Text: Josefin Strang – Foto: Getty Images

Hur hästar gick från vilddjur till husdjur är omgivet av många arkeologiska mysterier. Hästens historia är ofta hemsk, men det är tack vare historien som du har hästen, utrustningen och ridsporterna som du älskar idag. Häng med på världens hästigaste historielektion!

Är du redo att vara hästarkeolog för en stund?

Den här texten om hästens historia kommer nämligen innehålla frågor där du själv får klura en stund om hästens historia, gissa på ett svar och läsa vidare för att se om det stämmer. Här kommer den första frågan

Hur började hästens relation med människan?

A. Hästen reds under krig och jakt.
B. Hästen fick bli ett dragdjur som plöjde fälten.
C. Människan jagade hästar för kött.

Människor har jagat och ätit hästar betydligt längre än vi använt dem till ridning och körning. Redan under stenåldern hittades grottmålningar i Frankrike av hästar som jagades. Många sorters hästar som fanns under istiden dog ut, troligtvis på grund av klimatförändringarna och människ- ans jakt. Det skulle faktiskt dröja nästan 25 000 år innan någon bestämde sig för att försöka tämja en vildhäst.

Tänk dig att du lägger ifrån dig det här numret av Min Häst, tar på dig skorna och går ut i skogen. Ditt uppdrag? Att fånga och tämja en livs levande älg utan hjälp av moderna prylar. Vilka metoder använder du? Ja, visst känns det som en farlig och svår uppgift! För ungefär 6000 år sedan bestämde sig en människa för att tämja en vildhäst. Tack vare den personen har vi våra vackra, kloka, underbara hästar i dag.

Hur fångades den första vildhästen, tror du?

A. Den jagades in i en liten hage.
B. Ett föl kidnappades och resten av flocken dödades.
C. Den matades med havre för att locka den att lita på människan.

Klurigt va? Rätt svar är ganska hemskt, forskarna tror att föl kidnappades och att den vuxna flocken blev kött. Som du vet är hästar ockdjur, så ett föräldralöst föl behöver någon att lita på – den här gången blev det en människa. Arkeologernas utgrävningar visar att de första hästarna som tämjdes var ston, inte så konstigt med tanke på hur viljestarka hingstar kan vara. Även om hästens domesticering* verkar ha varit grym så har hästarna människor att tacka sin överlevnad för. Hästarna som inte levde under människors beskydd dog ut så småningom.

*Domesticera betyder att människan tagit kontroll över en vild djurart genom att börja avla fram individer som passar människans behov. Några exempel är hunden som kommer från vargen, och grisen som kommer från vildsvinet.

4. Vilka hästar tror man tämjdes först, och var?

A. Små, kraftiga hästar från stäppen i Eurasien.
B. Smäckra ökenhästar på den arabiska halvön.
C. Tåliga mustanger i Nordamerika.

Bevisen för de första domesticerade hästarna har hittats i centrala Eurasien, mer exakt i ett område som ligger i norra Kazakstan. Arkeologerna har hittat hästskelett där tänderna har skador från bett, som troligen gjorts av ben eller ätade rep. Men vad hästarna exakt användes till vet inte forskarna.

Ett annat spännande fynd i samma område är från 2009, då hittades rester av jäst stomjölk på krukskärvor som är tusentals år gamla. Även i dag dricks jäst stomjölk av människorna som bor på stäpperna i Centralasien! Coolt nog nns en levande fyrbent släkting till de första tama hästarna: Przewalskihästen, som lever vilt i samma områden.

Det sista svaret, C, är det rätta. För ungefär tio år sedan hittade arkeologer hällmålning- ar i Somalia där ryttare jagade från hästryggen, målningarna är ungefär 3000 till 5000 år gamla. Chansen är stor att människor ridit hästar innan dess, men om de använde ett bettlöst träns och filtar så har bevisen inte bevarats. Det är lättare att hitta rester av gamla hästkärror.

Under den här historiska perioden blev hästar snabbt populära, men av en hemsk an- ledning. Har du till exempel sett Disneyfilmen Mulan, där krigs enden är hunner? Hunnernas enorma framgångar i krig berodde på krigshästarna. De senaste tusentals åren har krig varit hästarnas viktigaste användningsområde, många miljoner hästar har dött.

5. När och varför började människor rida hästar?

A. Under romarriket i Europa, för krig och våldsam underhållning på gladiatorarenan Colosseum.
B. Under Vilda västern i Amerika, för att vakta och valla boskap.
C. Under bronsåldern i Afrika, för att jaga från hästryggen.

6. När slutade hästar att användas av militär?

A. Efter andra världskriget, hästar var chanslösa mot stridsvagnarna som uppfanns under 1900-talet.
B. Frågan är helt fel, hästar används i militären än i dag.
C. Slaget vid Waterloo 1815, där Napoléon Bonaparte besegrades och hans vita krigshäst Marengo togs till fånga.

Under 1900-talet ersattes nästan alla krigshästar med maskiner, men rätt svar är faktiskt B. Verklighetsbaserade krigsfilmen 12 Strong från 2018 handlar om en amerikansk ridande militärtrupp i Afghanistan 2001. I Indien finns ridande militärer, men ekipagen deltar bara i uppvisningar. På sätt och vis kan man också säga att dagens polishästar är en slags krigshäst!

Visste du att den utrustning du använder en vanlig ridtur med älsklingshästen är militära uppfinningar? Några exempel är sadeln, stigbygeln och käkremmen (den hindrar enden från att dra tränset av hästen). Kanske älskar du dressyrens magiska dans, fascineras av fyrspannskörning eller föredrar fart och fläkt i hoppning? Rid- och körsporterna härstammar från hästens historiska användning! Dagens dressyr utvecklades från krigsridning, körningen från jordbruk och transport, hoppningen kommer från rävjakt.

Tack för detta, hästhistorien!