Vad är bättre än att krypa upp i soffan med en riktigt bra hästbok när regnet smattrar och vinden viner utan- för fönstret? Nä, just det! Här tipsar vi om några böcker som du kanske kommer gilla!

VARSÅGOD OCH RID – Malin Eriksson

Snart börjar tävlingssäsongen! Och äntligen har Athena och Petrus ett eget lag, ihop med nya kompisen Lilja. Petrus tränar hårt med sin ponny Pi, men pratar samtidigt om att sälja henne och köpa en mer välutbildad häst. Athena fattar ingenting. Hur kan han vilja sälja Pi? Själv vill hon aldrig sälja Master, trots att hon snart är för gammal för att tävla honom. Men plötsligt händer något som förändrar allt och Athena ställs inför ett svårt val.

Varsågod och rid är den andra boken i serien.

LÄSÅLDER 9-12

EN I GÄNGET? – Anna Bendréus Kinding

Sanna längtar efter att få vara med i skötargänget på Tallåsen. Hon känner sig utanför och saknar en kompis i stallet. Den nya tjejen Julia verkar snäll, men det är något som inte stämmer med henne. Hon är duktig med hästarna men verkar vara jätterädd när hon rider. Sanna undrar varför.

Allra mest drömmer Sanna om att få bli skötare på Beauty. Men hon har redan en skötare, Lina. Och hon är omöjlig att samarbeta med. Dessutom skryter hon om alla tävlingar hon vinner. Sanna önskar verkligen att hon kunde få sätta Lina på plats. Men hur skulle det gå till?

LÄSÅLDER från 8 år

 

BÖRJA RIDA MED SIGGE – Lin Hallberg

Saga och Harry har precis börjat rida på Brobygården och har massor av frågor: Varför är det bokstäver på ridbanans sidor? Hur får man hästen att gå dit man vill? Och vad betyder det egentligen att rida lätt? Med tips och tricks från de lite äldre stallskötarna Elina och Mattis (och från Sigge och Sam såklart) får de två nybörjarn veta hur det går till i stallet och när man rider.

LÄSÅLDER 6-9

 

SARA OCH GALAHAD – Mari Kleman

Sara och Galahad – en berättelse om när den efterlängtade sommarhästen inte blir den man har drömt om.

”Va? Menar ni allvar?” En obeskrivlig glädje fyller Sara, hon hoppar upp från stolen och rusar runt bordet för att krama sina föräldrar.

En morgon berättar mamma att Sara ska få en sommarhäst.

Sara hoppas att hon ska få låna underbara Mynta från ridskolan. Så blir det inte. Istället får hon Galahad, av alla kallad Galningen. Denna sommar blir ett äventyr där Sara lär sig mer om både hästar och sig själv.

LÄSÅLDER 9-12

ÖDESRYTTARNA: LEGENDEN VAKNAR - Helena Dahlgren

När de fyra ödesryttarna, och deras hästar, är samlade på ön Jorvik kommer det goda att segra. Så lyder sägnen. Men Lisa och hennes vänner har svårt att ta detta på allvar. Och sedan Lisas häst stals rån Jorviksstallet och hennes pappa spårlöst försvann, så har vännerna än mindre tid över till gamla legender och profetior.

 

 

Tillsammans med vännerna Alex och Linda ger de sig av ut i Jorviks magiska och farliga landskap för att söka svar på vad som egentligen händer på ön …

Boken är ett måste för dig som spelar Star Stable!

LÄSÅLDER 9-12

HÄSTEN PÅ VINGA – Malin Eriksson

Lovis älskar att rida, men kommer aldrig få tävla eftersom hon inte har en egen häst. När hon får veta att det finns en hästgård i släkten gör hon allt som står i sin makt för att rädda gården. I kampen möter hon Hilma en av Sveriges första ponnyryttare, och Anna som tävlade på 90-talet.

Boken är på en gång en spännande spökhistoria och en djupdykning i ridsportens villkor och hur den påverkar unga ryttare.

LÄSÅLDER 9-12

Fakta- för dig som vill sitta bättre i sadeln!

• Du som vill ha fler övningar. Sitsskolan: övningar för bättre sits med och utan häst, av Mari Zetterqvist Blokhuis och Catharina Hansson.

• Du som vill få bättre känsla i sadeln. Ett med hästen, av Sally Swift.

• Du som vill bli mindre rädd och spänd. Ridning och rädsla, av Sven Forsström.

• Du som vill lära dig mer om fysisk träning. Ryttare är idrottare, Av Ulf Johansson.

• Du som vill ha gratis ryttarträning. Sök ”Yoga for Equestrians” på YouTube, yogalä- raren Adriene visar ett 33 minuter långt pass som gör dig mer stark, stabil och smidig i sadeln.

• Du som vill få starkare mage och mellandel. Sök ”Core Strength Ritual” på YouTube, Adriene visar ett 20 minuter långt pass som gör din mage starkare!