Berättelserna om Tuvastallet publicerades som en serieföljetong i 84 delar under 12 år i tidningen Min Häst med start 1996. En hel generation hästintresserade växte upp med serien under sina barndomsår, där inte bara drömmar får plats utan även hästlivets hårda realism.  Nu har författaren och serieskaparen utvecklat berättelserna till en kapitelbokserie för dagens barn.

Berättelserna om gänget som hänger på stallet Tuva är tagna ur verkligheten. Tuvastallet ligger utanför Skellefteå, och personerna som är med i boken finns också på riktigt. Det är kanske det som gör att serien har älskats av generationer av barn – man riktigt känner stalldoften. I den nya kapitelboksserien får vi lära känna stallgänget och hästarna på ett djupare plan.

Först ut i den nya kapitelbokserien är Du och jag, Rejsab.

 Du och jag, Rejsab
I det mysiga lilla Tuvastallet finns sex hästar. Ingen är den andra lik och alla har sin egen, speciella historia. Gänget som har hästarna hjälper varandra i vått och torrt. Det finns inga genvägar för att hitta fram till hjärtat hos en knepig häst, men heller ingen större glädje än när det lyckas – och ingen smärtsammare sorg än när man måste skiljas åt …

 Rejsab, den fina kallblodstravaren, är Katrins häst. Och Petras älsklingshäst. Att han någonsin ska bli hennes är bara en omöjlig dröm. Medan Petra letar efter en annan drömhäst får hon hjälpa till med Rejsab. Och det är bättre än ingenting –  ända tills hon en dag är nära att förlora honom för evigt.

 

 

Format:        152×215
Antal sidor:  144
Bindning:     Kartonnage
ISBN:            978-91-7621-469-5
Släppdatum:2019-09-15
Läsålder:      9-12 år

Lena Furbergs kapitelbok saknar seriens teckningar, men är ändå full av bilder: varma och egna hästporträtt och skildringar av vardagen med och kärleken till hästarna, en kärlek och en vardag som inte alltid är enkel. Det är en mysig och omhändertagande värld att som läsare kliva in i.

Anna Nygren

Litteraturvetare och konstnär, vars masteruppsats undersökte relationen mellan häst och flicka i Lena Furbergs serieföljetong Stallgänget på Tuva och en av tre bakom hästboksmanifestet Bara Hästböcker.