Text: Sara Holmgren - Foto: Getty Images

Highlandponnyn är en stark och mångsidig häst som passar hela familjen. Den används både till ridning och körning, i jordbruk och skogsbruk och som packhäst. Ponnyn orkar bära både barn och vuxna.

Ursprung

I Skottland, som är en del av Storbritannien, har två ponnyraser utvecklats: shetlandsponnyn, som kommer från Shetlandsöarna och tros ha funnits sedan bronsåldern, och highlandponnyn som kommer från Skottlands fastland och öarna intill. Man tror att highlandponnyn har sitt ursprung från förhistorisk tid.

Även om den påverkats genom åren och förändrats en del, påminner den om den asiatiska vildhästen som är en av de ursprungliga vildhästarna, och om ponnytyp 2, som är en av de typer som härstammar från dessa.

Under 1500-talet korsades rasen med franska hästar, under 1600- och 1700-talen med spanska hästar, och under 1800-talet med en hackneytyp och dales- och fellponnyer. Men den största betydelsen för rasen anses korsningen med de orientaliska och arabiska hästarna vara.

Utseende

Highlandponnyn har en stark och kompakt kropp, med ett vackert huvud som har drag från arabhästen. Öronen är små, ögonen stora och näsborrarna breda. Halsen är rätt lång och välvd, bröstet djupt och muskulöst och ryggen kort och stark. Korset är brett och kraftfullt.

Benen är korta med breda knän, och de välformade hovarna är mörka och breda. Taglet i man och svans är långt och rejält. Vita tecken inte är tillåtna hos rasen. Bara en liten stjärn i pannan En del highlandponnyer har en mörk ål längs med ryggen och mörka strimmor på benen.

Bära hem jaktbyten

Highlandponnyn har använts till allt möjligt, både som dragare, packhäst och ridhäst. Av tradition har den använts för att bära hem jaktbyten, som hjortar på över 100 kilo.

Det är få hästar som ställer upp på att bära döda djur på ryggen, så det säger en hel del om rasens temperament. Det bistra klimatet har gjort rasen mycket seg, tålig och uthållig.

Två typer

Tidigare fanns det två typer av highlandponnyn: en nättare typ som föddes upp på de skotska öarna, och en tyngre, större typ som föddes upp på det skotska fastlandet. Nu har de två typerna blandats med varandra.

Rasfakta

Namn: Highlandponny
Ursprung: Skottland, Storbritannien
Mankhöjd: Upp till 148 cm
Utseende: Kompakt och kraftfull kropp
Temperament: Snäll och trygg
Färg: Brunblack, musblack och skimmel är vanligast, men brun och svart förekommer också

Highland Pony Society

Visste du att rasföreningen The Highland Pony Society bildades redan 1923? Här hittar du deras hemsida: www.highlandponysociety.com