Text: Josefin Strang - Foto: Getty Images

Längtar du tillbaka i sadeln så fort ridläraren ber dig ställa upp på medellinjen? Eller hade du haft på dig ridbyxor jämt om du kunde? Tack och lov finns det flera knep för att få din vardag hästigare. 

1. Fixa filmkväll

Ladda upp med popcorn, det är dags för en helkväll med hästiga filmer! Ta med dina tvåbenta stallkompisar om du vill. Det finns supermånga bra hästfilmer att kolla på. Några stycken är ”Spirit – Hästen från vildmarken”, ”Secreteriat” och ”A sunday horse”. Fler tips kan du hitta i en tidigare artikel vi publicerat! Länk: Filmtips till höstmyset

2. Stallet på skoltid

Att känna stalldoft på skoltid är något att längta till när loven är slut. Det finns tre sätt att få till ridning på skoltid. Det första är att prata med din idrottslärare om en specialdag i stallet, ridning är ju en sport! Nästa alternativ är att du föreslår en ridaktivitet på nästa friluftsdag. Tredje alternativet passar sig som går i högstadiet. När det är dags för praktik frågor du ridskolan om du får praktisera i stallet! 

3. Pyssel till väggarna

Har du sparat fina favoritserier med Mulle och har ett gäng affischer från Min Häst? Perfekt! Då kan du klippa och klistra ett supersnyggt collage att pryda rummet med. Skriv ut favoritbilderna på din häst, sedan är det bara att plocka fram sax, lim och fina pennor. Sedan kan du rama in det, ramen kan till exempel ha måtten 50×70 centimeter. Pyssla på!

4. Lär dig ett dressyrprogram

Alla dressyrprogram finns på nätet. Kanske har du tävlingsdrömmar, vill hitta på något med din lufthäst eller vill ha något kul att göra i väntan på bussen. Alla dressyrprogram kan du, bland annat, hitta på stallbacken.com under fliken Dressyr och sedan dressyrprogram. 

5. Ta med taglet

Man kan köpa jättefina armband av hästtagel, så du kan ta med dig en bit av din älskling överallt. Perfekt att önska i födelsedagspresent. När man lämnar in taglet kan det behöva vara runt 40 cm långt och ha cirka 200-300 strån, vilket motsvarar ungefär 4 millimeter. Tänk på att du absolut inte får klippa man eller svans utan lov! Om du samlar ihop överbliven svans från favorithästens borste kommer du snart ha tillräckligt med tagel. 

6. Gör en utflykt!

Kolla på anslagstavlorna i stallet, på tävlingsdatabasen (TDB) eller Equipe. Där kan du se om det händer något roligt i helgen som kan vara värt att göra en liten utflykt för. Kanske finns det någon  helgkurs, clinic eller tävling som kan vara av intresse? Packa en matsäck, ta med en kompis och sätt dig på läktaren. Du kommer lära dig massor bara genom att lyssna och studera!

7. Stalldörr till rummet

Har du sett tvådelade boxdörrar där hästen kan titta ut genom den övre luckan? Precis så kan du göra med dörren till ditt rum! Be dina föräldrar om hjälp. Dörren skall sågas i två delar ovanför handtaget. Flisorna skall sandpappras bort, sedan hängs dörren tillbaka i gångjärnen. Fäst en hasp i övre luckan, så den inte glider upp när du vill vara ifred. Ditt rum kan inte bli mer hästigt än såhär!

8. Gör egen stamtavla

Sa dina föräldrar nej till boxdörren? Ingen fara, dörren till ditt rum kan ändå bli hästig om du fixar en stamtavla. Om du vill kan du lägga till drömfoderstat. Kanske är pizza din favorit eller älskar du hallonbåtar, precis som Mulle?

9. Hoppa högt hemma

En hopptävling hemma på gräsmattan är en perfekt utomhusaktivitet! Hoppa själv, ta med lufthästen eller delta med din käpphäst. Ställ upp en bana där hindren ska hoppas i en viss ordning inom en viss tid. Bygg med trädgårdsmöbler, blombänkar och annat du hittar. Tävlingsregler gäller: Fyra fel för rivning eller vägran och tidsfel om du är för långsam! Självklart kan ni fixa en omhoppning. Använd tidtagaruret i mobilen. Minst fel och snabbast tid vinner, ha så roligt!

10.Utflykt till biblioteket

Packa en påse med frukt och ett anteckningsblock, sedan gör du en utflykt till närmsta bibliotek. Det finns massor med hästböcker, både spännande historier och viktiga fakta. Vad sägs om att göra ett quiz med hästfakta du hittar? Två veckor senare gör du ett läxförhör och testar om du kommer ihåg vad du lärt dig!

11. Skaffa lufthäst

En lufthäst är din egen häst som du hittat på. Du kan föda upp egna lufthästar, åka på tävling eller kanske skriva dagbok om ridturerna. Du får helt själv bestämma ras, färg, namn, egenskaper och inriktning på din nya häst. Du kan också köpa nya lufthästar för luftpengar.