Text: Anna Sellberg • Foto: Getty Images
Säkert vet du att det finns hästraser, som inte är mycket större än en stor hund. Men vad ska man med en så liten häst, kanske du tänker. Den kan man ju varken hoppa hinder eller rida dressyr på, när man väl har växt ur den. Nej, just det kanske du inte kan göra – men här kommer inspiration till en massa andra saker du kan göra med en riktigt liten ponny!
Häst-agility
En agilitybana för hästar kan självklart innehålla vanliga hopphinder på låg höjd, som du och hästen skuttar över tillsammans, sida vid sida. Men banan kan också bestå av andra sorters hinder – precis som en agilitybana för hundar kan göra.
Några exempel:
• Låna en bro från de i föreningen som tränar WE – eller bygg av en gammal lastpall. Ovanpå lastpallen måste du sätta en stadig skiva av trä, som inte blir hal när hästarna kliver upp på den.
• Hästen ska stå stilla ett visst antal sekunder – kanske i en fyrkant, gjord av bommar, på en presenning eller i ett område som du märkt ut på något annat sätt.
• Slalompinnar att springa sicksack mellan.
• Koner som ställs två och två, och som hästen ska springa mellan, utan att putta ner bollarna som ligger ovanpå dem.
Cirkus
Några exempel på saker du kan träna in:
– Backa på kommando: peta hästen lätt på bringan och säg kommandot ”back”. Beröm när den går bakåt. Så småningom kan du lägga ut bommar och lära hästen backa runt hörn.
– Lyft frambenet: stå framför hästen med ett dressyrspö. Peta försiktigt på benet du vill att hästen ska lyfta och beröm när den gör som du vill. När ni kommit längre kan du ha olika kommandon för höger respektive vänster framben. Du kan också lära hästen att ställa sig i kors med frambenen eller bakbenen.
– Snurra runt: peta hästen på bogen och lär
den att snurra ett varv innan den stannar upp framför dig igen.
– Lär ponnyn att kliva upp på en lastpall (som du fäst en rejäl skiva på, se agility!) och stå stilla där.
– Låt hästen plocka upp något från marken (en handduk, ett tygstycke, en vante, en hundleksak eller en grimma …) och antingen lägga grejen i en hink – eller ge den till dig i handen.
– Apportera – du kastar iväg till exempel en hundleksak, hästen hämtar och kommer tillbaka med den till dig.
Många drömmer om att lära sin häst att stegra och/eller lägga sig ner på kommando. Det är visserligen kul att kunna visa upp det, men har du otur kanske hästen börjar göra det också när den inte ska visa sin konst – till exempel att den lägger sig ner när en liten ryttare rider på den. Så börja hellre med tricken i den här artikeln. Gå sedan vidare och lär den svårare saker när du känner att ni har blivit mer rutinerade.
Ponnytrav
Shetlandsponnyer är vanligast inom kategori A. Det betyder att de får högst vara 107 centimeter i mankhöjd. För att köra shettis ska du vara mellan 8 och 15 år.
Du behöver inte ha egen häst för att köra ponnytrav. Många börjar istället med att gå en termin eller flera på en ponnytravskola. Det är som en ridskola, men du får lära dig köra i stället. Ponnytravskolor finns vid de flesta större travbanor runt om i Sverige.
På Svenska Ponnytravföreningens hemsida kan du läsa mer om ponnytrav: www.sptf.nu
Hästar som är 107 cm eller under räknas till kategori A, oavsett vilken ras de tillhör.
Köra med hästen
Innan du börjar köra så kolla om hästen är inkörd sedan tidigare eller inte. Om inte, måste du börja med grunderna – tömkörning och vänja vid vagn. Det är bra att vara med i en körklubb, så du kan få hjälp, råd och tips om hur man gör.
Om du vill tävla så brukar det ordnas körtävlingar lite varstans i Sverige hela sommarhalvåret. Man tävlar i dressyr, maraton och konkörning. Ofta fi nns det också pay-and-drive med till exempel bara konkörning eller bara dressyr.
Utställning
Hästarna brukar delas in i olika klasser. Det brukar vara unghästar för sig, och ston och hingstar/valacker för sig. Ston med föl har alltid en egen klass och lite äldre hästar tävlar i veteranklass.
När du visar hästen ska du själv vara snyggt och prydligt klädd. Hjälm, handskar, en snygg tröja, långbyxor och skor som går bra att springa i.
Träna redan innan på att ställa upp hästen snyggt. Den ska stå med frambenen bredvid varandra, och det ena bakbenet lite längre bak än det andra.
Domaren vill också se hästen i skritt och trav. Gå med hästen på en rak linje i skritt, fram och tillbaka. Sedan springer du samma sträcka. Tänk på att vända hästen ifrån dig när du vänder.
För att åka på utställning måste du vara med i en avelsförening. Hos Svenska Ponnyavelsförbundet – www.spaf.info – kan du läsa mer!