Foto: Getty images
Den här gången är det Anna Nygren som svarar på frågorna. Mejla dina frågor till: minhast@egmont.se.
Skriv ”Frågeronden” i ämnesraden!
Varför klipper man hästen?
//Lisa
Hej Lisa!
En del hästar sätter väldigt tjock vinterpäls och om man ska träna hästen hårt under vintern blir det tungt och jobbigt för den eftersom den blir så varm. Det blir som att springa i täckbyxor och dunjacka! Den blir också genomsvettig och det tar väldigt lång tid för den att torka. Om den står i stall torkar den kanske inte på hela natten utan är alltid fuktig och sur i pälsen. Det är inte hälsosamt för hästen, det är svårt att rykta den och stallmiljön blir fuktigare. Klipper man hästen blir den ofta piggare och den torkar nästan på en gång när man skrittat av den.
En klippt häst behöver täcke i hagen, ett tunnare stalltäcke och ländtäcke när man rider ute. Om hästen går på lösdrift kan man nöja sig med att klippa på undersidan av hals och bog där den svettas som mest, då kan den gå ute utan täcke och när den kommer ut i hagen efter träningen börjar den torka inifrån, så att den blir torr på huden innan man ser att den långa pälsen börjat torka. En häst som är långhårig och svettas av att stå inne är alltid fuktig på huden och börjar lukta illa.
Jag tycker att man ska tänka igenom varför man vill klippa sin häst. Om hästen inte är svettig varenda dag är det onödigt. En naturlig vinterpäls är ett bra skydd mot kyla. Hästen kan ”resa upp” håren och får på så sätt ett isolerande lager luft mellan håren som gör att den kan bli helt täckt av snö utan att bli blöt i pälsen. Det är enklare och billigare än att alltid ha täcke på hästen och riskera att hagkompisarna tuggar sönder det när de leker och busar.
Kram från Anna
Måste hästen ha vilodag?
Orkar en större ponny av något lättare ras, med lagom stor ryttare, att ridas varje dag i ungefär en timma och en kvart med lugnare dagar, eller måste man ha minst en vilodag i veckan? Tack på förhand!
///Felicia
Hej Felicia!
Man måste inte ha vilodag. Det viktiga är att man varierar arbetet så att man inte utsätter samma muskelgrupper för hård träning varje dag, eftersom det är i vilofasen som muskeluppbyggnaden sker. Det innebär att om man till exempel klättrar för att stärka bakdelen ska man inte göra det oftare än var tredje dag. Detsamma gäller för hoppning och krävande dressyrpass. Att skritta ut i naturen kan mycket väl ersätta en vilodag. Det mjukar upp muskulaturen och det ger också en mental avkoppling för hästen.
Ut och skritta!
Visitering
Vad ska man titta på när man visiterar hästen?
//Undrande
Hej!
När man kommer till stallet tittar man över hästen så att den inte har några sår eller svullnader, att den ser pigg och vaken ut i ögonen och verkar må bra. Det är också viktigt att stryka längs benen och känna på leder och senor så att de inte är varma eller svullna eller att pulsen är förhöjd. Känn på hovarnas temperatur.
Genom att visitera sin häst varje dag blir man van att känna hur den känns och då har man lättare för att upptäcka om den har fått någon skada. Har man en häst som tränas riktigt hårt tycker jag att man ska ta tempen de dagar man ska hopp- eller galoppträna eftersom hjärtat kan ta skada om hästen anstränger sig när den har feber.
Genom att titta på hästens gödsel kan man upptäcka förändringar i tarmens balans.
Lycka till!