Det där med att fråga om hjälp är inte alltid så lätt, men ack så viktigt när man håller på med hästar!

Många kan nog tycka att det känns lite pinsamt att fråga, som om man inte riktigt har koll. Tänk såhär: för varje gång du ber om hjälp har du kommit ett helt steg längre i din egen utveckling. En dag kanske du själv är så pass kunnig att det är du som blir tillfrågad! Men man blir inte kunnig om inte man själv tar reda på saker. Man tror kanske ofta att den personen som man frågar om råd ska tycka att man är lite dum. Men tänk efter; om någon skulle be dig om hjälp, skulle inte du bli glad och hedrad över att just Du blivit tillfrågad? Inte skulle du då dumförklara den personen?

Vi lever i en kultur där allt ska se bra ut på ytan, instagrambilderna flödar och man vill visa upp sig från sin bästa sida. Inte alla vågar erkänna att de har problem eller svårigheter. Köper man en häst så vill man såklart att det ska klicka och att allt ska fungera bra. Motgångar kan kännas riktigt tuffa om man från början har orimliga förväntningar på sig själv att allt ska gå bra hela tiden. Om hästen blir halt eller om ridningen inte går så bra som väntat, kan det kännas pinsamt. Många kan också känna krav på sig själv att man ska vara en person som har koll på läget.

I olika internetforum kan man vara anonym, vilket innebär för många att det känns lättare att ställa frågor. Men tänk på att allt man hittar på internet inte är sant, bara för att det står på internet. Olika forum kan vara bra sätt att ventilera olika problem, känna att man inte är ensam och att få en uppfattning om hur vanligt ens problem är. Men det är ingen säker kunskapskälla, för du vet aldrig vilka personer som svarar på dina frågor. Det finns en stor risk att tipsen är helt felaktiga. Därför är det bättre att fråga någon duktig hästmänniska du känner och litar på, eller någon som jobbar inom det område du vill ha hjälp.

Är din häst halt – ring veterinär! Går din häst inte på tygeln – ta hjälp av en ridlärare eller tränare! Skicka inte en bild till ett forum och tro att någon ska komma med ett konkret tips baserat på en bild. Att i allvarliga fall inte ta professionell hjälp utan göra egna antaganden, t.ex. att ställa egna diagnoser, kan orsaka ännu mer problem.

Det kan också vara så att man tycker det är jobbigt när någon annan påpekar något om ens häst eller ens ridning. När man inte har bett om hjälp men trots det ändå får synpunkter, är det lätt att ta illa vid sig istället för att se det som bra råd och tacka för hjälpen. Det blir lite som en attack och man tar det personligt, vilket förmodligen inte alls var meningen. Vill du ge någon ett råd utan att ha blivit tillfrågad är det bra att tänka extra noga på hur du uttrycker dig och att alltid hålla en god ton. Innan du säger något, fundera över om det verkligen kommer hjälpa personen i fråga och om du verkligen ger rätt råd. Är du säker på din sak? Det kan förhindra onödiga konflikter.

Läs gärna föregående inlägg,  där kan det finnas en förklaring till varför vi är så rädda!

Hästens bästa måste gå före, hur dum man än må känna sig när man inte vet vilket foder som är bäst till ens häst, vad olika bett är bra till eller om en sadel passar eller ej. Frågar man inte, kommer man aldrig att lära sig!