jag fick två hela A4-papper med information och regler inför vårt försök, så det var mycket att tänka på.

Utan grimma och grimskaft

När banan var klar var det dags att hämta Alvin! Som jag sa tidigare hade jag redan bestämt mig för att endast ge det ett försök så det var mycket som hängde på att allt skulle gå bra. För att försäkra mig om att Alvin faktiskt ville göra detta och inte kände sig pressad gjorde vi hela försöket helt utan grimma eller grimskaft. Alvin var alltså helt lös ute i skogen så att han kunde gå när han ville! I stället för att använda långa spön för att försöka ”motivera” Alvin att lyckas (spön och piskor är vanliga verktyg bland hästtränare, men det använder aldrig jag) så hade jag med mig en liten foderhink med mat i. Alvin skulle givetvis få maten oavsett hur det gick, men i dag behövde vi den där lilla extra energin för att ha en chans att lyckas. Jag använder alltid matbelöningar i stället för tryck/eftergift när jag arbetar med mina hästar, så det kändes givet att även världsrekordförsöket skulle ske på samma sätt.

Bravo Alvin!

Nu var det dags. Kameran rullade, Alvin stod redo vid startlinjen och det var dags att försöka sätta ett nytt världsrekord! Jag försökte hålla mig så lugn som möjligt och bad Alvin att resa sig på två ben. Han reste sig, började gå, och fortsatte gå hela sträckan på 2,5 meter medan jag hejade på honom med beröm! Väl över mållinjen behövde vi snabbt vända och sedan gå tillbaka igen. Vändningen och ”mellanlandningen” skulle kosta oss en del tid, men det var det bästa för Alvin. Efter vändningen bad jag honom att resa sig igen, men han tappade balansen lite precis innan han skulle resa sig. Tänk om han ger upp nu, eller om detta tar för lång tid? Jag behöll lugnet och bad honom en gång till, och då reste han sig rakt upp och tuffade på som ett tåg hela vägen tillbaka och över mållinjen! BRAVO ALVIN! Jag visste fortfarande inte hur lång tid det hade tagit men oavsett vad så hade han precis klarat att gå 5 meter på bakbenen och blev överöst med beröm och sin favoritmat. Nu hade vi gjort vårt enda försök och Alvin hade verkligen gjort sitt allra bästa. Jag stoppade filmen och höll nästan andan när jag skulle spela upp klippet för att ta tiden. 16,7 sekunder!!! Han hade klarat det och jag var så stolt att jag höll på att spricka!

Alvin satte världsrekord

Alla filmklipp, veterinärintyget och en bild på Alvins pass skickades in till Guinness och sedan var det bara att vänta. Jag var övertygad om att jag hade råkat göra något fel och att de inte skulle godkänna vårt försök, så pulsen var hög när mejlet landade i inkorgen. ”Your Guinness World Record application” stod det i rubriken. Jag öppnade, klickade på den bifogade filen och där stod det APPROVED med stora gröna bokstäver. Alvin hade satt världsrekord! Jag kunde knappt tro mina ögon! Hade detta verkligen hänt? Var Alvin verkligen BÄST I VÄRLDEN? Några veckor senare fick vi hem vårt inramade certifikat och i september 2022 kom världsrekordboken äntligen ut – med Alvin! Allt detta känns fortfarande som en dröm och jag är så tacksam för allting. Jag har alltid vetat att min lilla häst är något utöver det vanliga, och nu vet hela världen det också. Och se vad som är möjligt att uppnå med positiv förstärkning, jag är så stolt över att vi har tagit oss hit helt på Alvins villkor!