Text: Sara Holmgren - Foto: Getty Images

Bergshästen haflinger är lätt att känna igen på sin fuxfärg och sin ljusa man och svans. Den är mångsidig och populär inom både ridning och körning. Den arbetar gärna och är en mycket social, härdig och frisk häst.

RASFAKTA

Namn: Haflinger
Ursprung: Österrike, Italien
Mankhöjd: Cirka 137-150 cm
Färg: Fuxfärgad i olika nyanser med lingul man och svans
Utseende: Kraftigt byggd
Temperament: Snäll, social och arbetsvillig

Ursprung

 Haflingern är en mycket gammal ras som fortfarande är lik den ursprungliga typen. Den härstammar från en by, Hafling, som ligger Etschbergen i de sydtyrolska Alperna i nuvarande Italien (tidigare Österrike). Det främsta haflingerstuteriet ligger i Jenesien. Rasen har använts i många hundra år i skogs- och jordbruket och som packhäst. Med bakgrund i arabiska och kallblodiga blodslinjer har den blivit en perkfekt kombination som ridponny och lätt körponny.

Hur haflingern utvecklades fram till år 1868 vet man inte så mycket om, men från denna tidpunkt vet man desto mer. Då användes arabhingset El Bedavi XXII i aveln, och hans son Folie, som föddes 1874, anses vara rasens första hingst. Än idag går det att hitta flera blodslinjer tillbaka till honom. På 1900-talet grundades de sju hingstlinjerna A, B, M, N, S, St och W med Folies ättlingar. Bokstäverna kommer från första bokstaven i hingstarnas namn: Anselmo, Bolzano, Massimo, Nibbio, Stelvio, Student och Willi. Hingstar brukar få ett namn som börjar med samma bokstav som pappans namn och ston sin mammas.

Att haflingern har ett så speciellt utseende och speciella egenskaper som knappt skiljer sig mellan individer beror på att det inte är så många andra raser inblandade i dess ursprung.

Utseende

Haflingern har stora, mörka och vänliga ögon. Öronen är små och pigga. Bogen ska vara stark och bröstet djupt. Benen ska vara korta och ryggen bred och stark. Bakdelen ska vara muskulös.

Visste du att...

… haflingern har beskrivits som ”en prins framifrån och en bonde bakifrån”?
… haflingerns namn kommer från byn Hafling?
… rasen är ett kallblod?
… den italienska versionen av haflinger heter Avelignese? Den är oftast lite större än haflingern, men annars är de väldigt lika varandra. El Bedavi XXII är deras gemensamma förfader

Läs mer:

Svenska haflingerföreningen
www.svenskahaflinger.se 

Stora boken om hästar och ponnyer
av Tamasin Pickeral

Bonniers stora hästlexikon
av Elwyn Hartley Edwards