Text: Sara Holmgren - Foto: Getty Images

Percheronhästen är smidig och rör sig lätt, även om det är en tung häst. Den kan trava hela sex mil om dagen, sägs det! Många tycker att den är den mest eleganta av arbetshästarna.

Utseende

Percheronhästen, med sitt tillskott av arabblod, anses vara en av de mest eleganta arbetshästarna. Den rör sig dessutom fritt och stilfullt. Rasen har ett mycket fint huvud där man kan se spår av det arabiska ursprunget. Halsen är välbyggd och manken bra. Bröstkorgen är djup, länderna kraftfulla och ryggen stark. Benen är oftast korta med bara lite hovskägg.

Ursprung

Percheronhästen har sitt ursprung i Le Perche i Normandie, Frankrike, och är en populär arbetshäst. Det är från Le Perche-området som rasen har fått sitt namn. Man är inte helt säker på rasens exakta ursprung, men man vet att det är en mycket gammal ras. Man tror att inhemska ston korsades med arabhingstar under 700-talet, och att det blev grunden till den moderna rasen. Efter det har man korsat in ännu mer arabblod vilket har gjort percheronhästen elegantare.

Viktiga hingstar

Ett berömt franskt stuteri, Le Pin, blev ett centrum för uppfödningen av rasen. År 1760 köpte man in flera arabhingstar från utlandet och korsade dessa med percheronston. Godolphin och Gallipoly var två mycket betydelsefulla arabhingstar. Gallipoly var far till den mest berömda percheronhingsten, Jean le Blanc, som föddes 1830. Åker du till Le Pin au Haras i Frankrike så träffar du på de fina percheronhästarna i en fantastisk miljö!

Olika typer

De som fött upp percheronhästen har lyckats förändra rasen utifrån de krav man ställt genom åren. Rasen har använts som vagnshäst och som arbetshäst inom jordbruket, som stridshäst på olika sätt och även som ridhäst. När man behövt lättare hästar för ridning har man avlat fram en hästtyp som passat för det och när man velat ha tyngre hästar till jordbruket har man fått fram hästar till det också. I dag satsar man framför allt på att avla fram en häst som passar som vagnshäst och arbetshäst inom jordbruket. Eftersom man tycker att rasen har så bra egenskaper använder man den ofta för att förbättra andra raser.