Text: Sara Holmgren - Foto: Getty Images

Achaltekeern är känd för sin speciella hårrem, som har en ovanlig metallglans. Rasen är en mycket stark och tålig fullblodsras som rör sig vägvinnande och smidigt. Den passar fint till ridning och används bland annat till fälttävlan, distans, hoppning och galopptävling.

Utseende

Achaltekeern är en lång och slank häst. Trots sin tunna bål och långa rygg är den mycket stark. Huvudet är ädelt och nosryggen är rak eller konvex (utåtbuktande). Mulen är liten och de stora ögonen sitter högt. Halsen är lång, rak och smidig. Huvudet är ansatt i en skarp vinkel mot halsen. Korset är långt, brett och muskulöst. Svansen är lågt ansatt och hovarna är små och hårda. Hårremmen är tunn, och pannlugg, man och svans är glesa eller saknas helt. Benen saknar hovskägg.

Ursprung

Achaltekeern är en av de äldsta raserna. Den har sitt ursprung i en uråldrig turkmensk häst som reds av krigare för ungefär 2 500 år sedan, norr om Iran. För ungefär 3 000 år sedan föddes liknande hästar upp i Asjchabad och det är förmodligen från dessa som dagens Achaltekeer-hästar härstammar ifrån. Dessa hästar användes mest till kapplöpning. Till foder brukade de få torkad lusern, pellets av fårfett, ägg, korn och stekt bröd. För att skydda dem från den kalla natten i öknen och från det heta solen under dagen, fick de tjocka  filtar på sig 

Färger

Achaltekeern kan ha färgen svart, svartbrun, brun och fux. Den har ofta ett så kallat gulanlag, som bleker grundfärgerna så att brun blir gulbrun och fux blir isabell. Om den har dubbla gulanlag blir den pärlvit eller gräddvit. Många hästar har en speciell metallglans i pälsen, och det är också vanligt att färgerna är apelkastade. En apelkastad häst har ljusa, runda fläckar i pälsen.

Visste du att...

… man tror att Alexander den stores häst, Bukefalos, var av turkmenskt ursprung och därmed släkt med achaltekeern?

… år 1935 red några ryttare en sträcka på 400 mil på achaltekeer och kom bland annat genom en öken? Där färdades de i tre dagar praktisk taget utan vatten.

… achaltekeern förmodligen är släkt med arabhästen? Den är mycket lik en viss typ av den arabiska kapplöpningshästen.

… achaltekeern Absent, född 1952, tog tre medaljer i dressyr i tre olympiska spel?