Konikponnyn är en mycket gammal ras som är snäll och samarbetsvillig och passar därför barn väldigt bra. Den är perfekt som lätt körhäst. Konik betyder faktiskt ”liten häst” på polska.
Text: Sara Holmgren – Foto: Getty Images

RASFAKTA

Namn: Konik

Mankhöjd: Upp till 130 cm

Temperament: Samarbetsvillig

Färg: Musblack med ål är vanligast

Ursprung: Polen

Ursprung

Konikponnyn finns främst på det polska låglandet öster om floden San, och i andra delar av östra Europa. Den föds bland annat upp på de statliga stuterierna Jezewice och i Popielno, där man försöker bevara det som gör rasen speciell.

Man tror att konikponnyn härstammar från tarpanen och med hjälp av den försöker man bevara det som finns kvar av tarpanen. I Popielno finns en vild tarpanhjord där ponnyerna mest har konikblod i sina ådror.

Förr var konikponnyn betydelsefull inom jordbruket– ja, än idag på sina håll. I början av 1900-talet minskade antalet konikponnyer eftersom bönderna började använda större draghästar, men sedan har antalet stigit igen och rasen är en omtyckt barnponny och körhäst.

Den är känd för att vara seg och uthållig, vara billig att ha hand om och för att leva länge. Under åren har konikponnyn parats med arabhästar vilket gjort den mer elegant och gett den en mer stolt hållning.

Utseende

kKonikponnyn har kvar primitiva drag från sin anfader tarpanen. Oftast är den musblack med en mörk rand längs ryggen, en så kallad ål. Även ränder över manken är ett arv från tarpanen. Huvudet har en ”lagom” storlek och liknar huvudet hos en kraftig hästras, medan öronen är små och ögonen livliga. Den korta halsen är muskulös och manken är låg. Bogen är rak. Kroppen är kompakt och stark. Bålen är djup och länderna sluttande. Svansen är ganska lågt ansatt. Benen är starka och hovarna hårda.

Nedan ser du bild på en tarpan, konikponnyns förfader.

"Balkans ponnyer"

Konikponnyn är nära släkt med huçulponnyn och den bosniska ponnyn. Alla är mycket gamla raser med tarpanen i sin bakgrund, och de är mycket lika varandra. De kallas ibland för ”Balkans ponnyer”. Huçulponnyn har sitt ursprung i bergskedjan Karpaterna. Man tror att den är en av de äldsta hästraserna i Europa, en direkt ättling till tarpanen, och att den uppkommit genom korsningar mellan tarpanen och den asiatiska vildhästen.

Precis som konikponnyn är den mycket seg och tålig och passar bra för barn och som körhäst. Den bosniska ponnyn tror man också har sitt ursprung mellan tarpanen och den asiatiska vildhästen. Dessutom tror man att hästar som de gamla grekerna födde upp i Tessalien är inblandade i den bosniska ponnyns bakgrund. Den är också stark och uthållig, och passar till ridning och körning.

Källor:

Stora boken om hästar & ponnyer av Tamsin Pickeral
Bonniers stora hästlexikon av Elwyn Hartley Edwards