Förra året blev han Europamästare i hoppning med ponnyn Olle. Dessutom är han med i en SVT-serie om hans jättefamilj (han har inte mindre än nio syskon!). Lär känna nya hoppstjärnan Ingemar Hammarström!

Text: Josefin Strang

 

Hej Ingemar! Var guldet på ponny-EM din bästa stund i sadeln hittills?

– Ja! Efter sista hindret på EM, en rödgrön oxer, så släppte allting. Att jag lyckats rida fem felfria rundor och inte kunde göra mer är en bra känsla. När jag kom hem var familjen och kompisarna här, de sköt konfetti på mig och vi kollade på mina rundor tillsammans. Många skriver fina saker och kommer fram och pratar.

Det låter fantastiskt! Kan du minnas när ryttarkarriären varit som jobbigast?

– Jag har inte haft något riktigt dåligt ögonblick i sadeln, det har varit mer surt… Under EM 2016 i Ungern var det oklart om laget skulle få silver eller brons. Men jag rev ett av de sista hindren, så laget ck en lägre placering. På förra årets EM trampade jag och Olle i vattengraven, vi fick en fjärdeplats istället för ett silver.

 

Vad är du bra på och vad behöver du träna på?

– Mina starka egenskaper är att jag har lätt för att lära mig och kan se distanser bra. Jag skulle vilja bli bättre på att jobba storhästar på marken.

 

Vad är det bästa och sämsta med att vara elitryttare?

– Det bästa och roligaste är att åka ut på de största tävlingarna. Det känns viktigt, mycket är på spel, hinder är höga och banor är stora. Det jobbigaste är att gå ut och rida när man verkligen inte känner för det, som när det är jättekallt.

 

Du vann EM-guldet på Ocean des As, ”Olle”. Är han din favorithäst?

– Ja! Hittills i alla fall. Olle är en ganska liten ponny med mycket energi. Han kan busa ibland och vara lite mötesskygg, men när han väl kommer in på tävlingsbanan har han tramsat klart och är helt perfekt. Han är snäll men ibland kan han bitas!

Nu ska din yngre syster Ellen tävla Olle istället. Vem rider du nu?

– Jag har tre hästar: Captain Sparrow, Aileen och Cascara. Captain Sparrow är den jag kommit längst med. Han är stor, mörkbrun, maffig, fin och väldigt försiktig. Han vill verkligen vara felfri och är ganska okomplicerad. Han köptes till min syster Klara men jag har tagit över honom mer och mer – han passar mig jättebra.

Det finns en teveserie om dig och din familj, Familjen Hammarström på SVT. Berätta om inspelningarna!

– Först var det lite ovant och jobbigt med kameror runtikring hela tiden. Jag har sett serien, den är bra, men det är lite jobbigt att se sig själv och höra sin röst, haha. Men jag är mig själv i serien. Det var mycket roligt som hände när vi spelade in: jag åkte till Tyskland, vi åkte till Delsbo, i första avsnittet ramlade Selma av när vi var på stranden. Vi fick det på foto, men inte på film!

Vilket ridtips vill du ge till läsarna?

– Titta på andra hästar och ryttare – hur rider de? Jag tycker Marcus Ehning är jättebra. För min ridning har mina tränare Maria Gretzer och Pether Markne varit viktiga, och min tyska tränare Holger Hetzel.

 

Vad har du för mål?

Mitt mål för nästa säsong är att rida junior-EM. Man vet aldrig vad som händer – men jag vill i alla fall göra det. Jag försöker att inte tänka så mycket om framtiden, jag gillar att vara mer kortsiktig och kanske tänka vad jag vill göra nästa år. Det är lättare!

 

This or That?

Tvåkombination eller räcke
Rida barbacka eller rida utan bett
Ponny eller stor häst
Youtube eller Instagram
Tävla utomlands eller tävla på Friends Arena

 

Fakta

Namn: Ingemar Hammarström
Född: 20 februari 2003 (är stjärntecknet Fiskarna).
Familj: Stor! Mamma, pappa, nio syskon, ungefär tio hästar, en hund, en stallkatt med två kattungar. Individuellt brons på junior-SM 2011, två individuella brons och ett lagsilver på NM 2018, många mästerskapsmedaljer i lag. Ridit i alla ungdomslandslag (ponny, junior, young rider och nu U25).
Meriter: EM-guld, EM-silver i lag, guld på Nordiska mästerskapen, SM-guld, samtliga meriter på ponny. ”Jag rankar högt att jag red en internationell Grand Prix som junior förra året utan att riva. Det är jag jättenöjd med!”
Bäst på Netflix: ”Prison Break! Jag gillar serier mer än filmer.”
Senaste låt på Spotify: Arms Around You med XXXTENTACION & Lil Pump ft. Maluma & Swae Lee.
Instamåste: ”Jag tycker alla ska in och följa @horseflows. Det är ett socialt medium för hästmänniskor som mina storasystrar byggt upp, jag är med lite där också.”