Text: Josefin Strang - Foto: Getty Images

Det är underbart att se hästar njuta, slappna av och umgås naturligt i stora härliga sommarhagar. Men för att hästarna ska må bra och slippa skador och sjukdomar, är det viktigt att vi människor förbereder hästarna rätt..
Sommaren är en härlig semester för hästen – men inte för hästmänniskan! Vi behöver förbereda hästen noga inför betet, och kolla dem minst en gång per dag under sommarbetet.

Vänj hästen vid gräset

Att plötsligt byta foder kan vara farligt. Under vår och försommar är gräset saftigt, sött och supermumsigt för hästen, som gärna slukar mer gräs än vad magen är redo för! Hästen kan drabbas av diarré, kolik eller fång. Innan hästen släpps på bete ska den vänjas vid gräs under minst två veckor. Om hagen är nära stallet är det smidigt att släppa hästen en stund i den. Första dagarna kan det räcka med att låta hästen beta 30-60 minuter, två dagar senare lite längre, och så vidare.

Om det inte finns en bra beteshage i närheten, så är det beta för hand som gäller. Låt hästen ha grimma, ha gärna långt grimskaft och led hästen till en gräsplätt den får beta på. .

Börja med att se över hagen!

En dåligt kollad hage kan leda till att många mardrömmar blir verklighet. Hästen kan fastna i slappa eltrådar, få stickskador av spikar i trästaket, rulla över krossat glas som slängts in i hagen eller förgiftas av växter. Att kolla hagen är alltså ett måste!

Börja med att kolla staketet. Är det helt, rakt och fritt från vassa delar? Om hagen består av eltråd är det viktigt att kolla att elen fungerar. Om växter eller grenar nuddar trådarna blir elen svag – rensa bort växterna som stjäl ström!

Kolla också att inget skräp ligger i hagen. Om någon del av hagen ligger nära en bilväg, dubbelkolla så ingen kastat in skräp.

Ta bort sådant som sticker ut eller är vasst. Om du hittar kaninhål ska de fyllas i, så hästarna inte skadar sig om de trampar i dem.

Släpp hästarna på rätt sätt

Ett betessläpp kan vara både härligt och spännande att se! Många hästar springer gärna ett varv i sin nya härliga hage. Om hästarna inte känner varandra kan det dessutom bli bråk. Att ta av bakskorna är ett bra sätt att minska risken för sparkskador.

Det är otroligt viktigt att inte slarva när hästarna ska släppas i hagen – annars riskerar vi människor att bli skadade. Ha hjälm, handskar och rejäla skor. Led in hästarna i hagen, vänd upp hästarna med deras huvuden vända mot staketet. Avståndet mellan hästarna ska vara minst två hästlängder. En person utan häst öppnar och stänger grinden. Ta ögonkontakt med de andra som har hästar, kolla att alla är redo, räkna ner och släpp hästarna samtidigt. Gå undan och ut ur hagen direkt!

En smart grej är att ha två beteshagar, eller dela in hagen i två delar. Då kan ni låta hästarna beta turvis i de olika hagarna. Då hjälper ni marken att återhämta sig, och kan se till att hästarna får lagom mycket bete

Håll koll både på hästar och hage

Hästarna som går på bete ska visiteras (undersökas) varje dag. Verkar hästen pigg, glad och frisk? Leta efter sår och svullnader, kratsa hovarna, plocka bort fästingar, spreja hästen med insektsmedel, leta efter tecken på diarré på svans och bakben. Hästar med rosa hud behöver smörjas med parfymfritt solskydd (eller ha huva med UV-skydd). Om hästen fått rinniga eller kladdiga ögon, baddar du rent med ögonbad eller avsvalnat kokt vatten tills allt klet är borta. Det ska upprepas flera gånger per dag. Kolla att staketet är helt och att det finns vatten och saltstenar. Ungefär varannan dag ska vattenbaljorna rengöras så inte bakterier, alger och skräp samlas.

Mocka gärna hagen två gånger i veckan för att hålla betet fräscht och fritt från parasiter.

En gång i veckan är det viktigt att titta på hästarnas hull. Håller de på att bli feta? Stängsla av delar av hagen. Verkar hästarna tappa hull? Då behöver de extra foder eller flytta till en frodigare hage.

När hösten närmar sig är det extra viktigt att hålla koll på betet, så hästarna inte blir för hungriga. Och precis som du såg till att hästen fick beta gräs stegvis i början, så ska foderbytet från betet till stallet också ske sakta. De sista en-två veckorna på betet ska hästarna även få stallets grovfoder.

Eksemtäcke och flughuva är kanske inte så vackert, men det gör att extra känsliga hästar ändå kan få gå på bete.

Viktiga prylar för betet

Hästarna på betet har en rejäl sommarplåga: nämligen insekter! Värst drabbade är hästarna i hagar som är vindstilla och ligger nära vatten. En flugluva eller ett flugpannband hjälper mot
insekterna. Eksemtäcke är ett måste för hästar med sommareksem eller som blir rejält bitna av insekter. Minst en gång per dag ska hästarna sprejas med insektsmedel om det behövs.

Ett annat vanligt bekymmer är att hästarna inte får i sig tillräckligt med vatten och salt. En stor beteshage behöver flera vattenbaljor och saltstenar.

Visste du att...

…vissa hästar tyvärr inte får sommarbeta alls eftersom de blir sjuka? Det gäller hästar som haft fång flera gånger, eller har sjukdomarna EMS eller PPID.

… hästar som lider av eksem ska ha ett eksemtäcke från våren tills frosten kommer. Hästar som har eksemtäcke dagtid och får stå inne från skymning till gryning får mindre klåda.

… hästar på bete kan smitta varandra med sjukdomar och ”smitta jorden” med parasiter. Därför ska hästarna vara vaccinerade och parasiter ska kollas med träckprov (bajsprov alltså!).

Tvätta vattenbaljorna ofta! Varma sommardagar kan det bli snabbt riktigt snuskigt i dem – inte så trevligt för hästarna att dricka då!

Giftiga växter

Det bästa sättet att minska risken för att hästen blir förgiftad är att ge den ett bra bete. De flesta giftiga växter smakar illa, så om hästen kan välja mumsigt gräs eller grovfoder (till exempel hö) så gör den det.

Idegran

Den allra farligaste växten för hästen är idegran. Alla hästälskare måste lära sig att känna igen och ta bort den! Idegran får absolut inte finnas i en hage – den smakar nämligen gott och några ynka tuggor gör hästen allvarligt sjuk.

Stånds

En annan växt som också kan orsaka problem är stånds. När stånds är färsk smakar den beskt. Om den blir torr smakar den okej för hästen, men är fortfarande giftig. Därför är det farligt om man får in stånds i hö eller om hagen är så nedbetad att hästarna äter vad som finns kvar. Stånds måste grävas upp med rötterna, de sprider sig jättelätt. Ta bort den innan den börjar fröa!

Andra farliga växter

Några andra farliga växter är odört, belladonna, stormhatt, bolmört, tibast och örnbräken. På nätet finns beskrivningar som lär dig känna igen dem.