Text: Sara Holmgren • Foto: Getty Images

Shagya-araben är en elegant och trevlig ridhäst som är större och kraftigare än den vanliga fullblodsaraben, men mindre och lättare än de flesta halvblod. Precis som araben har den en konkav (inåtbuktande) nosrygg, stora kloka ögon och en böjd nacke.

RASFAKTA

Namn: Shagya-arab

Ursprung: Ungern

Mankhöjd: 150-165 cm

Färg: Skimmel, brun, svart och fux

Temperament: Tillgivet och stabilt

Duktig tävlingshäst

Den mångsida shagya-araben kan användas till det mesta. Förutom som familjehäst passar den utmärkt som tävlingshäst i hoppning, dressyr, fälttävlan, distans, körning och westernridning. Flera kända topphästar har shagya-arab i sig.

Känner du igen den här hästen? Han har en hel del shagya-arab i sin härstamning och han är en av världens mest kända hopphästar – just det, det är ju Milton!

Ursprung

Shagya-araben har sitt ursprung i Ungern. När lan- det var ockuperat av turkarna 1526 till 1686 togs många orientaliska hästar in. Detta påverkade den ungerska hästuppfödningen mycket, men det dröjde ända till 1800-talet innan shagya-araben blev etable- rad. År 1789 köpte regeringen stuteriet Bábolna av en familj, där man bara inriktade sig på arabiska häs- tar fram till 1870. Ungrarna ville få fram en ny typ av araben, som skulle ha en kraftigare benstomme och byggnad, men ha kvar arabens fina egenskaper.

Shagya

Rasens stamfar Shagya togs in till stuteriet från Syrien 1833, men rasen ck inte sitt namn förrän så sent som 1982. Innan kallades den bara för ”arabhäst”. Shagyas avkommor fick hans kraftiga byggnad och gräddvita färg och han blev därför den som fick ge namn åt rasen. Hans ättlingar finns inte bara på Bábolnastuteriet i Ungern utan i hela Europa. Andra viktiga hingstar var Siglavy Bagdady, Gazal, Kemir, Koheilan, Jussuf, O’Bajan, Kuhaylan Zaid och Mersuch som alla grundade egna linjer inom rasen.

Utseende

Shagya-araben är mycket lik arabhästen men har en kraftigare kropp. Huvudet är litet med en konkav (in- åtbuktande) eller rak nosrygg. Ögonen är stora och mörka och sitter brett isär. Näsborrarna är stora och ska lätt kunna vidgas. Halsen är lång och ädel med ett väl ansatt huvud. Bogen är lång och välliggande och manken väl markerad. Den medellånga ryggen är välmusklad och ska inte vara för rak. Med denna byggnad blir hästen smidig i ryggen. Korset är långt och ska inte vara för sluttande. De välformade hovarna är lagom stora.

Visste du att...

… shagya-arabens vanligaste färg är skimmel?

… dess man och svans är silkeslena och dess hårrem tunn?

… det finns ett 200 år gammal uttryck: ”Stolt var den officer som kunde rida en av de för sin framåtanda och uthållighet berömda shagya-araberna”?