Text: Josefin Strang - Foto: Getty Images

Den ryska basjkirhästen är ganska ovanlig, men har ändå blivit kändis eftersom vissa allergiker tål den här hästrasen! Du har extra stor chans att träffa en basjkir på en turridning, eftersom det här är en snäll, smart, tålig och lugn hästras.

Rasfakta

Mankhöjd: Mellan 135 till 155 centimeter, men större och mindre individer finns!

Exteriör: Stort huvud med sneda ögon och rak eller konvex nosrygg. Bred hals, rak och stark rygg med sluttande kors och lågt ansatt svans. Starka ben med långa lårmuskler, ofta hastrång, små runda och hårda hovar.

Temperament: Lugn, arbetsvillig, stark, tålig, uthållig, intelligent, klipsk, lättlärd, har också en stark flockinstinkt.

Gångarter: Rör sig mjukt, som ryttare slipper du skump! Har ibland en extra gångart, som tölt, passgång eller kosacktrav.

Färg: Olika typer av black är vanligast, med ål längs ryggen, mörka öronspetsar och tigreringar på benen. Fux, isabell, brun, svart och skimmel är också färger som förekommer.

Ursprung: Basjkirien i sydvästra Ryssland.

Avel

Hästarna i historien har ofta avlats för väldigt specifika jobb. Engelska fullblodet skulle exempelvis vara snabbast av dem alla, quartern skulle jobba på ranch och shettisen vara tuff och liten nog att jobba i trånga gruvor. Men basjkirhästen behövde klara det mesta, dessutom i det tuffa klimatet i sydvästra Ryssland med smällkalla vintrar och heta torra somrar (att klara sig på lite mat var ett måste!). Arbete i jordbruket, valla boskap, långa ritter tvärs över landet, att klara sig själv i halvvilda hästflockar, producera mjölk och kött – japp, basjkiren skulle fixa allt. Därför är dagens basjkir en allsidig träningskompis och en älskad familjehäst, som dessutom är ovanligt stark och tålig!

Halvvilda flockar

Till skillnad från många andra hästraser har rasen inte förädlats med inkorsade fullblodsraser. När du tittar på basjkiren syns det istället att den är släkt med gamla, tåliga hästtyper – en av basjkirens mest kända släktingar är den mongoliska vildhästen przewalski. Än i dag går basjkirer i halvvilda flockar i Ryssland, precis som islandshästar på Island och gotlandsrussen på Lojsta hed i Sverige. Därför har basjkirerna väldigt stark flockinstinkt och trivs ofta bra på lösdrift! Om basjkirhästarna hade en huvudstad så vore det Ufa i ryska delrepubliken Basjkirien, som ligger vid västra sluttningarna av mäktiga Uralbergen. Här finns centrum för aveln av basjkirhästar!

Att rida basjkiren

Basjkiren har bekväma gångarter – och vissa basjkirer har även en bonusgångart, exempelvis passgång och tölt!

Den är ofta lugn, bekväm att rida långa sträckor och är väldigt säker på foten. Du som gillar att läsa rasfakta kanske tänker ”vänta nu, det låter ju nästan som en islandshäst!”. Och precis som islandshästen har basjkiren blivit väldigt poppis inom turridning tack vare sin stabila men smidiga kropp och vänliga sätt.

Den funkar superbra som familjehäst. Många basjkirer gör också ett bra jobb i lättare tävlingsklasser i exempelvis hoppning och dressyr, andra lyckas bra i westerngrenar och working equitation.

Känd som "allergivänlig ras"

Fastän rasen är rätt ovanlig så har basjkiren blivit lite av en kändis bland hästälskare. Den har nämligen ett rykte om sig att vara allergivänlig! Det finns alltså vissa hästallergiker som klarar att vara med basjkirer och forskarna är inte helt säkra på vad det beror på.  Något som forskarna vet alldeles säkert är att det oftast inte är pälsen som är problemet för allergikern, den främsta allergenen är stövet (det gråa dammet du får i ryktskrapan, som består av hudflagor, smuts och kvalster). Alla hästar har stöv, men basjkirens hårrem har mer fett, vilket kan leda till att stövet inte ”dammar runt”. Är du hästallergiker och är nu supernyfiken på att träffa en basjkir? Tänk på att många hästallergiker inte heller tål basjkirer. Ta med dig allergimedicinen till din träff med basjkiren! Det är svårt, men du måste låta bli att bamsekrama basjkiren och borra ner ansiktet i den fina fluffiga pälsen. Håll avstånd till en början för att märka om din allergi reagerar.

Sant och falskt

Om du förväxlar basjkiren med american curly så är du inte den enda! Eftersom raserna är så lika varandra, och båda kan ha ullig och krullig päls, så har många trott att de är samma hästras. Ett tag kallades curlyn till och med för american bashkir curly. Men det har visat sig vara falskt – raserna är inte släkt!

Så är du redo för intressant fakta som är helt sann? I centrala Asien finns det människor som lever som kringresande nomader, med hästar som sällskap. Ryttarfolket har en traditionell dryck som heter kumys, som består av jäst stomjölk. I historien har många basjkirston och mongoliska ponnyston mjölkats av människor för att de ska kunna dricka kumys!