Text: Josefin Strang Foto: Getty Images

Dressyren blir ännu bättre om passet flyttas utomhus! Träd, stigar, backar och varierande underlag kommer göra hästen ännu starkare, smidigare och gladare. Här kommer övningstips, säkerhetsregler och hästkunskapen du behöver för att komma igång. Vi syns i skogen!

Varv efter varv på fyrkantsspåret innanför ridhusväggarna är snaaaaark för hästen. I skogen får ni nya, spännande dressyrutmaningar! Räkna med att älsklingshästen plötsligt får myror i brallan, eller bara lyssnar med ett halvt öra eftersom det finns sååå spännande saker att titta på i skogen. Det här gör att du och hästen får chansen att träna på att samarbeta även i händelserika miljöer.

Undvik skador, börja försiktigt!

Naturen hjälper dig att rida mer varierat, det gör att risken för förslitningsskador minskar (exempelvis ryggont och kotledsinflammation). Hästen blir gladare, starkare, smidigare, får mer uthållighet och bättre koll på fötterna när du rider skogsdressyr. För att undvika skador är det viktigt att du börjar försiktigt, lägger in många skrittpauser och ökar belastningen under lång tid. Ni ska alltså inte sticka ut och trava i djupsnön 40 minuter i sträck! Intensiva pass ska hållas korta, långritter ska vara lugna. Om du är osäker på vilken belastning hästen tål, fråga en duktig hästmänniska om råd.

Underlaget är superviktigt

Underlaget bestämmer vilken sorts skogsdressyr du kan rida. Ett perfekt underlag är jämnt, torrt och mjukt – varsågod och kom fram i galopp! När marken är hal, hård eller knölig är det skritt som gäller. Skritt på krångliga underlag är också stärkande träning för hästen. Underlagen är ofta en utmaning under vintern. Tänk på att hästen behöver broddar vid minusgrader. På en varm vinterdag kan kramsnön packa sig under hästens skor till ”snöstyltor”, som gör att hästen halkar. Skritt gäller! Ställ in ridturen om hästen halkar mycket, ingen ritt är värd risken att hästen skadar sig

Att tänka på vid snöridning

Väckarklockan ringer eftersom du ska tidigt till stallet. När du stigit upp ser du att marken är täckt av fluffig nysnö. Grattis! Du har världens mysigaste skogsdressyr framför dig, som dessutom är superstyrketräning för hästen! Som du nog märkt själv är det jobbigt att plumsa i djupsnö. Ju djupare snön är, desto kortare ska dressyrpasset vara. Tänk också på det här:

  • Rid inte på snön om du märker att hästen ”sjunker igenom”, till exempel för att snön undertill har frusit till skare. Risken är stor att hästen sträcker sig.
  • Maximalt djup är när snön räcker hästen till knäna. Ju djupare snö, desto kortare pass. Sammanlagt fem till tio minuter kan räcka gott och väl, eftersom djupsnö kräver samma benlyft som ständiga cavalettibommar!
  • Ta en skrittpaus om hästen är trött och flåsig. Om det går, gör gärna skrittpausen på plogad mark.

Styrketräning i backar

Ridning i backar stärker hästens bakben och rygg, som är viktiga ridmuskler. När det är en svag uppförsbacke (en sådan som det går att cykla uppför) kan du rida i vilken gångart du vill. Rid lätt i trav och stå i lätt sits i galopp, så hästens rygg får jobba ordentligt. Om hästen är ordentligt uppvärmd kan du rida tempoväxlingar och mjuka övergångar i den svaga uppförsbacken. Om backen framför dig och hästen är så brant att du inte skulle kunna cykla uppför, så kommer hästen börja klättra. Här är skritt den bästa gångarten, klättra bara om underlaget är bra. Stå upp i lätt sits och ge helt långa tyglar, hästen kommer behöva sänka huvudet när den tar i. Ta gärna ett mantag!

Precis som vid djupsnöridning kommer klättringen ge hästen seg mjölksyra i musklerna, därför är det viktigt att skritta eller jogga hästen efter klättringen. Om hästen är vältränad och van vid klättring kan du upprepa backen en till två gånger, men se till att hästen vilat upp sig mellan klättringarna. Välj en mindre brant backe när du ska nedåt. När du rider i nedförsbackar ska du hålla överkroppen upprätt, lätta rumpan från

Viktiga säkerhetsregler

  • Hjälm, säkerhetsväst och ridskor är ett måste!
  • Rid en trygg häst som du kan kontrollera i alla gångarter. Du ska också kunna sitta upp utan pall.
  • Rid helst ut med sällskap av ett annat ekipage. Gör bara ensamritter på trygga läromästare du känner väl, och rid bara till ställen du har bra koll på.
  • Om det finns minsta risk att du är ute till skymningen, dekorera dig och hästen i reflexer och rid med pannlampa.
  • Ha mobilen med, på ljudlös och med fulladdat batteri.
  • Säg till i stallet (eller skriv på tavlan) var du ska rida och när du räknar med att vara tillbaka.
  • Om det uppstår svåra situationer som till exempel trafik, en läskig bro eller skällande hundar, sitt av hästen och led den en stund.
  • Innan du rider ut ska du ha koll på vilka trafikregler som gäller för hästar och var du får rida enligt lagen. Psssst… I Min Häst nr 12/2019 finns en lång artikel om uteritter!
  • Om hästen bajsar på en väg eller stig, hoppa av och sparka bort det. Hästbajs stör andra människor och kan på vintern frysa till hårda, trafikfarliga knölar.

3 övningar för skogsdressyr

1. Slalom i skogsdungen

Var: I en lagom gles träddunge, där trädstammarnas nedre del är fria från grenar. Underlaget ska vara jämnt och utan sly.

Vad: Rid volter, serpentinbågar, framdelsvändningar och bakdelsvändningar med hjälp av träden. Var försiktig så träden inte skrapar i hästen, sadeln eller dig själv.

Varför: Hästen mjukas upp och blir lydig för dina hjälper.

Hur: Varsågod att snirkla loss bland träden! Gör halvhalter innan ni rundar träden, sväng med fina ledande tygeltag, skritta gärna i friskt tempo mot nästa träd. Om underlaget är bra, testa sedan i trav! Du som kan rida framdels- och bakdelsvändningar kan använda träden som stöd, så hästen inte ”sladdar iväg” med fel del av kroppen.

 

2. Ställning och sidvärts på stigen

Var: En jämn bred stig eller väg i skogen utan trafik.

Vad: Du blandar mellan att ställa hästens nacke, rida skänkelvikningar och sedan öka svårighetsgraden med tempoväxlingar och övergångar.

Varför: Hästen mjukas upp och lär sig lyssna på dina signaler. Denna övning är ett bra knep för att få den spända, tittiga hästen att slappna av och koncentrera sig på ryttaren.

Hur: Se om du kan ställa hästens huvud till höger och vänster (det är lagom när du kan ana ögongloben och näsvingen). Prova nu att tempoväxla med varierad ställning och när det funkar, gör övergångar mellan olika gångarter. Om du kan skänkelvikning, testa det på stigen. Jajamän, skänkelvikning kan ridas även på en skogsstig och i samtliga gångarter!

 

3. Rakriktning på naturridbana

Var: Ett jämnt, torrt eller snötäckt fält som du har markägarens tillåtelse att rida på. Rid inte på fält som har stubbiga växter, de sticker hästens strålar och kotor!

Vad: På ett fält kan du rida dressyr likadant som på ridbana. Men en grej kommer bli en utmaning – nämligen att rida exakta ridvägar och raka spår, utan staket eller ridhusväggar som stöd!

Varför: Rakriktning är en knepig men viktig konst, som visar om du och hästen är i balans. Snedbelastning gör det hopplöst att klara svårare ridutmaningar, och ökar skaderisken för hästen.

Hur: Markera gärna ”ridbanehörn” med pinnar eller stenar. Försök nu att rida perfekta ridvägar och raka spår. Hett tips: upp med blicken! Hästen har såklart supergulliga öron, men när du slutar titta på hästen så får du en tydligare ryttarkänsla. Hur du håller blicken är avgörande för balansen och ridvägarna.