Text: GOoBi • Foto: Getty Images

Mycket små hästar har funnits alltsedan 1500-talet, då de användes som husdjur i bland annat Europas kungahus. De har också funnits naturligt bland vilda hästar i områden med tufft klimat och ont om föda. Idag används minihästar framför allt som showhästar, sällskapshästar, till körning och som terapihästar i vården. Här får du veta mer om falabellan och den amerikanska miniatyrhästen.

Amerikansk miniatyrhäst

Den amerikanska miniatyrhästen tros ha sitt ursprung i de engelska och holländska gruvponnyerna som importerades till USA under 1800-talet. Det var små, starka ponnyer som användes i amerikanska kolgruvor så sent som på 1950-talet. Shetlandsponnyn har såklart också ett finger med i spelet. En regelrätt avel av de amerikanska miniatyrhästarna  kom igång först i slutet på 1800-talet då Moorman Field och Smith McCoy på var sitt håll födde upp mycket små hästar med ädla drag.

De korsade de minsta shetlandsponnyerna med arabiska fullblod och appaloosas och fick fram en klok och tålig häst i miniformat. Så sent som 1978 godkändes rasen officiellt och en stambok skapades. Idag finns det medlemmar i 38 länder runt om i världen. Falabellor är också välkomna att registrera sig i AMHA (American Miniature Horse Association), men en miniatyrhäst utan giltigt DNA-test som visar att den faktiskt är en falabella, kan inte registrera sig i FMHA (Falabella Miniature Horse Association).

Varför en minihäst?

Men vad gör man med så små hästar? De går ju inte att rida … Minihästar passar bra till trickträning, agility, som sällskap, och till körning, utställning och show. På vintern kan du även tolka bakom din lilla häst. Det funkar utmärkt eftersom den är tålig, pigg och har stor leklust och arbetsvilja.

Den lilla storleken kan ha sina fördelar – en minihäst ger ifrån sig mindre (PS. kräver en annan sorts grep vid mockning ), tar mindre plats, äter mindre och är lätthanterad. En minihäst blir också generellt äldre än större hästar – mellan 25- 35 år är vanligt. Små hästarna ska precis som stora, bo i stall och vara ute i hagen. Men de kan vistas inomhus när de till exempel jobbar som terapihästar.

Falabella

Den lilla falabellan är världens minsta hästras och ska inte mäta mer än 86 cm i mankhöjd. Den kommer från Argentina och har fått sitt namn efter familjen Falabella som bedrivit avel på de pyttesmå hästarna i generationer. Falabellan används framför allt som sällskapsdjur och ställs ut. Men en robust falabella kan bära ett barn på ryggen och en del falabellor är bra på att dra vagn.

Eftersom den har ett gott lynne och är klok fungerar den bra som sällskap även till barn. Dock har oseriösa uppfödare genom tiderna avlat fram pyttehästar med dvärggener, och de kan vara besvärliga att hantera. Rasföreningarna försöker bekämpa en sådan utveckling. På senare år har man tagit tag i problemen med falabellans ursprung och äkthet och alla falabellor DNA-testas idag innan de får ett pass som visar att de är rasrena.

Utveckling

Utvecklingen av falabellan påbörjades av Juan Falabellas svärfar, Patrick Newell, i mitten på 1800-talet.

Han avlade på jättesmå criollohästar. När Juan tog över arbetet hämtades shettisar och welsh-ponnyer från England för att stärka det pyttiga och få in lite nytt blod. Även små engelska fullblod användes. Genom en viss inavel på de allra minsta hästarna blev fölen allt mindre. En mycket liten herre vid namn ”Little Pumpkin” blev slutligen falabellans stamfader. En annan ras som påverkat bland annat falabellans färg är appaloosan – många falabellor är härligt prickiga och mycket populära.

Än idag kan man köpa en falabella från den ursprungliga flocken som gått i arv i familjen Falabella sedan 1800-talet. En sådan falabella är registrerad i den argentinska stamboken ACCF.