När man pratar om lugn igångsättning efter en viloperiod, tänker man ofta på hästens muskler och kondition.

Det är ganska typiskt för oss ryttare att vara extremt noggranna med våra hästar och att planera allt in i minsta detalj för hästens bästa – vilket är en otroligt bra ryttaregenskap! Man sertill helheten:

⦁ Foder
⦁ Utrustning
⦁ Upplägg av ridningen vecka för vecka
⦁ Utevistelse
⦁ Skapa en lugn och avslappnande tillvaro i stallet
⦁ Tandkontroll
⦁ Massage
⦁ Veterinärcheck
⦁ Visitation
⦁ Rykt
⦁ Hovslagare

….listan kan göras bra mycket längre!…

Efter en viloperiod är det därför lätt att man bara tänker på igångsättning utifrån hästens perspektiv och förutsättningar, trots att kanske ryttaren också har pausat från ridningen. Ryttarens igångsättning är lika viktig att vara noggrann med, eftersom ryttaren påverkar hästen i allra högsta grad. Ryttarkänsla är en färskvara och bör underhållas och tränas upp på nytt efter en ridpaus. Även muskler och balans behöver tränas upp, då dessa påverkar sitsen – det viktigaste vi har! Allt hänger ihop. Hästen är en spegel av det ryttaren utför.

Ju längre paus man tar från ridningen, desto längre igångsättning krävs, precis som för hästen. Om man bara har ett riduppehåll på 2-3 veckor kanske inte ryttarkänslan eller ryttarkroppen förändras speciellt mycket. Om man däremot pausar i 2 månader krävs mycket mer försiktighet när man sätter igång igen.

Det är alltså inte bara för hästens skull som man ska ta det lugnt, skritta ut och rida lätt i traven första veckorna. Det är inte säkert att ens egna muskler och balans är redo för att t.ex. sitta ner i traven. Är man inte redo för det, blir det ingen bra sits och därmed ingen lösgjord häst. Det gäller att se till helheten som ekipage!

Vill man fortsätta hålla sig i trim kan man självklart träna själv under sin semester om man vill det. Bra är då speciellt att träna konditionen samt styrketräna mage, rygg, rumpa och lår. Men det tar ändå ett tag för kroppen att komma igång när man väl börjar rida igen. Ridningen i sig tränar upp musklerna, balansen och känslan. Man ska inte känna sig dålig bara för att man får en dålig känsla när man rider sina första ridpass på ridbanan! Man ska bara ge det lite mer tid och se sina egna begränsningar lika mycket som hästens.

Kom ihåg att ni är ett team och att ni tillsammans behöver tid innan ni är i toppform igen!