Text: Daniela Andersson - Foto: Getty Images

Även om kylan fortarande biter lite i kinderna så närmar sig sommaren med stormsteg. Det betyder att det är dags att börja planera för årets ridläger! Men vilket ridläger ska man åka på och vad ska man tänka på innan man bokar ett läger?

Vilken typ av ridläger vill du åka på?

Att åka på ridläger ger minnen för livet. En hel vecka av sommarlovet då du får vara med hästar hela dagarna, lära dig mängder av nya saker och träffa nya kompisar som är precis lika hästtokiga som du. Visst låter det som en dröm? Men innan man åker på ett ridläger är det några saker som är bra att tänka på.

Ridläger är oftast mellan fem och tio dagar, så det är bra att bestämma sig för hur länge man vill vara borta. Man kan också välja mellan dagläger och övernattningsläger. På ett dagridläger är du där från tidig morgon till sen eftermiddag, men sover hemma hos din familj. På ett vanligt ridläger får man oftast göra lite av allt. Roliga aktiviteter med lägerkompisarna blandas med dressyr, hoppning och uteritter.

Men kanske är du sugen på att testa något helt nytt? I så fall kanske ett läger där du får lära dig köra trav, tölta på islandshästar, rida western eller testa terränghoppning är något för dig. Har du en egen häst som du vill utvecklas mer med så kan ett träningsläger där du får träna extra på en viss gren passa.

Hur ser en dag på ridläger ut?

Det varierar förstås lite mellan olika läger. På övernattningsläger vaknar man tidigt och äter frukost med de andra deltagarna. Sedan gör man i ordning sin häst för dagens första ridpass. Man rider ungefär en timme och sedan får man pyssla om hästen. Efter ridningen är det fri lek eller kanske någon rolig aktivitet som ledarna anordnar. Mitt på dagen äter alla lunch tillsammans. Sedan är det dags att göra i ordning hästarna för dagens andra ridpass.

Har man ridit på ridbanan på förmiddagen rider man ofta ut på eftermiddagen. Efter andra ridpasset är det middag. Då äter alla ihop igen. På kvällen umgås alla och hittar på roliga saker innan det är dags att gå och lägga sig. Då är man jättetrött efter en dag full av ridning, lek och bus! På en del läger rider man bara ett pass vissa dagar för att hästarna ska få vila upp sig lite. Då har man ofta andra aktiviteter, en teorilektion, eller så får man kanske prova på voltige eller körning.

Hur bor man?

Oftast sover man i ett hus nära stallet. Antingen i ett stort rum eller flera mindre, tillsammans med de andra deltagarna.

Vad får jag rida för häst?

På vissa ridläger får man rida samma häst hela veckan, men på andra ridläger får man rida olika hästar. Båda uppläggen har sina fördelar. Det är förstås jätteroligt att ha en häst som sin egen en hel vecka!

Men att få lära sig rida många olika typer av hästar är otroligt lärorikt. Ibland kan det kännas jobbigt om man får en lägerhäst som känns för svår att rida eller hantera.

Då får man hjälp av lägerledarna att lära sig klara av den hästen, och det finns alltid möjlighet att byta till en annan häst om det blir alldeles för svårt.

Hjäp, jag vet inte om jag vågar åka på ridläger?

För många som åker på ridläger är det första gången man är borta från sin familj flera dagar i sträck. Innan lägret kan man därför vara orolig för att få hemlängtan.

Då finns det alltid lägerledare att prata med, och många av dina lägerkompisar känner likadant. Försök fokusera på att ha roligt. Ju fler dagar som går desto lättare blir det. I slutet av veckan kommer du inte vilja åka hem! Kanske är du också orolig över hur det ska gå med nya kompisar på lägret, särskilt om du åker ensam.

Många kommer så och alla vill hitta nya vänner! Dessutom är ni ju där för att ni älskar hästar, så ni har alla något gemensamt.

Hur vet jag att ridlägret är på en nivå som passar mig?

Det är viktigt att du är ärlig med hur mycket erfarenhet du har av ridning när du anmäler dig. Då kan lägerledarna se till att du hamnar i en grupp med andra som är på ungefär samma nivå som du.

Det är också bra att komma ihåg att alla är bra på olika saker och alla är där för att lära sig, så var inte rädd för att göra fel.

Vad ska man packa?

Ridkläder, hjälm, säkerhetsväst, handskar och ridstövlar eller ridskor behöver du förstås. Ta med kläder för alla väder! Regnkläder, linne och shorts, pyjamas, en tjock tröja och badkläder är bra att ha med sig. Tänk på att man inte är i stallet hela tiden, så glöm inte bekväma kläder och skor som du kan ha mellan ridpassen. Ta med solkräm så du inte bränner dig, skavsårsplåster kan också vara bra att ha med.

Glöm inte bort att ha kul!

Att vara på ridläger är något av det roligaste som finns och du kommer få oförglömliga minnen! Kanske får du prova på saker du aldrig gjort förut, så som att rida ut barbacka,  flyga fram i galopp över ett sommarfält eller bada med din lägerhäst. Sista dagen har man ofta en uppvisning för sina föräldrar då man får visa allt man lärt sig!