Text: Josefin Strang Foto: Birgitta Rang/Håkan Svensson & Getty Images

Du är en hästälskare som hoppas att din fyrbenta favorit också ska tycka om dig – men hur gör man egentligen? Jenny Yngvesson är expert på hästars beteenden, här får du hennes bästa tips!

Hej Jenny! Människor och hästar är så himla olika. Kan hästen gilla oss egentligen?

– Ja, det tror jag! Hästar är sociala djur och lever i grupp, då behöver man kunna känna empati med andra. När man studerar hästflockar syns det tydligt hur vissa hästar utvecklar vänskapsband som kan vara starka och livslånga. Med alla våra domesticerade (Domesticera betyder djur som människan förändrat genom avel, oftast under tusentals år. Till exempel hästar, hundar, grisar, får, kor och många andra djur.) djur kan vi skapa relationer: vi blir någon som djuret känner, får ett känslomässigt band till och förhoppningsvis litar på

Hur märker jag om hästen gillar mig?

– Jag tror att det allra viktigaste är att hästen vill vara med oss. När hästen får ett val, till exempel när den är i en stor hage, så väljer hästen att vara i vårt sällskap. För att få den relationen är det viktigt att tillbringa mycket tid med hästen. Ett tips är att försöka ordna hästhållningen så du sparar tid på stallsysslor, till exempel genom lösdrift eller med tekniska lösningar.

”Var tydlig och konsekvent.”

Vad är det viktigaste jag kan göra för att hålla hästen glad?

– Se till hästens behov! Som du vet är hästen ett flockdjur som vill äta gräs hela tiden. Den måste ha minst en hästkompis, få så mycket grovfoder som möjligt och ha tillgång till fri rörelse. Det sämsta du kan göra i hästhanteringen är att vara oberäknelig. Var tydlig och konsekvent med vilka gränser som gäller för din häst!

Hmm, vad exakt menas med att vara ”tydlig och konsekvent”?

– Tänk att du är ute och leder din häst, men så använder du mobilen samtidigt så både du och hästen tappar koncentrationen. Grimskaftet hänger löst i din andra hand, så du kan inte använda det vanliga trycket för att signalera stopp. Du stannar upp, men hästen fortsätter gå. Du vill att hästen ska stanna för att du gjort det, och du kanske blir arg för att hästen ”inte fattar”. Men hur ska hästen veta att den plötsligt ska stanna för att du gjort det? När du exempelvis longerar ska ju hästen fortsätta gå fastän du står still. För att vara tydlig och konsekvent måste du vara fokuserad i hästhanteringen. Fundera gärna på din hantering genom att skriva dagbok och prata med hästintresserade vuxna.

Vad ska jag göra om ridläraren säger att jag ska ”visa vem som bestämmer” och räcker mig ett spö?

– Många hästtränare tycker att vi människor ska vara hårdhänta mot hästen, eftersom hästar är tuffa mot varandra. Det är inte så lyckat om du vill att hästen ska tycka om dig och vilja samarbeta med dig. Spö är jättefiffigt, jag använder den jämt när jag rider, kör och longerar! Att dutta med spöt kan betyda framåt, höger eller vänster. Men vi ska inte slå hästarna! Inte ens vuxna ryttare har tillräckligt bra tajming för att hästen ska förstå varför den piskas. Ibland kan man se att hästen tvärvägrar framför hinder, ryttaren kravlar tillbaka i sadeln och då rappar till hästen. Nej nej nej säger jag, gör inte så! Allt du lär hästen är att det är obehagligt framför hindret.

Men vad gör jag om hästen är sur mot mig, eller till och med farlig?

– Det ingår inte i hästars normala personlighet att vara sura. Hästar är bara ilskna när de måste eller när de har ont. Därför är det jätteviktigt att kolla så hästen inte har ont någonstans! Om du försöker tvinga hästen så ökar ofta protesterna: när du binder fast hästen som biter kanske den försöker sparka dig istället. Det är ingen bra väg att gå. Tycker hästen att det är obehagligt att få sadelgjorden spänd? Låt den äta hö eller lite havre samtidigt och spänn gjorden försiktigt, ett hål i taget på varje sida. Om det däremot är en farlig situation, som att hästen stegrar sig mot dig, så kommer dina naturliga, snabba reflexer kunna rätta hästen i samma ögonblick.

Hur ska jag göra för att hästen ska gilla våra ridturer lika mycket som jag gör?

– I hästträning jobbar vi jättemycket med tryck och eftergift, men tyvärr är det vanligt att vi kniper fast med våra händer och skänklar. Det är JÄTTEVIKTIGT att vi ger eftergiften! Det är hela hemligheten med ridningen. När du skänklar i halten MÅSTE trycket från skänklarna släppa samma sekund som ponnyn tar det första steget. Visa också att du är där, att du bryr dig och att du är nöjd med hästen genom att berömma med ord och att klia manken. Se till att du har en ponny som tycker om samma saker som dig – inte tvinga en häst att hoppa och tävla om den inte tycker det är kul!

Vad är ditt bästa tips när vi vill mysa med hästen?

– Lista ut vad din häst gillar. Till exempel vill hästar bli ryktade på olika sätt. Det är enkelt att kolla av: är öronen bakåt, piskar svansen och hugger hästen efter dig? Undvik att rykta på det sättet! Min häst älskar piggborsten. Han står stilla, sänker huvudet, får dimmig blick och läpparna slappnar av – ibland ramlar underläppen ner. Hans hagkompis gillar inte alls piggborsten, han föredrar en mjuk borste. Hitta stället som din häst vill bli kliad på: kanske manken, runt svansroten eller under magen? Många hästar vill då klia tillbaka. Det kan göra lite ont, men du får aldrig slå bort hästens huvud – det förstör förtroendet! Tryck försiktigt undan hästens huvud, den kommer förstå på en gång.

... Men är det inte enklast att göra hästen glad med godis?

– Ponnyer, barn och godis hör inte så bra ihop! Många ponnyer är xerade vid godis, det bättre att klia den på manken och berömma med rösten. Min häst har lärt sig att han måste vända bort huvudet för att få godis, han får inte nudda mina ckor och mina barn får inte ge honom godis heller. Att vara konsekvent är viktigt! Släng istället ut lite vitkål, morötter och äpplen i hagen som hästen får leta upp!

JENNYS LISTA

5 steg till en bättre hästvänskap!

1 Sätt hästens behov främst. Den vill ha hästkompisar, leta grovfoder och röra på sig fritt i en stor hage.

2 Se till att hästen inte har ont. Utrustningen ska passa och hästens tänder ska kollas av expert två gånger per år.

3 Umgås mycket med hästen och lista ut vad den tycker om.

4 Var lugn, snäll och konsekvent när du hanterar hästen.

5 Lär dig mer om inlärnings- metoder, inspireras gärna av hund- träning! Beröm det som fungerar och ignorera det som går sämre. Och kom alltid ihåg eftergiften!

Namn: Jenny Yngvesson
Ålder: 46 år.
Bor: Skaraborg i Västergötland
Jobb: Universitetslektor i etologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. Etologi är vetenskapen om djurens beteenden.
Familj: Tre barn, en sambo, en katt och hästen Viktig.
Minne av Min Häst: ”Jag älskade att läsa Min Häst när jag var barn och gick på ridskolan! Jag blev fodervärd till en shettis som faktiskt hette Mulle, han var rödskimmel, fantastiskt välutbildad och kunde spela fotboll.”

Visste du att...

Forskning visar att hästar förstår många av våra ansiktsuttryck. Om vi är irriterade blir hästen rädd. Försök vara lugn och glad när du är med din häst.