Ridskolan är för många den plats man kommer i kontakt med hästar och ridning för allra första gången  Det är ett bra sätt att börja sin ryttarresa, eftersom all ridning och skötsel sker under kontrollerade former samt att det är betydligt billigare än att skaffa egen häst!

Man kanske kan undra över alla dessa rutiner som gäller vid en ridlektion. Rutinerna är väldigt lika varandra över hela landets olika ridskolor. Alla blivande ridlärare som går en utbildning får nämligen lära sig samma saker. Har man som ridlärare dessutom gått på ridskola själv, tar man med sig de rutinerna och reglerna in i yrkeslivet och för det vidare till nästa generation. Det går helt enkelt i arv!

Eftersom ridskolehästar blir ridna av så många olika ryttare, blir de trygga när rutinen alltid är densamma, oavsett ryttare. Detta gäller både i stallet och på ridbanan.

Alla dessa regler och rutiner kan tyckas vara fyrkantiga och onödiga. Därför är det viktigt att ens ridlärare förklarar varför man gör på ett visst sätt. Nedan kommer några exempel på hur det kan vara:

 

1. Inför ridlektionen lämnar gruppen stallet gemensamt, när alla är färdiga med sina hästar.
Varför? Hästar är flockdjur och vill följa efter varandra. Om en häst blir ensam kvar kan den bli väldigt orolig och det innebär en stor risk för att en olycka händer. Ridläraren får dessutom bättre översikt över gruppen om alla är samlade.

2. Grimmorna ska hänga på boxdörren eller annan anvisad plats, inte inne i boxen.
Varför? Hästar är flyktdjur. Om hästen råkar fastna i grimman t.ex. med benet så kan den få panik och försöka fly. Det kan göra att den skadar både sig själv och personen som eventuellt är inne i boxen.

3. Det ska vara rent och städat i stallgången. Inga saker ska ligga löst på golvet.
Varför? Både hästar och människor kan trampa på eller fastna i saker och snubbla eller ramla. Dessutom ser det otroligt tråkigt ut när det är stökigt!

4. Ridgruppen går in i och ut från manegen samma väg varje gång och står uppställda på medellinjen vid upp/avsittning.
Varför? Hästarna blir trygga med rutiner, de vet vad som gäller och det blir ordning och reda. De vet att medellinjen är en plats där man står stilla och allt är lugnt. Det är en trygghet för eleverna att hästarna är lugna när de ska sitta upp. Står alla hur som helst, åt olika håll och både framför och bakom varandra, så kommer en olycka att inträffa.

5. Har man en jacka man vill hänga av sig, ge den till ridläraren.
Varför? Det blir en säkerhetsrisk om alla ska gå med hästarna till hörnet och hänga ifrån sig saker. Lektionen kommer dessutom igång senare.

6. Efter uppsittning skrittar gruppen ut på spåret när alla är färdiga och instruktören säger till.
Varför? Hästar är flock- och flyktdjur. Om en häst börjar gå, vill nästa följa med. Om den ryttaren då sitter och justerar stigläder eller sadelgjord och inte är beredd på att hästen går, kan denne tappa balansen och hästen kan bli rädd.

7. Många ridskolor har förbud mot att ge hästarna godis.
Varför? Foder är något av det viktigaste i hästens liv och en häst håller inte inne med sina känslor när den är hungrig. Om en häst får godis kan boxgrannen bli avundsjuk och börja sparka i boxväggen eller oroligt vandra omkring i boxen. Detta brukar resultera i att de flesta hästarna i stallet gör samma sak, vilket blir en väldigt orolig miljö. Det kan bli farligt om det dessutom är människor inne i boxarna.

 

Det finns alltså alltid en förklaring. Allting har sin grund i hästens naturliga beteende. Är man inte medveten om det, kan både hästar och människor komma till skada!

Rider du på en ridskola där säkerhetsrutiner helt saknas? Prata med din ridlärare eller annan ansvarig på ridskolan och fråga varför. Kanske kan du bidra till en säkrare ridskolemiljö!