Hispano-araben är en spansk version av anglo-araben och den skapades när man korsade tre raser – arabiska och andalusiska ston med engelska fullblodshingstar. Därför kallas rasen ibland för trés sangres, som betyder ”tre sorters blod”.
Text: Sara Holmgren. Foto: Fotolia/IBL.


Ursprung:
Spanien
Mankhöjd: 143-160 centimeter
Färg: Svart, brun, fux eller skimmel
Utseende: Elegant kropp med vackert huvud
Temperament: Lugnt men samtidigt livlig
Övrigt: Modig, snabb och smidig.
Den har fått snabbhet efter det engelska fullblodet, uthållighet och säkerhet från araben och tålamod och lugn från andalusiern. Utseendet kan variera en hel del beroende på hur mycket av varje blod den har i sig.
Hispanon är känd för att vara mycket modig och används bland annat vid tjurfäktningar. Där måste hästen vara väldigt snabb och smidig och dessutom vältränad. Rasen är också en duktig tävlingshäst inom både dressyr och hoppning. Eftersom den har fått det bästa av de tre inblandade raserna, är den en populär ridhäst.


Utseende

Hispano-arabens huvud är fint och med goda proportioner. Den har oftast en rak nosrygg, men ibland kan arabblodet göra sig påmint i en lite inåtbuktande nosrygg. Även om rasen är seg och stark är dess benstomme lätt. Den långa och eleganta halsen sitter vackert i en svag båge från manke till hjässa. Bröstet är brett och djupt och bogen väl lutande, vilket ger hästen en fri rörlighet.

Den ganska korta ryggen är rak och stark och länderna muskulösa. Man kan tydligt se senorna på benen och hovarna är starka.


Läs mer:

Stora boken om hästar & ponnyer av Tamsin Pickeral