Text: GOoBi • Foto: Getty Images

Mycket små hästar har funnits alltsedan 1500-talet, då de användes som husdjur i bland annat Europas kungahus. De har också funnits naturligt bland vilda hästar i områden med tufft klimat och ont om föda. Idag används minihästar framför allt som showhästar, sällskapshästar, till körning och som terapihästar i vården. Här får du veta mer om falabellan och den amerikanska miniatyrhästen.

Gör lektionen mer givande

”Typiskt! Redan dags att skritta av och ställa upp på medellinjen. Just när bakdelsvändningarna började bli riktigt bra. Nu är det en hel vecka till nästa gång. Om det ändå gick att få mer tid på hästryggen…” Känns det igen? Livet som ridskoleryttare kan vara frustrerande, men också väldigt roligt och lärorikt. En ridlektion i veckan kan ge massvis av kunskap, bara förutsättningarna är de rätta. Om du ibland känner att du står och stampar,  kommer här några tips på hur timman till häst kan bli mer givande. 

Välj rätt ridskola

Fundera över vad du vill ha ut av din ridning. Fundera också över hur du bäst lär dig. Vill du lära dig att hantera olika sorters hästar i skog och mark? Eller har du som mål att börja tävla i hoppning eller dressyr? Utvecklas du bäst tillsammans med många andra? Eller lär du dig mer i en mindre grupp?

Olika ridskolor fungerar på olika sätt, och erbjuder olika möjligheter. På en ridskola som passar just dig, kommer du att lära dig mer. Om du inte är nöjd med din ridskola, bör du därför byta om möjlighet finns.

Ta lektioner på rätt nivå

De flesta ridskolor delar in eleverna i grupper efter nivå. Samtidigt bör man inte glömma att människor är olika och lär sig olika snabbt. Detta kan innebära att ridläraren plötsligt föreslår att du ska flytta upp en grupp, men din kompis stanna kvar. Det kan också bli tvärtom. Detta är en möjlighet för er båda att lära er så mycket som möjligt.

Man lär sig oftast mer tillsammans med personer som rider på ungefär samma nivå som man själv. Att inte längre rida tillsammans med kompisar kan förstås kännas tråkigt, men det betyder inte att ni måste sluta ses i stallet. Ni kan fortfarande dela sköthäst och gå på aktiviteter som ridskolan anordnar. Tänk också på att ett byte av grupp är en chans att få ännu fler kompisar!

Ge konstruktiv kritik

Din ridlärare är där för din skull. Om du är missnöjd med någonting, är det därför viktigt att du berättar det. Men tala inte bara om vad du tycker är dåligt. Tala också om hur det skulle kunna bli bättre. Det kallas för att ge konstruktiv kritik, och hjälper din ridlärare att förstå dig och förbättra undervisningen. Exempel på synpunkter som är bra att framföra, är sådana som gäller hästutdelningen. Om du känner att du lär dig mer på att rida samma häst under hela terminen, är det viktigt att du talar om det.

Detsamma gäller om du ofta får rida hästar som du inte trivs med, eller känner att du inte klarar av. Berätta för din ridlärare vad du känner och vad man skulle kunna göra annorlunda. Ju mer förutsättningarna på ridskolan passar dig, desto bättre kommer ridlektionerna att kännas! Det är likadant för dina gruppkompisar, så uppmana dem att också lämna förslag och synpunkter. Kanske kan ni och er ridlärare ha ett gemensamt möte, där ni tillsammans pratar om vad som är bra och vad som skulle kunna göras annorlunda.

Tips!

Många ridskolor anordnar ridtillfällen utanför den vanliga undervisningen. Det kan t.ex. handla om uteritter, hoppträningar och dagridläger som man kan anmäla sig till. Kolla vilka möjligheter som finns på just din ridskola! Glöm inte heller att fråga din målsman om lov innan du anmäler dig.

Se över din utrustning

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din ridlektion, är det viktigt att du har ordentlig utrustning. Att använda hjälm och säkerhetsväst är A och O, men det är också viktigt att de sitter bra. Detsamma gäller ridbyxor och stövlar/skor.  Om utrustningen inte passar, fyller den inte bara sin funktion sämre. Den känns också obekväm och kan störa din koncentration, eller inverka negativt på din sits. Barn och tonåringar växer och det kan hända mycket på ett år. Därför kan det vara en god idé att se över din ryttarutrustning en gång om året. Hur känns hjälmen? Täcker säkerhetsvästen nedersta revbenet? Kan du trampa ner hälen ordentligt i dina stövlar/skor? Om det är dags att köpa nytt, tänk på att välja utrustning som sitter bra på just dig. Det är inte säkert att de där coola hjälmarna som ”alla” i stallet har, passar just ditt huvud. Människor ser olika ut. Tänk också på att det inte alltid behöver vara de dyraste grejerna som bäst passar din kropp och dina behov.

Använd rätt sadel

Sadeln bör passa både häst och ryttare. I en sadel som passar hästen, men inte ryttaren, blir det svårare att inverka korrekt. Ryttarens rumpa och överben ska få plats ordentligt, men ska samtidigt inte drunkna i sadeln. Att rida i en alldeles för liten, eller alldeles för stor, sadel kan vara både svårt och jobbigt. Din ridlärare bör se till att du inte rider i en sadel där du inte kan få en korrekt sits. Om ridläraren inte säger något, men sadeln känns helt fel för dig, kan du fråga om det finns möjlighet att byta. Kanske finns det en annan sadel som passar både dig och hästen.

Umgås från marken

I grupparbeten i skolan, tycker vi ofta att det är lättare att jobba med någon som vi känner väl. Det brukar vara precis likadant när vi ska samarbeta med våra fyrbenta vänner! Kom till stallet i god tid, och stanna om möjligt kvar en stund efter din lektion. Klappa, gosa och rykta riktigt länge! När du och hästen umgås från marken, lär ni känna varandra. Då kommer ni att få lättare att samarbeta i ridningen.

Kom mätt och utvilad

Att rida kräver en hel del energi. Därför är det viktigt att vara mätt och utvilad. Det är bra att äta något en stund innan du ska rida, även om du inte känner dig hungrig. Frukt, nötter och äggsmörgås är exempel på nyttiga mellanmål som ger energi. Det brukar också finnas färdiga energi-bars att köpa i mataffären. Om koncentrationen är på topp, lär du dig mer och presterar bättre. Om du är trött eller stressad, får du svårare att fokusera. Om du måste stressa iväg till stallet efter skolan, eller skynda dig efter din ridlektion, finns en risk att ridningen till slut bara känns som ett måste. Så ska det inte behöva vara. Att rida och umgås med hästar ska ju vara roligt! Därför är det bra om du kan rida en dag då du hinner vila lite innan du ska till stallet. Det är också bra om du inte behöver åka till någon annan fritidsaktivitet direkt efter ridningen. Om du är mätt och utvilad, och inte känner dig stressad, kommer du att få ut mycket mer av din lektion!