I ett tidigare inlägg har ni kunnat läsa om ridskolans alla regler och ramar när det gäller säkerheten för hästar och elever. Där stod också att alla regler går att förklara med hästens naturliga instinkter och beteende.

När man pratar om hästens beteende, brukar man säga att hästen har 4 F. Vad betyder det? Jo, det är 4 ord som börjar på F, som är dom viktigaste orden i hästens liv.

 

Det första ordet är FLOCK
Hästen är ett flockdjur. Det betyder att den trivs bäst och har sin trygghet tillsammans med sina kompisar. En flock är alltså en grupp med hästar som håller ihop.

Det är onaturligt för hästen att leva ensam. Det står i djurskyddslagen att hästar måste få daglig social kontakt med andra hästar. En häst får inte hållas ensam på en gård, även om där finns andra djurslag. Ska man ha stall måste man alltså ha minst två hästar där. Detta betyder inte att hästar måste gå tillsammans med varandra i hagen. Det kan lika gärna innebära att dom bara ser varandra. Dom kan ändå kommunicera och hitta en trygghet hos varandra.

Flockbeteendet är så djupt inrotat att det finns hos hästarna även om dom går i egna hagar var och en för sig. En gyllene regel i många stall är att man inte får lämna en häst ensam ute om man tar in dom andra från hagen. Om en häst blir lämnad av sin flock blir den oftast väldigt orolig, destruktiv och saknar självbevarelsedrift. Det betyder att den inte tänker lugnt och förnuftigt utan springer hysteriskt tills den kanske skadar sig själv. Detta gäller dock inte alla hästar, vissa kan vara ute ensamma utan problem.

Om man ska släppa in hästarna från hagen och är själv, kan man ju vara tvungen att lämna sista hästen ensam i ett par minuter; alla vill inte leda två hästar samtidigt. Då får man tänka till och lämna den lugnaste hästen ute. Om hästen sedan är orolig och besvärlig att leda in från hagen får man ha förståelse och vara rustad för det! Hjälm och handskar är bra att ha så man inte skadar sig. En orolig häst är kan som sagt vara destruktiv och inte tänka på att den skadar sig själv eller andra. Just där och då vill den bara hitta sin flock.

En häst som blir lämnad ensam inne i stallet kan såklart också bli väldigt orolig, men inomhus minskar risken för att den skadar sig.

 

Rangordning
Alla hästar har en speciell plats i flocken, de är alltså olika höga eller låga i rang. En ranghög häst bestämmer över en ranglåg. Det finns alltid en som är allra högst i rang och därmed blir ledare över hela flocken. Om den hästen försvinner från flocken finns det alltid en häst som är näst högst i rang, som då tar över ledarrollen. Rangordningen fortsätter så, tills man kommer till den lägsta. Om det kommer in en helt ny häst i flocken så kommer hästarna göra upp om en ny rangordning.

Vissa gånger kan vi människor tydligt märka av det här beteendet, till exempel när vi släpper ihop nya främmande hästar med varandra eller när vi fodrar hö i hagen. Som sagt så gör främmande hästar upp med varandra om vem som bestämmer. Vissa hästar är väldigt olika i rang, och det blir inte ens en fight om vem som bestämmer utan det blir väldigt självklart med en gång. Vissa hästar är däremot ganska lika och vill då båda bli ledare, vilket kan leda till en mer dramatisk fight. Ibland får man helt enkelt hålla sådana hästar isär p.g.a skaderisken. En häst behöver inte må dåligt bara för att den hålls ensam i hagen, så länge den ser sina kompisar.

När vi fodrar hästarna i hagen märker vi av rangordningen genom att den ranghöga oftast jagar bort dom andra från höet eller vattnet. Ibland kan det ta en stund innan alla kommer till ro och får äta. Det är då viktigt att vi fodrar med flera högar hö som ligger långt isär, så att alla får chansen att äta. Lägger man bara hö i en enda hög är det inte säkert att alla hästar får någon mat! Detsamma gäller med vattnet; det är bra med vattentunnor på lite olika ställen om man märker att någon häst ofta blir bortjagad.


Om hästarna är jättebästisar kan dom ofta både äta och dricka såhär nära <3

 

Beteendet som rangordningen innebär kan tyckas vara hemskt och orättvist men det är helt naturligt. Den ranglåga hästen blir inte ledsen för att den blir bortjagad. Om vi tänker efter så fungerar det samma för oss människor! Vi har en naturlig rangordning även om vi gärna vill tro att alla är likadana. Vissa är naturliga ledare medan andra ofta rättar in sig i ledet.

Rangordning är bra och det skapar trygghet!