Text: Eden Lev

Bommar

Hemmagjorda sockerbitar till bommar. Att ha upphöjda bommar gör träningspassen roligare, mer varierande och är dessutom styrkande för din häst. Men sockerbitar till bommarna är ganska dyra, de kan kosta från 400 kronor och uppåt. Istället funkar det superbra att köpa pottor från IKEA för 20 kronor. Eller om man vill kunna höja upp bommen lite högre funkar en vattendunk också bra. Då kan man ha den liggandes på sidan eller stående beroende på vilken höjd man vill ha! Vattendunkar finns exempelvis i Bauhaus eller Jula och kostar mellan 50-150 kronor.

Bild: Ikea

Bild: Walmart.com

Babywipes

Använd babywipes för att rengöra hästen i ansiktet. Ibland har hästarna intorkade matrester runt mulen, lite snor vid näsborren eller damm i ansiktet. Ett lifehack är då att använda våtservetter anpassade för bebisar. De tar effektivt bort smuts och din häst kommer bli ren i ansiktet.

Matolja

Ett stort lifehack i stallet är att använda matolja. Matolja är faktiskt bra till många olika saker. Tillexempel kan du pensla på matolja på sommartorra hovar. Om hästen har kåda inkletad i pälsen eller manen kan man sätta på lite matolja och låta det sitta i någon timme innan man kan torka bort det med en trasa. Då är den mesta kådan borta. När du ska göra din häst extra fin kan du smörja in hästen med matolja runt ögonen och på mulen så kommer den se extra uttrycksfull ut. Till sist kan du också pensla på lite olja under hovarna innan du rider ut i snön, då kommer snön inte fastna lika lätt under hästens hovar och det kommer inte bli lika mycket snöstyltor.

Bild: Willys

Bild: Hygienshoppen.se

Putsning

Har du ingen sadeltvål men vill ändå putsa? Använd då lite grönsåpa istället. Men kom ihåg att applicera någon form av sadelfett efteråt, eftersom att såpan kan bli uttorkande för lädret annars. Även om du putsat alla dina saker inför en tävling finns det en risk för att grejerna kommer vara smutsiga igen innan du ska in på banan, i alla fall om banan är torr eller lerig. Om du snabbt vill piffa till sadeln, tränset eller stövlarna innan ni ska in på banan kan du använda dig av våtservetter för läder.

Hjälmen

Luktar din hjälm lite unket ibland? Om du inte vill tvätta hjälmens innerfoder hela tiden men ändå vill att hjälmen ska lukta gott och kännas fräsch kan du använda smell well. Smell well är små påsar som egentligen gjorda för att skor ska lukta gott, men de funkar lika bra till hjälmen.

Bild: Stadium

Bild: Biltema

 

Sadelkammaren

Är sadelkammaren trång och full med grejer? Oavsett om den är det eller inte kan du spara plats genom att börja hänga upp stövlarna. Prata med stallägaren för att se om ni kan sätta upp någon slags gardinstång. Köp sedan små galgar med en klämma så kan alla hänga upp sina stövlar. Då slipper man dessutom använda stövelsträckare, stöveln håller sin form ändå.

 

Tycker du det är jobbigt att hela tiden behöva sopa sadelkammaren? Då borde du köpa en skoborste som ni kan ha utanför sadelkammaren. Om alla borstar av sina fötter innan de går in kommer det definitivt bli mindre lera därinne.

Bettet

På vintern behöver man värma kalla bett innan hästen ska ha det i munnen. Men om man själv är kall så blir man bara ännu kallare av att ha händerna på kall metall. Värm istället bettet i varmt vatten, så kan du samtidigt passa på att låta dina händer bli varma.

 

Om bettet har intorkade rester som är svåra att få bort kan du koka bettet. Då kommer du lätt kunna få av alla intorkade rester och bettet kommer se ut som nytt. Även om man kokar bettet så kan missfärgningarna i vissa fall vara kvar. För att få bort dem kan man skura bettet med en borste och tandkräm.

 

I många stall ligger det något gammalt stångbett och rostar i något hörn. Om du vill få användning för detta kan du göra om det till en toapappershållare. Det kan du göra genom att placera en pinne genom en av bettöglorna och hänga upp bettet med hjälp av en kedja eller ett snöre. På så sätt kan du sätta på toarullen på pinnen och så får du en snygg detalj på stalltoan!

Bild: Getty images

 

Få ner ljudnivån!

Eftersom att stallet är hästarnas hem så är det viktigt att man håller en låg ljudnivå så det blir trivsamt för dem. I vissa stall varje gång man släpper kedjorna eller grimskaften från uppbindningen på stallgången. För att förhindra kan man göra hål i en tennisboll och trä på den på kedjan. På så sätt så slipper man ljudet.

Fotohack

Vill du kunna ta finare bilder på din häst? Använd gnäggljud! Sök på ”horse sound” på Youtube och spela upp den när du ska fotografera. Hästen kommer då med största sannolikhet spetsa öronen och vara perfekt att fota.

Bild: Getty images

Bild: Getty images

Smart förvaring

Nästa lifehack är en smart och billig förvaring för benlindor. På ikea finns flera olika plastkorgar, bland annat en som heter ”samla”. Den kostar 29 kronor och den är genomskinlig så du lätt kan få en översikt över alla dina lindor.

Fodervagnar är dyra. De brukar kosta ett par tusenlappar, men det finns en lösning. I många byggvaruhus så finns det trädgårds Använda en lövkärra från jula istället för fodervagn, de funkar likadant och kostar runt 600 kr.

Håll värmen

Brukar du bli iskall om händerna när du är i stallet på vintern? Om du vill slippa det så kan du ha på dig plast eller kirurghandskar under vanliga handskar så slipper man frysa.

Bild: Getty images

Dressyrprogram

Ska du lära dig ett dressyrprogram? Använd en whiteboard, så kan du rita dressyrprogrammet om och om igen, så slipper du slösa så mycket papper eftersom du enkelt kan sudda.

Om man inte får glömma...

Är det någon häst i stallet som helt plötsligt ska ha mer mat, eller bad stallägaren dig att stänga dörren till gödselstacken innan du går? Om det är något som du behöver göra i stallet kan det vara lätt att glömma och även om man inte glömmer kan rädslan för att göra det vara jobbig. Men det finns en lösning, man kan nämligen smsa sig själv eller ställa in ett larm på telefonen. På så sätt kan du säkerställa dig om att du får en påminnelse och kan checka av det som du behövde göra.

Bild: getty images

Bild: hööks

Distrahera hästen

Är din häst krånglig när du ska klippa den, när hovslagaren kommer eller är den stressad i transporten? Om du vill distrahera din häst kan du använda en slicksten. Slickstenar går att köpa i de flesta hästbutiker och finns i olika smaker.