Text: Johanna Svenningsson • Foto: Getty Images

Hästar kan, precis som människor, drabbas av sämre hälsa. Ett vanligt problem hos våra fyrbenta vänner är ledbesvär som exempelvis artros. Här kan du läsa om vad sjukdomen innebär och vad alla hästägare behöver tänka på.

Osteoartrit, eller artros som det ofta kallas, är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom. Sjukdomen innebär att brosket i hästens leder långsamt bryts ner. Det finns tyvärr inget botemedel, men i många fall är det möjligt att bromsa sjukdomsförloppet.

Broskets funktion

En led är en förbindelse mellan två bendelar. Den har samma funktion som ett gångjärn och gör att hästen kan röra sig. Utan leder skulle hästen exempelvis inte kunna böja sina ben.

Ovanpå ledens båda ändar sitter brosket. Det fungerar ungefär som en tvättsvamp. Det trycks ihop när leden belastas. Med andra ord skyddar brosket bendelarna, och gör att de kan röra sig mjukt utan att skada varandra.

Förebygga - hur?

Värm alltid upp hästen ordentligt före arbete, tävlingar och sådan ridning som är tuff för hästen. Då minskar du risken för ledinflammationer som i sin tur påverkar risken för artros. Det går däremot inte att förebygga artros hos en äldre häst. Precis som gamla människor får gamla hästar krämpor av olika slag.

Vad händer i kroppen?

När brosket bryts ner försvinner dess stötdämpande funktion. Det gör att belastningen på leden ofta blir ojämn. Ju mer brosket bryts ner, desto mindre belastning klarar leden. Detta känner hästens kropp av, och bildar nytt ben som försvar. Den typen av ben kallas för pålagring och går att se på en röntgenbild.

Om sjukdomen inte bromsas, kommer allt brosk i den drabbade leden så småningom att försvinna. Då möts ledens benytor, vilket skapar smärta och
obehag.

Artros kan drabba vilken led som helst, men det är extra vanligt i knä-, has- och kotleder. Titta på bilden överst på sidan så ser du var de olika lederna sitter. Det röda visar var brosket ska finnas.

Orsaker till artros

Det kan vara svårt att veta säkert varför en häst får artros. Hos vissa hästar är det en del av åldrandet, medan hög belastning på lederna kan vara en bidragande faktor hos andra. Artros är vanligast hos äldre hästar, men även trav- och galopphästar har en tendens att drabbas. Det beror på att deras knäleder utsätts för ökad påfrestning när de springer snabbt.

Symtom

Tecknen på att en häst har artros kan vara många. Symtomen kan variera beroende på vilka leder som är drabbade och hur långt sjukdomen har gått. En varningsflagg är att hästen blir oförklarligt halt eller verkar ovillig att röra sig under ryttare. Andra symtom att vara uppmärksam på är varma och svullna leder, eller att hästen upplevs som snubblig. En del, men inte alla, hästar med artros lider av smärta. Att ta reda på om en häst har ont är lättare sagt än gjort – djur kan ju inte prata! Därför är det viktigt att du kontaktar veterinär om något inte verkar stå rätt till med din häst.

Att upptäcka sjukdomen

De symtom som är vanliga vid artros förekommer även vid andra sjukdomar och besvär. Därför går det inte att veta om hästen har artros utan att låta den genomgå en noggrann undersökning. Om veterinären därefter misstänker en ledsjukdom kommer hen troligtvis att vilja ta röntgenbilder. På så vis kan hen upptäcka pålagringar eller andra förändringar. Vid kraftig artros kan det till och med gå att känna pålagringarna vid den kliniska undersökningen.

Anpassade aktiviteter

Om man konstaterat artros anpassas hästens träning därefter. Hur det blir med ridningen beror på hästens besvär. Räkna med att det blir fler sköna promenader till fots med din vän. Att röra på sig är viktigt, både för lederna, musklerna och kroppsvikten!

Behandling

Artros är en kronisk sjukdom, vilket innebär att den inte går att bota. Hur hästen kommer att må beror helt på i vilket stadium av sjukdomen den är. Om sjukdomsutvecklingen gått långt, kan hästen blivit kroniskt halt. Den kan också ha väldigt ont. I ett sådant läge kan veterinären rekommendera att hästen får somna in.

I tidigare stadier finns det nästan alltid saker man kan göra för att lindra besvären. Veterinären kan till exempel rekommendera olika antiinflammatoriska preparat som minskar inflammationen och bromsar sjukdomsförloppet.

Vid konstaterad artros är det också viktigt att hästen äter bra foder och inte blir överviktig. Om den väger för mycket, ökar belastningen på lederna. Regelbunden utevistelse och noggrann hovvård kan också göra underverk för hästens hälsa!

Hästens träning

Så länge din häst inte har väldigt ont, eller på annat sätt lider av sin artros, kan ni fortsätta att ha roligt tillsammans! Däremot måste du anpassa träningen utifrån de råd du får av din veterinär. Beroende på vilka besvär din häst har, kan det hända att veterinären ber dig att undvika vissa övningar. Det är också möjligt att du blir rekommenderad att dra ner på ridningen och istället arbeta mer från marken.

Oavsett vilket, bör du som har en artroshäst alltid fråga behandlande veterinär innan du utforskar nya övningar. Det är viktigt att hästen inte gör rörelser som kan vara skadliga för den. Veterinären är expert på hästsjukdomar, och kommer att veta vad som är bra för just din häst!

Mot nya mål - tips!

Att behöva lägga om träningen innebär inte bara en förändring för hästen. Det innebär också en förändring för dig som ryttare eller kusk. Det du tidigare gjorde varje dag, kanske du måste göra mer sällan eller inte alls. I en sådan situation är det lätt att bli både ledsen och uppgiven. Det gäller förstås särskilt  om kompisarna kan fortsätta att träna sina hästar som vanligt. Du kanske känner dig utanför och undrar om du någonsin kommer att få hoppa eller köra trav igen. Då gäller det att se möjligheterna!

Finns det någon annan häst i stallet du kan få låna ibland? Kan du exempelvis byta häst med en kompis någon dag i veckan? Då kan du hoppa eller köra den andra hästen, under tiden kompisen myser med din. Och du – glöm inte att en stängd dörr ofta innebär att en ny dörr öppnas. När du och din häst inte längre kan göra det ni brukar, kommer ni att hitta nya glädjeämnen. Vem vet, kanske har ni fortfarande det bästa framför er?