Text: Josefin Strang - Foto: Getty Images & Sara Holmgren
Teorilektionen: Vad är en bra sits?
Har du hört talas om den lodräta sitsen? Om du ser ett ekipage från sidan ska du kunna dra ett rakt streck genom ryttarens öra, axel, armbåge, höft och häl (det är så klart okej att föra fram överkropp och armar vid exempelvis språng över hinder).
Det ska också gå att dra en rak linje från ryttarens armbåge, längs underarmen och tygeln, ända till bettringen. Ryttaren tittar framåt och hållningen är stolt (men inte spänd). Händerna är mjukt slutna om tygeln, med tummen är överst, och underarmarna är lätt böjda inåt. Det är en handsbredds avstånd mellan händerna. Armbågen vilar mjukt intill kroppen. Ryttaren fördelar vikten i sätet jämnt över de två sittbenen och skrevet, lite som en triangel.
Benen är avslappnade och det är insidan av låret som ska ligga intill sadeln. Tårna pekar framåt och hälen är lätt sänkt. Ryttaren sitter jämnt över hästen och använder höger och vänster kroppshalva på samma sätt. En ryttare med bra sits undviker att ge förvirrande signaler, till exempel att flaxa med skänkeln eller råka rycka i tygeln. En bra sits följer med i hästens rörelser oavsett vad som händer. Som du märker – det är inte lätt att ha en lodrät sits med bra följsamhet och balans! Alla ryttare behöver träna på sin sits, även dressyrryttarna i världseliten!
1: Balanssits
Denna övning tränar din balans och följsamhet i sätet – dessutom får dina magmuskler en rejäl utmaning.
Om du fått höra från ridläraren att du ibland håller balansen i tygeln eller kniper med knäna, så är balanssits en superövning för dig! Balanssits ska bara göras om du blir longerad, eftersom det är omöjligt att kontrollera hästen samtidigt.
Testa först i skritt. Lyft benen helt och hållet från sadeln (med böjda knän). Sträck armarna rakt ut. Den enda kontakten med hästen är dina två sittben i sadeln. Blunda gärna och känn hur hästen rör sig, och hur ditt säte följer med. När du känner dig redo, testa balanssits i trav. Att göra balanssits i galopp är en tuff utmaning!
2: Lätt sits
Testa din balans och benstyrka med lätt sits! Börja i skritt på halvlång tygel. Kan du stå upp i stigbyglarna ett halvt varv på fyrkantsspåret utan att tappa balansen? Då är det dags att testa samma sak under ett helt varv i trav. När det fungerar gör du samma sak i galopp. Om rumpan snuddar vid sadeln, eller om du behöver hålla fast dig i manen eller sadeln, måste du börja om. Och du får självklart aldrig hålla balansen i hästens mun!
3: Taktridning i trav
Testa din balans och benstyrka med lätt sits! Börja i skritt på halvlång tygel. Kan du stå upp i stigbyglarna ett halvt varv på fyrkantsspåret utan att tappa balansen? Då är det dags att testa samma sak under ett helt varv i trav. När det fungerar gör du samma sak i galopp. Om rumpan snuddar vid sadeln, eller om du behöver hålla fast dig i manen eller sadeln, måste du börja om. Och du får självklart aldrig hålla balansen i hästens mun!
4: Taktridning i galopp
Kanske har du märkt att det finns tre sitsar du kan välja mellan i galopp: nedsittning, trepunktssits (rumpan har lätt kontakt med sadeln) och lätt sits, där rumpan inte snuddar sadeln.
Testa nu att ”rida lätt” i galopp. Du kan också testa att sitta ned i första språnget, stå i trepunktssits i andra språnget, och stå i lätt sits i tredje språnget och sedan börja om.
5: Rida utan stigbyglar
En del stönar när ridläraren säger ”släpp stigbyglarna och lägg dem i kors framför sadeln!”. Det är utmanande för balansen och magmusklerna att skippa stigbyglarna, men jättebra för din följsamhet. Rid ofta utan stigbyglar, både under longering och under ridlektion.
Kan du släppa tygeln helt och sträcka ut armarna under longering? Ett vanligt fel är att försöka hålla balansen genom att knipa med knäna. Övning ett, alltså balanssits, är i så fall precis det du behöver träna på.
6: Tappa stigbyglarna med flit
Den här övningen kan du göra när som helst under en ridlektion. Oavsett gångart, eller om du sitter ned eller rider lätt, kan du släppa din ena stigbygel några steg. Det här kommer testa hur bra din sits är! Lyckas du fortfarande vara följsam, hålla balansen och sitta jämnt över hästen? Bra! Fånga stigbygeln och släpp den andra.
7: Handgungan
Hästar pendlar med huvudet i skritt, galopp och över hinder, därför ska dina händer följa med i rörelsen fram och tillbaka i varje steg. Hästarnas känsliga munnar älskar följsamma händer! Den här övningen kan du göra när som helst under ett ridpass. Börja i skritt. Korta tygeln och koncentrera dig på att dina händer gungar med i hästens huvudrörelser, jämnt och mjukt, utan att tygeln börjar hänga eller rycka. För att få in den rätta känslan kan du hålla händerna bredare än vanligt under övningen. När det fungerar, rid olika vägar på böjt och rakt spår, rid också tempoväxlingar i skritt. Din hand ska fortsätta gunga med samma jämna kontakt med bettet. När du känner dig redo för en högre svårighetsgrad, gör övningen i galopp.