Text: Sara Holmgren • Foto: Getty Images & Sara Holmgren

Clydesdalehästen är en ”praktfull häst med en pompös och kraftfull hållning och en hög rörelseaktion som ger den en enastående elegans bland draghästar” – så beskrivs rasen av den brittiska avelsföreningen Clydesdale Horse Society.

När man började använda motorfordon alltmer minskade antalet arbetshästar, även clydesdalehästar, men på senare tid har antalet ökats igen. Rasen är mycket populär i USA, där öltillverkaren Budweiser är känd för sina clydesdalehästar i sin reklam. Hästen passar särskilt bra som vagnshäst i städerna.

Ursprung

Clydesdalehästen har sitt ursprung i Clydedalen i Skottland, Storbritannien. Den ersatte shirehästen i Skottland och är bara 150 år gammal. Genom att importera belgiska och nederländska arbetshästar och korsa dem med en seg och härdig inhemsk ras ck man fram en större och mer muskulös häst. En av de första hingstarna som blev betydelsefull var den inhemska hingsten Blaze, som lade grunden till rasen. För att sedan ytterligare förbättra rasen importerade hertigen av Hamilton sex flamländska hingstar under 1720-talet. Genom att, framför allt under senare delen av 1800-talet, korsa rasen med shirehästar blev den ännu mer massiv.
Clydesdalehästarna användes först till att dra koll-lass i närområdet, men spreds sedan över hela England. Glancer, född 1806, och Broomfield Champion var två viktiga hingstar. Clydesdalehästen var den första brittiska arbetshästen som man bildade en avelsförening för, Clydesdale Horse Society. Den grundades 1877.
Rasen anses vara den mest framgångsrika av de tunga kallbloden. I Australien menar man att den är ”rasen som byggde upp Australien”.

Utseende

Clydesdalehästen har ett vackert huvud med en rak profil och en bred panna. Ögonen är stora och intelligenta. Den brett ansatta halsen är lång och muskulös. Bröstkorgen är välutvecklad, ryggen kompakt och länderna muskulösa. Benen är starka och har mycket hovskägg, mjukt som silke. De flesta clydesdalehästar har stora vita tecken i ansiktet, på benen och under magen.

Visste du att...

… clydesdalehästens rörelser anses vara de mest ståtliga hos alla arbetshästar?

… de stora pukhästarna som används vid ceremonier vid slottet i London, är av rasen clydesdale och shire? De är stora och har ett stabilt temperament, vilket krävs för att de ska kunna gå med tunga silvertrummor och ryttare i full mundering bland mycket folk.

… rasen mest används som familjehäst idag, men i vissa länder även som bryggarhäst, till att driva boskap på prärien och för timmertransporter?

Rasfakta

Namn: Clydesdale
Ursprung: Skottland, Storbritannien.
Mankhöjd: I genomsnitt 167 cm
Färg: Svart, svartbrun, brun, fux och brunskimmel och stickelhårig. Ofta stora vita tecken på huvud,ben och magens undersida.
Temperament: Arbetsvillig och lättlärd. Stabilt humör.