Text: Johanna Svenningsson - Foto: Getty Images

Svart, brun, fux, skimmel, skäck … Hästar finns i många färger. Vilken färg ett föl får beror inte på slumpen, utan styrs av ett fåtal genetiska anlag. De anlag som föräldrarna bär på är alltså helt avgörande för hur fölet kommer att se ut. Intressant, eller hur?

Lika och olika anlag

För varje egenskap ärver fölet två anlag: ett från sin mamma och ett från sin pappa. Detta innebär att en individ kan ha två dominanta gener, två recessiva eller en av varje. Om båda generna är av samma typ är hästen homozygot. Om generna istället är av olika typer är hästen heterozygot. Det som avgör vilka färger ett föl kan få är dels vilka färganlag föräldrarna är bärare av, dels om de är homo- eller heterozygota. Låter det svårt?

Här kommer ett exempel: Ett homozygot brunt sto som betäcks med en homozygot svart hingst kommer att få ett brunt föl. Det beror på att den bruna färgen dominerar över den svarta. För att en brun häst ska kunna få något annat än en brunt föl måste den vara heterozygot. Den får alltså inte ha dubbla anlag för brunt.

Hästens grundfärger

Man talar om fyra grundfärger hos häst. Dessa är brun, svart, svartbrun och fux. Alla hästar har en grundfärg, men denna kan spädas ut eller brytas upp beroende på vilka anlag hästen har. En brun häst har brun päls, svart man och svans, och svarta hovar. Ibland är även benen svarta, åtminstone från knäet och neråt.

Svarta hästar är alltid helsvarta, men kan ha vita tecken i huvudet eller vita strumpor. En svart häst som är brun runt mule, ljumskar och armhålor kallas för svartbrun. Den fuxfärgade hästen har rödbrun päls. Man och svans kan vara i samma, eller i en ljusare, nyans. Fuxar finns i flera nyanser, där den mörka varianten kallas för svettfux eller mörk fux.

Utspädningsfärger och brutna färger

Det finns några olika anlag som ”bleker” hästens grundfärg. Dessa anlag får olika effekt beroende på vilken grundfärg hästen har. Man kan säga att det är som en färgpalett. Tänk dig att du har en kopp röd färg som du blandar med en klick gult. Du får då färgen orange! Hästens utspädningsfärger är gulanlag, silver, champagne och black.

Gulanlaget och silveranlaget bleker åt gult och silver. Blackanlaget bleker alla grundfärger och ger en svart eller brun ål på ryggen och i manen. Champagneanlaget bleker åt guld och är vanligt hos raserna mustang och quarterhäst. När hästen har stora fläckar i sin grundfärg säger man att färgen är bruten. Hästen är då skäck.

Några färgkombinationer

Gulanlaget är dominant och kommer att bli synligt hos fölet även om det bara finns hos den ena föräldern. Ett föl som har grundfärgen fux, och som samtidigt är bärare av ett gulanlag, blir isabellfärgad. Gulanlaget bleker den rödbruna fuxfärgen. På samma sätt gör det dominanta silveranlaget att ett föl med grundfärgen svart blir silversvart. Hästen har då brunaktig päls med ljus man och svans. Silveranlaget är speciellt på så vis att det bara bleker svart pigment. Anlaget blir därför inte synligt hos hästar med grundfärgen fux. Den vanligaste färgen hos fjordhästar är ljusbrunblack. Detta är ett resultat av grundfärgen brun i kombination med blackanlag. En ljusbrunblack häst har gul päls och svart ål i manen. För det mesta har de också en brun ål på ryggen.

Skimmelanlaget

Precis som en häst kan ha anlag för en viss grundfärg och en särskild utspädningsfärg, kan den bära på ett skimmelanlag. Detta anlag är dominant. En skimmel har alltid minst en skimmel som förälder och det måste vara samma typ av skimmelanlag – det finns nämligen två olika: avblekbar skimmel och konstantskimmel. En avblekbar skimmel har inte den vita färgen från födseln, utan de vita håren i pälsen ökar efter hand som hästen blir äldre. En konstantskimmel föds som skimmel eller får den färgen efter att den bytt fölpälsen.