Den ras som man brukar kalla andalusier heter egentligen P.R.E. – Pura Raza Espanõla som betyder ”den rena spanska rasen”. Det händer att även en spansk häst, som inte är stambokförd, kallas för andalusier, kanske för att den råkar vara född i Andalusien, en del av Spanien.
Text: Sara Holmgren

RASFAKTA

Namn: Andalusier eller P.R.E (Pura Raza Española)

Mankhöjd: Omkring 155-165 cm

Temperament : Vänlig, arbetsvillig och livlig

Färg: Alla färger är tillåtna

Ursprung: Andalusien, Spanien

P.R.E:n används till all ridsport idag, framför allt i dressyr, och i körning. Den har lätt för att göra svåra rörelser och rör sig stolt med höga knälyft.

Ursprung

Spaniens kung Felipe II startade ett stuteri på 1500-talet för att skapa ”den perfekta hästen”. På detta kungliga stuteri, som låg i staden Cordoba i området Andalusien, samlades landets bästa ston och hingstar. Man skickade också många hästar till Amerika. Dessa hästar skapade grunden för de flesta hästar som utvecklats där, bland annat mustangen.

Den spanska kungen skänkte även hästar till andra kungahus i Europa, och snart var den spanska hästen känd och omtyckt i flera länder. Lipizzaner, lusitano, paso fino och varmblodiga hästar från Centraleuropa härstammar alla från den spanska hästen.

Utseende

Huvudet är medelstort och nosryggen rak eller konvex (utåtbuktande). Pannan är bred och öronen medelstora. Ögonen är stora och uttrycksfulla. Halsen är väl ansatt. Manen är tjock, ibland lockig, och glänsande. Manken är bred och bogen muskulös och välutvecklad. Bålen är bred och djup, och ryggen rak, muskulös och ganska kort. Korset är mellanlångt, brett och runt, och svansen är lågt ansatt med en låg svansföring. Hovarna är välformade och ganska små.
Danska varmblod kan självklart hoppa också!

P.R.E-hingsten Fuego de Cardenas eller Fuego XII som han även kallats. Här tillsammans med sin ryttare Juan Manuel Muñoz Diaz under de olympiska spelen i London 2012. Detta är ett av de mest framgångsrika spanska ekipagen, under VM i Kentucky 2010 tog de publiken med storm. Du hittar en länk till ritten här nedan. Lyssna på publiken!

Visste du att...

… rasen visat framhovarna flera gånger på världsmästerskapen och i de olympiska spelen i dressyr?

… den spanska avelsföreningen för P.R.E:n, The National Purebred Spanish Horse Breeders’ Association (kallas för ANCCE), grundades 1972, och är moderförening för rasen i hela världen?

… P.R.E:n har en stängd stambok, vilket innebär att en korsning eller en ej inskriven häst aldrig kan få ett P.R.E.-föl, oavsett hur många generationer man avlar.

… alla färger är godkända, men rasen får inte ha vissa större vita tecken?

Källor:

The National Purebred Spanish Horse Breeders’ Association: www.ancce.es  (på spanska och engelska)

Svenska P.R.E.-föreningen www.presverige.se

Att se på YouTube:

Den pampiga Fuego de Cardenas under VM 2010

Ekipaget kommer 5a i VM-finalen men vinner publikens hjärtan!

Vad mer kan du se på YouTube

Sök på ”andalusian horse” – det finns många klipp att se! Om du lägger till ”braid” i den sökningen ser du flera filmer om hur man gör en sådan där tjusig fläta som går längs med hela mankammen