Text: Josefin Strang • Foto: Getty Images
Att transporteras är en del av hästens liv.
Kanske ska den flytta till ett nytt hem, besöka veterinärkliniken, eller delta i en spännande träning eller tävling. Men hur gör man lastningen och resan så bra som möjligt för hästen?
Varför vill en del hästar inte åka transport?
Att gå in en transport går tvärtemot vad hästens överlevnadsinstinkter säger åt den.
Den känner sig tryggast på öppna ytor, där den kan se eventuella rovdjur som försöker smyga sig på den – och kan fly därifrån. Att lämna kompisarna och gå ensam in i en mörk, trång och svajig transport kan kännas farligt.
Ofta blir människorna omkring stressade för att lastningen inte går som de tänkt sig, för att det finns en viktig tid att passa och kanske för att de är nervösa inför en tävling. Deras konstiga beteende gör hästen ännu mer orolig.
Ta det lugnt alltså!
Hur minskar jag risken för att lastningen blir bråkig?
Det är viktigt att unghästar tränas på att bli lastade, gärna med en lugn läromästare som de redan känner.
Ni behöver inte alltid åka någonstans, det räcker med att lasta in, stå där en stund och bjuda på hö, och sedan lasta ur. Ibland kan ni åka till ett mysigt ställe där hästen får beta med sin bästis. Försök alltså göra resan så positiv som möjligt. Bilföraren har en viktig roll i att köra försiktigt.
Planera hästens outfit så den inte blir kall, svettig eller obekväm under resan. Och såklart, var lugn och tydlig med vad du menar när ni lastar, träna gärna ledarskapsövningar.
Om hästen blir jättestressad och svårhanterlig behöver ni ta hjälp av en mycket hästvan person.
Vad ska jag och hästen ha på oss vid lastningen?
Du ska ha hjälm, rejäla skor (gärna med stålhätta), handskar och ett långt grimskaft eller longerlina. Hästens grimma ska vara av läder, eftersom den då
är lättare att skära sönder om hästen skulle fastna och få panik, än om den är av nylon. En väldigt snäll häst kan lastas i grimma, annars lastar man den i träns. De allra flesta hästar transporteras med någon form av benskydd för att den inte ska råka trampa upp sår på sig själva. Ett svansskydd hindrar svansen från att gnuggas upp och bli ful.
Hur förbereder jag transporten?
Transporten ska stå jämnt. Det är smart att ha en stallvägg på ena sidan av den för att ”rama in” hästen, om den brukar försöka smita åt sidan. Ströa i transporten. Häng gärna upp ett finmaskigt hönät, så att hästen kan pyssla med mumsigt hö under resan. Öppna framdörren så att det blir ljust och öppet. Flytta mellanväggen så det blir gott om plats.
Tre snabba transporttips
1. Kör försiktigt med hästen! Det hjälper inte att träna lastning om man sedan kör illa – hästen ska ju åka fler gånger och behöver en positiv upplevelse!
2. De flesta hästar helst vill åka baklänges (det finns särskilda transporter där hästarna åker baklänges). De vill också ha gott om plats, det kallas att åka brett. Det blir mycket enklare att hålla balansen då. Det är också skönare att åka hästlastbil, framför allt är det tystare och mindre vingligt.
3. Strö ordentligt i transporten! Det ser mer inbjudande ut med ljust strö än en mörk matta och står hästen länge måste den kunna kissa. Och det vill du inte att den gör på mattan!
Hur lastar vi hästen?
Påbörja lastningen i god tid, så att du utstrålar lugn och trygghet. Gå mot transporten, och så länge hästen följer med dig ska grimskaftet hänga. Om den stannar eller går åt sidan skapar du tryck med grimskaftet (släpp direkt när den kliver åt rätt håll igen). När den följer med dig in i transporten ska du gå under den främre bommen. Beröm!
Nu är det dags för medhjälparen att flytta mellanväggen, stänga den bakre bommen, och lyfta och stänga rampen. Medhjälparen ska ALDRIG stå rakt bakom hästen, för om den får panik och slänger sig bakåt kan hen bli allvarligt skadad! När bommen och rampen är stängda ska hästen bindas fast i grimman. Den ska kunna hålla huvudet i en naturlig ställning, men får aldrig bindas så långt att det finns risk att den fastnar med ett framben. Den övre luckan på rampen lämnas ofta på glänt, så att det kommer in mycket frisk luft.
Vad ska jag tänka på under resan?
Det är skönt att ha en kamera i transporten, så att man kan se hur hästen mår och vad den gör. Se till att ha en kniv i bilen – om något allvarligt skulle hända kan ni då snabbt skära loss hästen från uppbindningen. Se till hästen minst varannan timme och passa på att ge vatten då.
Om ni ska resa långt, uppemot fem, sex timmar, behöver ni planera in en längre paus där hästen lastas ut, får röra på sig lite och få foder och vatten. Hästar får aldrig transporteras längre än åtta timmar. Om hästens rutin med foder och vatten ändras, om den blir stressad och trött, och åker i en transport som är dammig och kvav, kan den få transportsjuka och bli väldigt sjuk.
Hur får vi ut hästen?
Gå in genom den lilla dörren. Om ni är på en tävlingsplats eller veterinärstation ska du lasta ur hästen i träns, för att få mer kontroll. Säg till medhjälparen när hästen är lös, tränsad och klar att lämna transporten. Medhjälparen öppnar rampen (stå vid sidan, inte bakom!) och bakbommen. Backa ut hästen långsamt. När den kommit ut en liten bit går du under frambommen.
Så där, nu är ni framme. Lycka till med äventyret!