Text: Sara Holmgren • Foto: Getty Images
Ibland händer det som man verkligen inte vill ska hända – ett föl förlorar sin mamma. Vad gör man då? Jo, då kan man se om hästarna kan hjälpa varandra! Ett sto som mister sitt föl strax efter fölningen kan nämligen rädda ett annat föl som är moderlöst.
Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen, ASVT, har startat Föl- och ammajouren, som är gratis och som välkomnar alla hästar oavsett ras och hästsport. Hit kan alla landets hästuppfödare anmäla de ston som skulle kunna ta hand om ett annat föl och låta det dia – bli en amma. Det går faktiskt bra med ett ponnysto till ett stort föl! Och hit kan man alltså vända sig om man behöver en amma till sitt moderlösa föl. Jouren har hjälp till att rädda livet på många föl genom åren. Det är när avelsäsongen drar igång i mitten av februari som jouren öppnar och den stänger i augusti.
Den blivande amman
Föl- och ammajouren har många viktiga råd att ge. För att den blivande amman ska vilja ta hand om ett främmande föl bör det inte ha gått mer än några dagar sedan hon förlorade sitt eget föl. Hon bör också vara lugn och lätt att hantera, och ha den rätta modersinstinkten
Lukten är viktigast
Första intrycket som stoet får av fölet är betydelsefullt. Allra viktigast är lukten. Man kan sätta en salva med en stark doft, till exempel Vicks blå, i stoets näsborrar och förändra det nya fölets doft genom att sätta samma lukt på det. Parfym kan också fungera. Allra bäst är det om man kan gnida in det främmande fölet med efterbörden (moderkakan med navelsträng och fosterhinnor) från det förlorade fölets födsel.
Tålamod
Oftast vill inte amman acceptera fölet direkt, men om väl fölet börja dia och mjölkproduktionen går igång, vaknar modersinstinkten hos stoet. Man får hjälpa till så att stoet står stilla och inte skadar fölet när det ska dia. Om man håller upp ett av stoets framben kan hon inte sparka efter det. Efter några gånger brukar stoet bli intresserad av sitt nya föl, men det kan krävas mycket tålamod för att nå dit.
Råmjölk
Råmjölken är den första mjölken som stoet får i juvret efter fölningen. Eftersom den innehåller viktiga antikroppar är den livsviktig för fölet för att det ska kunna bygga upp sitt immunförsvar mot sjukdomar. Därför är det bra att ta för vana att alltid mjölka ur 1-2 dl råmjölk när stoet fölar. Råmjölken kan man ha i frysen så nns den i reserv till nästa års fölning.