Dressyr är en tävlingsgren, men det är faktiskt så mycket mer. Dressyr är grunden för all ridning, oavsett om du håller på med just dressyr eller hoppning, fälttävlan, voltige, körning, skogsmulleridning … Du vill ju gärna att din häst är lydig och snällt gör det du ber den om, eller hur? Och för att den ska göra allt det där måste den ha ork och tillräcklig styrka för just det du vill att den ska göra. Och styrka får hästen av – tadaaaaa! – dressyr!

Text: Anna Carlsson-Käck – Bild: Getty images

Vi människor har ridit på hästar i många tusen år. Ändå är hästen inte byggd för detta. Men vill vi nu ändå rida på våra pälsklingar – och det vill vi ju – är det vårt ansvar att se till att de orkar och inte går sönder och det är där som dressyren kommer in i bilden. Man kan säga att dressyr är som att låta hästen gå på gym. Med hjälp av dressyren blir hästen starkare och bygger upp sina muskler så att den inte tar skada av vår ridning. Samtidigt får du en gymnastiserad och smidig häst som är både rolig och bekväm att rida.
Ridningen påverkar självklart hela hästens kropp, inte bara musklerna utan även skelett, leder och senor. Dessa mår också bra och stärks av att exempelvis låta hästen gå i stora, gärna lite backiga hagar och att ridas på olika underlag, det vill säga ibland på ridbanan, ibland på grusvägen, ibland i skogen och så vidare.

Börja försiktigt
Vill du fokusera på att ”dressyrgymma” din häst är det viktigt att börja försiktigt och öka arbetet lite grann efter hand. Ta hjälp av din instruktör för att få veta på vilken nivå du och din häst be nner er och hur ni kan lägga upp dressyrträningen. Din in- struktör kan också hjälpa dig med bra övningar för just din häst. Glöm inte den viktiga uppvärmning- en! Precis som vi människor behöver hästen värma upp innan arbetet börjar. Skynda långsamt. Det tar tid att träna upp muskler. Tänk långsiktigt och ha inte för bråttom.

OBS!
Vad är lagom ”gymnivå” för dig och din häst? Ta hjälp av din instruktör!

Öva i hästgymmet
Det mesta du gör när du sitter till häst är stärkande för hästen men olika mycket. Vill man jobba lite extra är exempelvis sidvärtsrörelser, skolor och galoppfattning från skritt bra övningar i ”hästgymmet”.
En annan bra övning är att rygga, det vill säga backa hästen, ett steg för att sedan omedelbart gå framåt igen. I steget fram ur ryggningen jobbar ryggmusklerna extra mycket. Det är viktigt att ha hästen i form och att lätta lite i handen (ge eftergift) i steget framåt.

Utegym!
Att rida utomhus är jättebra för alla hästar. Bland annat får du framåtbjudningen gratis eftersom de allra esta hästar tycker att det är roligt att komma ut, och tar du en ridtur i skogen kan du använda naturen som ditt ”hästgym”. Du kan exempelvis rida slalom mellan träd eller lägga volter runt dem. När hästen är ordentligt uppvärmd gör du några vändningar runt träden, som en bakdelsvändning, med trädet bakom dig. Ju närmre trädet du har hästens bakdel, desto svårare övning. Det här är en jättebra övning för hästens rumpmuskler.

Ut och klättra!
Klättra i backar är jättebra för hästens rygg och bakdel men även för halsmusklerna. Leta reda på en bra backe som inte är allt för brant. Klättra uppför med hästen i låg form (den ska ha huvudet lågt) så att den får ta i ordentligt. Du kan klättra i både skritt och trav (lätt sits, det vill säga att din rumpa ska vara ovanför sadeln) men var fortfarande noga med hästens låga form.

Nerför backen skrittar du, fortfarande med hästen i en låg och fin form, och kan då passa på att låta hästen jobba lite extra med sina rumpmuskler genom att lägga in en halt då och då så bakbenen kommer ordentligt in under hästen och bakdelen får jobba. Lätta i handen och gå framåt igen. Upprepa några gånger beroende på hur lång backen är och hur stark häst du har.

Höga benlyft
Att gå i högt gräs eller i lagom högt sly eller att kliva över nedfallna träd är också en form av muskelträning och gym för hästen. Att rida i djup snö har samma effekt men var försiktig och rid korta pass
för det här är tungt för hästen. Saknar du en bra äng eller skogsstig för den här övningen kan du prova att lägga ut bommar på ridbanan och kliva över dem istället.

Variera träningen
Visst är det viktigt och bra med muskelstärkande övningar men det är minst lika viktigt att hästen – och kanske du också – får variation i träningen. Dressyrövningar på banan en dag, uteritt en annan dag, några bommar i paddocken en tredje dag, kanske lite hoppning… Glöm inte att det ska vara roligt för både dig och din häst!

Gör som proffsen
Ulla Håkanson, en av Sveriges bästa dressyrryttare med bland annat mängder av SM-medaljer och ett par OS-medaljer, tränar alltid sina hästar utomhus. Hon rider ofta i skogen och planerar sin träning utifrån vad naturen har att ge.

FAKTA – ANATOMI:
• Hästen är inte skapad för att bära någon på ryggen. Därför är det vårt ansvar som ryttare att hjälpa hästen att bli så stark så att den inte tar skada av vår ridning.

• Hästen lägger mer än hälften (60 procent) av sin vikt på framdelen. Som ryttare ska vi alltid försöka hjälpa hästen att lägga mer vikt på sina bakben.

• En häst har cirka 700 muskler i sin kropp, en människa har ungefär lika många lite beroende på hur man räknar.