Egen häst är en dröm för många hästälskare. Och att hyra en häst eller ta en på foder, är ett bra steg på vägen mot den drömmen! Men vad finns det för fördelar och nackdelar? Vad kostar det och vad ska man tänka på?

Skillnaden mellan att ha en fodervärdshäst och en häst från ett uthyrningsstall kanske inte verkar så stor. Men den finns där och det är viktigt att känna till vad som gäller.


Fodervärdshästen
En fodervärdshäst ägs oftast av en privatperson. Ofta lånar ägaren ut hästen för att hon eller han inte kan ha den själv under en tid. Vanligast är att man lånar hästen ett år i taget.

Det är sällan du behöver betala för att ha en fodervärdshäst. Ägaren brukar i stället vara glad över att någon vill ta hand om den. Ibland är hästen till salu, och om du och den trivs ihop kan du få köpa den efter en viss tid. Om det är så, ska ni alltid skriva in priset i kontraktet, så du inte fäster dig vid hästen och sedan vill hästägaren ha mer betalt för den än du kan betala eller tycker hästen är värd.

Fodervärdshästar hittar du via annonser på nätet och i olika hästtidningar. Det bästa är dock om du kan bli fodervärd till en häst som du redan känner. Fråga exempelvis din ridlärare om hon vet någon som ska låna ut sin häst.

Även om ni lånar hästen av någon ni känner, ska ni alltid skriva ett kontrakt om vad som gäller. Det finns färdiga kontrakt att köpa, och även om ni inte använder ett sådant så läs gärna igenom det så ni inte glömmer någonting.

Hästen ska vara veterinärbesiktigad innan du får hem den. Självklart ska hästen vara frisk och gå att använda. Att ta hand om en skadad eller sjuk häst kan bli väldigt dyrt, och dessutom är det inte särskilt roligt.

Det kanske kan låta hjärtlöst, för vem vill inte hjälpa en sjuk häst, liksom? Men faktum är att det är ägaren som ska ta ansvar för hästen om den inte mår bra.

Ibland vill hästägaren att hästen ska stå kvar i det stall där den brukar stå, även när du har den på foder. Det är ofta en bra idé, om det är ett stall som passar dig, förstås. Fördelarna är flera: hästen är van vid stallet, den känner sig trygg där och de människor som är i stallet känner också till hästen, och kan ge dig tips och råd om du får problem.


Häst från ett hyrstall

En hyrhäst ägs oftast av ett företag som hyr ut hästar, ett hyrstall. Inte sällan är det hästhandlare eller ridlägergårdar, som har uthyrning som en del i verksamheten. Hästarna går på ridläger på sommaren och över vintern hyrs de ut till privatpersoner och ridskolor. Ibland kan även hyrhästar vara till salu, och vill någon köpa dem så säljs de. Ta reda på hur det ligger till med det redan när du tittar på hästen, och skriv i så fall in priset i kontraktet.

Fördelarna med ett uthyrningsstall är att det ofta finns flera olika hästar att prova, så du kan välja en häst som passar just dig.

Hästarna brukar vara snälla och trevliga att ha att göra med. En bråkig häst som inte trivs, säljs för det mesta vidare. Ofta kan du byta hästen om det blir något problem när du väl har fått hem den.

Att hyra en häst augusti till maj (eller ungefär den tiden) brukar kosta mellan 5000 kronor till 8000 kronor. Stora hästar är ofta dyrare att hyra än ponnyer. Priserna varierar, så ring runt och hör efter vad olika stall vill ha innan du bestämmer dig.

Men tänk på att det också finns en del oseriösa hästföretag! Kolla gärna med din ridlärare och läs på nätet, så du får veta vad andra tycker om stallet du tänker hyra häst ifrån.

Om du får hem en hyrhäst som inte är okej, som är sjuk, halt eller som du upptäcker att du inte klarar av – då ska du genast höra av dig till företaget du hyrt hästen av. Ofta brukar de kunna ordna fram en annan, lämpligare häst, men om det inte går ska du naturligtvis ha pengarna tillbaka.

De flesta hyrstall har färdiga kontrakt där det står precis vad som gäller, eftersom de hyr ut många hästar varje år. Likaså brukar du alltid få med sadel, träns och en grimma.


Hyra häst
+
I ett hyrstall finns det många hästar att välja på.
+ Hästarna är vana vid att byta miljö och är oftast väldigt snälla att hantera.
+ Du kan lämna tillbaka hästen med kort varsel om du inte kan ha kvar den.

Om du vill hyra hästen över sommaren också, så kostar det ofta mycket mer än att ha den över vintern.
Hästarna brukar vara trevliga allroundhästar, men vill du tävla och träna på lite högre nivå räcker de inte alltid till.
Det finns oseriösa hyrstall som hyr ut dåliga hästar, som är halta eller har andra problem. Kolla noga innan du bestämmer dig!


Fodervärdshäst

+ Du får låna hästen gratis.
+ Du kan oftast behålla hästen även över sommaren.
+ Du och ägaren kan skriva ett kontrakt som passar just er.
+ Har du tur kan du hitta en tävlingshäst som ägaren inte kan eller vill tävla själv.

Det kan vara svårt att hitta en bra häst som är trevlig att rida, lätt att hantera och dessutom finns i närheten av där du bor.
Ägaren kanske inte kan ta hem hästen, om du vill lämna tillbaka den tidigare.
Det är lätt att bli osams om hur hästen ska ridas och skötas, särskilt om man inte skrivit ett ordentligt kontrakt innan om vad som gäller.