Text: Sara Holmgren • Foto: Getty Images

Marwarin, med sina mycket speciella inåtvända öron, är en mycket gammal hästras. Den utvecklades i det indiska furstendömet Marwar i Rajasthan och kanske också i nordvästra Indien på gränsen mot Afghanistan. Man är osäker på dess bakgrund, men man tror att dess utveckling har stora likheter med den indiska hästrasen kathiawari, som har mycket arabblod i sina ådror.

Ursprung

Marwarin användes som stridshäst i Marwar där furstefamiljen Rathore härskade. De arbetade med en strikt hästavel redan på 1100-talet och i många hundra år ansågs den omtyckta marwarin vara den ädlaste av hästar. Man brukade säga att om en marwarihäst skadades i strid föll den inte förrän den fört sin ryttare i säkerhet. Det sades också att den vakade över sin ryttare om denne föll av eller skadades i strid. Utvecklingen av rasen omges av många sagor och legender som alla handlar om rasens enorma hjältemod och lojalitet. Under mogulkejsaren Akbar (år 1542-1605) startade rajputkrigarna ett kejserligt kavalleri. Där använde man över 50 000 hästar, och de flesta var av rasen marwari. Rasen var populär under en lång tid och den användes bland annat under första världskriget. Därefter blev antalet marwarihästar färre och på 1930-talet var rasen nästan utdöd. Den räddades av maharajan Umaid Singhji som köpte några fina marwarihingstar som fick betäcka de bästa marwaristona han kunde hitta.

RASFAKTA

Namn: Marwari

Ursprung: Indien

Mankhöjd: Cirka 150 cm

Färg: Alla färger utom tigrerad

Utseende: Ädel, inåtvända öron

Temperament: Modig och lojal

Utseende

Marwarihästen är en ädel ras, som man tror har mycket arabblod i sig. Huvudet är en aning tungt och öronen är extremt inåtvända – ett av rasens kännetecken. Marwarin är ofta välbyggd med en muskulös och lång hals. Ryggen är kompakt, bogen lagom sluttande och bröstet är djupt. Länderna är kraftfulla och de starka och sega benen har en kraftig benstomme och hårda hovar.

Läs mer:

Stora boken om hästar & ponnyer av Tamsin Pickeral

Bonniers stora hästlexikon av Elwyn Hartley Edwards

Visste du att…

… marwarin har en tunn och silkeslen hårrem?

… rasen har en naturlig gångart som kallas för revaal? Det är en mycket bekväm typ av passgång som flera asiatiska hästraser har.

… marwarins hårda hovar sällan behöver skos, förutom i mycket steniga trakter?

… öronen, som är inåtvända så att spetsarna möts, kallas för tulpanöron?