Text: Sara Holmgren – Bild: Getty Images, Sara Holmgren Det holländska varmblodet är en mycket vacker häst som rör sig fritt och stort, vilket passar perfekt för dressyr. Rasen är också spänstig och har en mycket bra hoppförmåga, vilket gör den till en populär häst i hoppning på högsta nivå.

Rasfakta

Namn: KWPN eller Holländskt varmblod

Ursprung: Nederländerna

Mankhöjd: Omkring 160 – 165 cm

Färg: Brun, skimmer, fux eller svart

Stambok: Kninklijk Warmbloed Paardensamboek Nederland – KWPN

Visste du att...

… det ingår fyra olika typer av hästar under namnet KWPN? En som riktas in på dressyr, en som riktas in på hoppning, gelderländaren och den holländska körhästen.

… det registreras ungefär 10 000 nya föl per år i stamboken? Det gör den till en av de största stamböckerna för sporthästar.

… ett av avelsmålen för rasen är att föda upp hästar som kan tävla på Grand Prix nivå i dressyr och hoppning

Ursprung

Det holländska varmblodet är en ganska ung ras som utvecklats till en mycket framgångsrik och mångsidig ridhäst. Nederländerna har både nu och historiskt sett ett gott rykte när det gäller jordbruk, djuruppfödning och växtodling – och hit räknas också uppfödningen av mycket duktiga tävlingshästar. När jordbruket mekaniserades behövdes inte längre så många kör- och draghästar. Då riktade man istället in sig på att avla fram lättare ridhästar. Det holländska varmblodet har fått de bästa egenskaperna från groningen och gelderländaren och har även fullblod, trakehner och oldenburgare i sitt ursprung. Det var för att ytterligare öka kvaliteten och få fart och mod som rasen korsades med fullblod, samtidigt som man försökte bevara varmblodets förnuft och lugna temperament.
Rolf-Göran Bengtsson tillsammans med KWPN-hingsten Ermindo W.

Urvalstester

Uppfödningen övervakas noga av stamboken. Innan hingstar får användas i avel måste de klara stränga urvalstester. Detta gör att avelsarbetet har en mycket hög kvalitet. Man bedömer allt hos hingsten: Temperament, atletisk förmåga, talanger, intelligens samt dess kroppsbyggnad och hur den rör sig. Dessutom röntgas nedre delen av benen och hovarna för att utesluta risken för fel som skulle kunna gå vidare till avkommorna. Även stona testas. Och man övervakar noga avkommorna för att se vad de är bra och mindre bra på. Detta sätt att testa hästarna är ett av de mest utvecklade i världen och har lett till en snabb tillväxt och stora framgångar för den unga rasen.

Utseende

Huvudet har fina proportioner och en bred panna. Halsen är muskulös och välbyggd. Bröstet är brett och djupt med en lutande bog och ryggen är rak. Länderna är kraftfulla. De starka och rena benen har bra leder och hårda, välformade hovar

Kända hästar inom KWPN

Laura Graves och Verdades

Laura Graves, USA, med Verdades – ett av världens absoluta bästa dressyrekipage. Laura fick Verdades som föl när hon var 14 år gammal, mest för att det inte fanns pengar till en färdig häst. Men han var nervös, svår och farlig. Till sist gav hon upp ridningen och lämnade sin unga häst till försäljning. Men Verdades lät ingen annan sitta upp så han fick komma hem till Laura igen. I dag älskar publiken ekipagets fantastiska samspel på tävlingsbanorna. – Vi gör detta helt tillsammans. Vi har ju vuxit upp tillsammans, jag var bara en liten flicka när vi började och han en bebis, säger Laura

Milton

Sagohästen Milton var en KWPN-korsning

Valegro

Tillsammans med sin brittiska ryttare Charlotte Dujardin innehar det holländska varmblodet Valegro alla världsrekord i dressyr. Den förra hästen som gjorde detsamma är också ett holländskt varmblod, Totilas. Har du sett Dreamworks ”Draktränaren”? I så fall kommer du njuta lite extra av klippet nedan där Valegro och Charlotte sätter det nuvarande Kür-rekordet med musik från filmens soundtrack. Magiskt både för öron och ögon!

Avelsföreningens hemsida: